Taze zencefil çayı: Az miktarda taze zencefil köksapını küçük parçalara ayırın. 2 bardak suya koyup düşük ateşte 15 dakika kaynatın. Süzün. Öksürük ve soğuk algınlığı ve dolaşımı güçlendirmek için günde 1-3 bardak için.
Bunun için 1 kök taze zencefil, ½ portakal ve/veya 1 limon yeterli olacaktır. Öncelikle zencefili soyup rendeleyin. Halka şeklinde dilimleyip ocakta kaynattığınız suya ilave edin. 10 dakika birlikte kaynamasını bekleyin ve altını kapatın.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Toz zencefilden bir çay kaşığı alın ve 500 ml sıcak suda kaynatın. Kaynayan çayınızı süzerek tüketin. Bitki çayı olarak içeceğiniz zencefil, sizi baştan ayağa daha iyi hissettirecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Hazır poşet çaylara veda edin, taze taze zencefilleri demlemek sadece 5 dakika sürüyor.
Çay yapacaksanız zencefilin dış kabuğunu soymanız gerekir. 1 su bardağı suya bu miktarda zencefil ekleyip 10 dakika kaynatmalısınız.
1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin. Ayrıca içerisine 1 dilim limon atın.
1 tatlı kaşığı kuru zencefili 1 litre sıcak suda demleyerek çayını yapabilirsiniz.
Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dk demlenmesi için bekletelim. Demlenen taze zencefil çayını fincanlara alalım, bolca limon suyu sıkalım. Tercihe göre istenen miktarda bal ile karıştırıp servis edelim.
Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Zencefil çayının faydaları arasında hastalıklardan çabuk iyileşmek için biraz ateşi yükseltme ve terlemeyle yenilenmeye yardımcı olma da vardır. Zencefil çayı diş ağrısına iyi gelir, sancıyı hafifletme etkisi vardır.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Sabahları ve akşamları aç karnına yemeklerden yaklaşık yarım saat kadar önce zencefil suyu içmek zayıflamada başarı sağlıyor. Bağırsakları harekete geçirip sindirim sistemini hızlandırıyor. Özellikle sabahları zencefil suyu tüketmek metabolizmayı hızlandırıp hazımsızlık ve kabızlık problemlerini gidermede etki ediyor.
Zencefil toz haline getirildikten sonra hem yemeklerde hem de çay şeklinde tüketilmektedir.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça azdır. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır.
Zencefil, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
Zencefil limon çayı, 200 ml için bir çay kaşığı toz zencefil kullanılır. İlk olarak 200 ml su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine bir çay kaşığı zencefil eklenir ve yaklaşık olarak 5-10 dakika arası demlenmeye bırakılır. Demlenme işlemi bittikten sonra içerisine limon dilimleri veya taze sıkılmış limon suyu eklenir.
Limon ve zencefilin birlikte kullanımı ile neredeyse her derde deva bulmak mümkündür. Özellikle öksürüğü kesme, yağ yakımı hızlandırma, metabolizma çalışma hızını arttırma, kilo kaybını kolaylaştırma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve hastalıklara karşı koruyucu etkileri vardır.
Bir bardak sıcak suya 20-40 gram (g) taze zencefil dilimleri ekleyerek yatıştırıcı bir zencefil çayı hazırlayın. İçmeden önce birkaç dakika demlenmesine izin verin. Tadı iyileştirmek ve öksürüğü daha da yatıştırmak için bal veya limon suyu ekleyin.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Taze zencefili buzdolabında, 21 günden daha fazla tuttuğunuz zaman bozulmaya başlar. Buzdolabında bulunan taze zencefiliniz bozuldu mu bozulmadı mı yapısına bakarak anlamanız mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri