Her bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanmanız yeterlidir. İki kişilik toz zencefil çayı için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içine 2 çay kaşığı toz zencefil ekleyin ve yaklaşık 5-10 dakika demleyin. Demledikten sonra fincanlara alarak dilerseniz limon suyu ve balla lezzetlendirebilirsiniz.
Toz zencefil, hastalık tedavisinde kullanılmasının yanı sıra mutfaklarda da kullanılan bir baharattır. Çeşitli soslara, çorbalara, salatalara ve yemeklere lezzet katar. Bitki çaylarının yapımında ondan faydalanılır. Tarçın, rezene, kakule ve karanfil çaylarının içine katılabilir.
Düzenli kullanımı bağırsak problemleri üzerinde olumlu etki sağlar. Özellikle kış aylarında artan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar, vücuda direnç kazandırır. Toz zencefil sindirim sistemini de düzenler. Doğru kullanım ile birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Bir fincanın içine yarım çay kaşığı kadar toz zencefili koyun. Üzerine sıktığınız limonun suyu ekleyin. Ardından 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Son olarak toz zencefilli karışımın üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, güzelce karıştırın.
İlgili 20 soru bulundu
İşte bu muhteşem üçlüden oluşan pratik bir tarif vereceğiz. Öksürük ve soğuk algınlığı için birebir olan bu içeceği her sabah yapabilirsiniz. Bal boğazınızı yumuşatırken Zencefil de antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkileriyle bakterilerle savaşacak.
Serviste kullanacağınız kupaya zencefil dilimlerini ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz.
Alerjik bünyesi olan kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmemektedir. Alerjisi olan kişiler zencefil tükettiklerinde bu durum kurdeşene ya da deri dökülmelerine yol açabilir. Güçlü bir besin olduğu için sindirim sistemi güçsüz olan kişilere de uzmanlar tarafından zencefil önerilmeyen bir besindir.
Düzenli olarak zencefil çayı içerseniz, besinlerin daha iyi emilmesini ve bu besinlerin tamamen enerjiye dönüşmesini sağlarsınız. Ayrıca, zencefil iştahı bastırma konusunda da oldukça başarılıdır. Kan şekerini dengeleme özelliği ile ani acıkmaların önüne geçerek kilo verme sürecinizi destekler.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır. Cinsel isteği artıran zencefili, çok az da olsa yemeklerinize ve içeceklerinizde kullanabilirsiniz.
Genellikle aç karnına sabahları ya da öğünlerden önce tüketilmesi önerilen zencefil, metabolizmayı hızlandırmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Günlük bir çay kaşığı toz zencefil veya rendelenmiş ufak zencefil tüketim açısından idealdir. Çiğnenmeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden rendeleyerek kullanmak daha doğru olacaktır. Toz zencefil mide yanmasına ve mide ekşimelerine sebebiyet verebilir.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Zencefil çok güçlü bir besin olduğundan sindirim sistemi güçsüz olan bireylere tüketilmesi önerilmez. Zencefil, midede yanmaya ve ekşimeye sebep olabilir. Zencefil bağırsak hastalıkları, ülser hastalıkları ve bağırsak tıkanıklığı olan hastalara tavsiye edilmemektedir.
Zencefilin içinde bulunan gingerol gibi bazı maddeler tamamen iltihap tedavisinde kullanılabilmektedir. Uykusuzluk, kas ağrısı, sabit kusma gibi belirtilerle hasta olan bir kişi, zencefil ve baldan yapılmış çay içerlerse terleme olur, ağrılar azalır, ateş düşer ve derin bir uyku gelir.
Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar. Zencefil çayı içerken diyet ve egzersiz yapmayı da sürdürürseniz çayın zayıflama etkisi artırmış olursunuz.
Bir bardak zencefil çayı için bir çay kaşığı toz zencefil eklenmelidir. Kaynamış suyun içerisine 1 çay kaşığı toz zencefil eklenir. Ardından demlenmesi için 5 dk beklenir. Acı tadı bastırmak için isterseniz bal ve limon eklenebilmektedir.
Zencefil çayı sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Gerginliğinizi ve stresi azaltmanıza yardımcı olur.
Ayrıca ciddi kalp hastalıkları olan kişilerin zencefil konusunda dikkatli olmaları gerekir. Zencefilin asıl tehlikesi sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkisidir. Baharatlı yiyecekler gibi mideyi tahriş eder ve mide ekşimesine, ishale ve bağırsak rahatsızlığına ve gaza neden olabilir.
Zencefil bal karışımı balgam söktürücüdür. Bu faydası sayesinde solunum sisteminizi zararlı mikroorganizmalardan arındırabilir.
Zencefil limon çayı da bu bitki çaylarından birisidir. Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırma ve yağ yakımını hızlandırma faydalarıyla adından söz ettirir. Hem limon hem zencefil, metabolizmayı hızlandırır ve kalori kaybına sebep olur. Sağlıklı ve dengeli bir kilo kaybına olanak sağlar.
1 tatlı kaşığı kuru zencefili 1 litre sıcak suda demleyerek çayını yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri