- Zekat ve fitre dışındaki sadakayı kastediyorum. Değerli kardeşimiz, Zenginlere sadaka verilemez, hediye verilebilir.
Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usul ve füruuna veremez. (Usul, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; füruu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Şu halde “En faziletli sadaka Ramazan'da verilendir.” mealindeki hadisi, hem Ramazan'da verilen fıtır sadakası olarak anlamak hem henüz farz olmayan zekatı önceden Ramazan'da vermek hem de farz ve vacip olmayan sadakanın Ramazan'da daha çok yapılmasına teşvik etmek anlamında değerlendirmek mümkündür.
Mü'min, her gün hayata bu imanla ve bu duygu ile başlayacak, sadaka; hayır, onun biricik hedefi olacaktır. Mü'min için hayrın küçüğü ve büyüğü diye de bir şey yoktur. Zira, İslâm, hayrın (sadakanın) hiç bir nevini küçümsemiyor.
Nafile sadaka zengine de verilebilir, gayr-i müslime de verilebilir. Müslüman olmayana da sadaka verilebilir. Çünkü sadaka farz olmadığı zaman, nafile olduğu zaman insani yardımlaşma anlamına gelmektedir. İnsani yardımlaşma zengin arasında da olur.
FİTRE NE KADAR 2023? Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 yılı fitre tutarı olarak günlük 70 lira belirledi. Fitre miktarı nakdi yani para olarak verilebileceği gibi ayni olarak da verilebilir. Yani aynı tutara tekabül eden yiyecek, içecek ve benzeri şekilde.
Toplam varlıklarınızdan borçlarınızı düşersiniz kalan kısım 80,18 gram altına karşılık geliyorsa bu malınızın yüzde 2,5'ini zekat olarak verirsiniz. Örnek 50.000 TL paranız var ve borcunuz da yok o vakit Nisap Miktarı (80,18 Gram Altın değeri 12 Nisan 2021 tarihine göre, 36.763,66 TL etmekte. )
Sadaka, yaygın olarak yalnızca bir yoksula verilen birkaç lira olarak bilinse de sadaka ihtiyaç sahiplerine, Allah yolunda ilim tahsil edenlere verilebildiği gibi, sadaka-i cariye olarak da cami, mescid, medrese, hastane, köprü, çeşme, su kuyusu, gibi kalıcı eser olarak devamlılığı olan yapıların yapımı için de ...
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemek gerekir mi? Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur. Fakat hayır kurumlarına verilirken ne olarak verildiği mutlaka bildirilmelidir.
Zira duadan önce sadaka vermek, duanın kabulüne vesiledir.
Sadaka verirken okunması gereken Sadaka duası ise şu şekildedir: “Rabbenâ tekabbel minnâ inneke entessemiulalim.” Türkçesi ise: “Ey Rabbimiz bizden bunu kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin.”
Sadaka, doğrudan veya elden verilebildiği gibi kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar ile de verilebilir. Her Müslüman, kendi ekonomik gücü doğrultusunda istediği kadar miktarı, istediği zaman bakmakla yükümlü olmadığı akrabaya, yoksullara, yetimlere, ihtiyaç sahibi öğrencilere, maddi durumu zorda olanlara verilebilir.
Çünkü Peygamber, sadakayı fakirler için gerekli görüyor, kendi ve yakın akrabası için kabul etmiyor; aynı şey sadaka olunca almıyor, hediye olunca alıyor; sadaka ve zekatın insanların elinin kiri olduğunu ve Ehl-i beyt'inin almasının haram olduğunu söylüyor, yakın akrabasını ondan uzak tutuyor.
Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini. Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20 [1619]). Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir.
Sadaka olacak şekilde yapılan adaklar bütün müctehidlere göre adak şartını sağlar. Bu itibarla fakirlere yemek yedirmek sadaka türünden sayıldığı için adağın diğer şartlarını da taşıması hâlinde yerine getirilmesi gerekir.
Hz. Peygamber, akrabaya verilen sadakanın aradaki kin, haset, dargınlık vb. duyguları gidereceğine işaretle, "Sadakanın en faziletlisi içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır." buyurmuştur.
İmam Bâkır (a.s) veya bir diğer rivayette İmam Sâdık (a.s), "En üstün sadaka nedir?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Fakir birine az bir yiyecek vermektir. Aziz ve Celil olan Allah'ın, 'Her ne kadar kendileri muhtaç olsa da başkalarını kendilerine tercih ederler' sözünü işitmedin mi!
Kişi gönül rızası ile paylaştıkça bunun manevi duygusunu da yaşama şansına erişir. Bu nedenle sadaka vermek, rızkı artıracağı gibi kişilerin maddi ve manevi olarak bir karşılık almasını sağlamaktadır.
Farz olan zekatta ne kadar miktarda verilmesi gerektiği bütün detayları ile belirlenmiştir. Ancak nafile sadakalarda verilen miktarın herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Önemli olan Allah rızası için cüzi miktarda da olsa sadaka olarak bir şeyler yapmaktır.
Bunun dışında ne kadar infak ederse nafile sadaka hükmündedir. Bir kimse ailesinin geçimini temin ettikten sonra, isterse malının yarısını isterse de tamamını sadaka olarak dağıtabilir. Bu konuda kısıtlama getirilemez.
Fazla yemekleri atmayıp hayvanlara vermek güzel bir davranış ve sadaka olup sevabı vardır. Anne babaların da çocuklarının yaptığı hayırlardan hissesi olduğu için, bu söz doğrudur. Yani bir evlat hayırlı bir amel yapıp sevab kazandığında, bundan anne baba da hisse alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri