Soğuk havalarda akşamları ıhlamurlu zencefil çayı içmek hem bağışıklığınızı kuvvetlendirir hem de size enerji verir.
Demlik içine ıhlamur yapraklarını koyun. Üzerine limon dilimlerini ekleyin. Daha sonra ıhlamur yapraklarının üzerine sıcak suyu dökün. Rendelenmiş taze zencefili de ekleyip, karıştırın.
Kahve ve çay ustası Yunus ÇAKMAK konuyla ilgili “Çayı demlerken, bir bardak kaynamış sıcak suya Ihlamur, taze dilimlenmiş zencefil ve bir parça meyan kökü konur. Bardağın ağzı demlenme sürecinde kapatılır.
Hem zencefil hem bal soğuk günlerin çok daha güçlü geçmesine yardımcı olur. Hastayken boğazların yumuşamasını, öksürük ve burun akıntısı gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olan bitki çayı lezzetiyle de her yaştan kişiye hitap eder. İçecekler gününüzün daha sıcak ve keyifli geçmesini sağlar.
Özellikle ıhlamur ve zencefilin birlikte tüketilmesi antioksidan desteği açısından daha da güçlü etkiye sahip olacaktır. Zencefilin tadını yumuşatmak için ise bu çayın içine bal karıştırabiliriz.
İlgili 32 soru bulundu
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz. Ancak özellikle balı mutlaka sonradan eklemeniz gerektiğini unutmayın. Zira bal belli bir derecenin üzerinde doğallığını ve besleyiciliğini kaybeder. Bu şekilde demleyeceğiniz ıhlamur çayının birçok faydası vardır.
Karışık olmayan bitki çaylarını çocuk, yetişkin ya da yaşlıların günde 2 fincan tüketebileceğini belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse “Kantaron, enginar, hindiba, karabaş, civanperçemi gibi çaylar içerdikleri farklı etken maddeleri ile ilaç etkileşimlerine sebep ...
Peki, zencefil çayı ne zaman içilir? Aç karnına içildiğinde iştahı kesici etkiye sahip olan zencefil çayının özellikle kilo problemi olanlar için aç karnına içilmesi önerilir. Hazımsızlık ve gaz problemi olanlar ise zencefil çayını tok karnına içtiklerinde maksimum fayda görür.
Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için. Zencefilli tüketiminde dikkatli olunması gerekenler; Safra taşı olan bireylerde olumsuz etki yapabilir.
Ayrıca ıhlamur, uyuşukluğa da neden olabilir. Potansiyel olarak tehlikeli etkileşimlerden kaçınmak için ıhlamur sedatif (sakinleştirici) ilaçlar, otlar veya kan basıncını düşürebilecek veya kan basıncını artıran ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil tozu bağırsak hareketlerini hızlandırarak kilo verme sürecini de hızlandırır. Yağ yakmayı destekler ve kan şekerini de dengeler. İçindeki C vitamini sayesinde antioksidan kaynağıdır ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda da iyileştirici etkisi bulunur.
Toz zencefil, hastalık tedavisinde kullanılmasının yanı sıra mutfaklarda da kullanılan bir baharattır. Çeşitli soslara, çorbalara, salatalara ve yemeklere lezzet katar. Bitki çaylarının yapımında ondan faydalanılır. Tarçın, rezene, kakule ve karanfil çaylarının içine katılabilir.
Fincana zencefil, bal, limon sıkılır ve kaynamış su eklenir sıcak içilir. Zencefilin keskin tadı yüzünden içemezseniz limon sıkabilirsiniz günde 2 kez içildiğinde öksürük hızla kesilecektir.
Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez. Ayrıca safra taşı olan, alerjik riski olan ve hipertansiyon hastaları zencefil tüketmeden önce ilgili bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.
Özellikle kış aylarında tüketilen zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Gribe karşı etkili ve bağışıklığı da güçlendiriyor.
Sözün kısası bu çay, zencefilin balgam söktürücü özelliği, balın yumuşatıcı etkisi ve limonda bulunan bolca C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayesinde balgamın sökülmesine de yardımcı oluyor ve kısa sürede boğazı rahatlatıyor.
Bunun cevabı "evet" olarak verilebilir. Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
Düzenli olarak zencefil çayı içmek hastalıkları ardınızda bırakmanızı sağlayabilir. 21 gün düzenli olarak zencefil çayı tüketirseniz, bağışıklık sisteminizin güçlendiğini ve daha az enfeksiyon kaptığınızı fark edeceksiniz.
Zencefil Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça az olarak görülür. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilir. Bu sebeple zencefilin günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir.
Ihlamur kesinlikle ocakta kaynatılmamalı diye başlıyorum. Çayı demleyeceğiniz demliğe kaynar suyunuzu alın ve üzerine ıhlamuru ilave ederek 5-6 dk demlenmeye bırakın. Demlenen ıhlamuru bir bardağa alarak zencefil, zerdeçal ve limon suyunu ilave edin ve ılınmasını bekleyin.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi. Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Siyah çay yerine; yeşil çay, papatya çayı, hatmi çayı, kuşburnu çayı, rezene, ıhlamur, adaçayı, yasemin çayı, mısır püskülü çayı, ısırgan otu çayı, biberiye çayı, melisa çayı, kekik çayı gibi değişik bitki çaylarını tek başlarına ya da birbirleri ile karıştırarak içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri