Antimikrobiyal: Açık yaralarınızda kullandığınız zerdeçal püresi, mevcut mikropları öldürüyor ve potansiyel mikroplar için bir bariyer görevi görüyor. Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor.
Rengi, tadı ve yararlı özellikleriyle göz dolduran zerdeçal çayı, gün içinde bir bardak içilebilir. Zerdeçal çayının olumlu etkilerinden en iyi şekilde faydalanmak için genellikle sabahları içilmesi önerilir. Zerdeçal çayının zararlarından korunmak için tüketmeden öne doktorunuza danışmalısınız.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Toz zerdeçal sağlık açısından faydalı olduğu kadar zayıflamak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yağ yakıcı özelliği olan toz zerdeçal sabah ve akşam aç karnına tüketildiğinde daha hızlı yağ yakmanızı sağlar.
Son olarak her besinde olduğu gibi keskin bir baharat olan zerdeçalın da tüketim miktarı önemlidir. Taze kök şeklindeki hali günde 1.5-3 gram toz hali ise günde bir çay kaşığı tüketilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Zerdeçal egzama, sedef hastalığı ve bazı yaralardaki etkisiyle cildin de dostu kabul edilir. Antioksidan, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuvar gücü zerdeçalın cilt için faydalı olmasının kaynağıdır. Cildin parlamasını sağlar. Antioksidan zengini bu baharattaki kurkuminin yaşlanmayı yavaşlatabileceği düşünülür.
Kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunlarınızın en aza inmesine destek sağlar. Göbeğin erimesine katkısı büyüktür. Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır.
Zerdeçal kuru ya da taze haliyle çay olarak da tüketilebilir. 2 su bardağı su önce kaynatılarak ve içine 1 çay kaşığı toz ya da rendelenmiş zerdeçal eklenir. Demlenmesi için 10 dakika beklenir. İsteğe göre limon ilave edilebilir.
Zerdeçal çayını günde bir fincan içmeniz yeterli.
Etkisini daha fazla göstermesi için sabah saatlerinde içmeye özen gösterin deriz. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi zerdeçal çayının da fazlası size yarardan fazla zarar getirecektir.
Uzun süreli ve aşırı zerdeçal çayı tüketimi, diğer bitki çaylarıyla benzer şekilde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Doğru tüketim yöntemleriyle ve uygun aralıklarla içmek en uygunudur. Zerdeçal çayı zararları arasında özellikle mide tahrişi ve safra ile ilgili problemler ön plana çıkar.
Bu şifalı toz, yemeklere baharat olarak ilave edilebilir. Keskin tadı nedeniyle az miktarda kullanılması kâfidir. Yoğurda veya süte katılarak tüketilebilir. Demlenme süresi damak zevkinize bağlı olarak değişebilir.
Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
1 su bardağı kadar suyu kaynatın ve ılımaya bırakın. Su ılıdıktan sonra içine toz ya da taze zerdeçalı ve bir tutam karabiberi ekleyin. Eğer taze zerdeçal kullandıysanız bir süre demlenmesini bekleyip taneleri içinden çıkarın. Eğer toz zerdeçal kullandıysanız bir kaşıkla güzelce karıştırıp ılıkken afiyetle için.
Zerdeçalın sadece %3 oranında kurkumin içerdiğini ve vücudunun kurkumini iyi absorbe edemediğini, bu nedenle ara sıra içilen zerdeçal çayının da işe yaramayacağını unutma. Gece yatarken zerdeçal çayını düzenli olarak içersen kısa süre içerisinde etkisini görebilirsin.
KALP SAĞLIĞINI KORUR. Sitokinler, iltihaplanma ve kardiyovasküler hastalıklarla ilgili maddelerdir. Zerdeçal, bu maddelerin salımını kısıtlar. Her gece yatmadan önce altın süt içmek, kalp problemlerinin oluşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kahvaltıda zeytinyağı, karabiber, kırmızı pul biber, kekik ve zerdeçalı karıştırıp, üzerine de limonu sıkıp ekmeğinizi banarak yemek, vücudu tamir edip hastalık bırakmaz. Kötü kolesterolü düşürür. Sindirim sistemini iyileştirir. Kansere yakalanma riskini azaltır.
Zerdeçal tozu elde etmek için öncelikli olarak bitkinin kök sapları taze olarak kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra kurutulur ve öğütülerek toz hâline getirilir. Bu işlemler sonucunda meydana gelen koyu turuncu-sarı renkli zerdeçal tozu kullanım açısından kolaylık sağlar.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
Zencefilin akrabası olan zerdeçal, bazı bölgelerde Hint safranı olarak da bilinir.
Kuru ve serin bir yerde saklanması gerekir. Hava almayan kaplar kullanılmalıdır ve malzemenin cam olması sağlık açısından önemlidir. Doğrudan ışık alan yerlerde tutulmaması gerekir. Taze kalması için buzdolabında saklamayın.
Kalori yakımı metabolizma sayesinde gerçekleşir.
Yani zerdeçal metabolizmayı hızlandırır ve bu sebeple kilo verdirir denebilir. Diyetisyenler de zaman zaman sıkı bir diyetin yanında zerdeçal ve zerdeçallı kürlerin tüketilmesini tavsiye ederler.
Kuru ve inatçı öksürüğü kesen zencefil, tarçın, zerdeçal, limon ve bal karışımı, en doğal balgam sökücülerden biridir. 4- Halsizliği giderir: C, D ve K vitamini bakımından zengin olan karışım, hastaların birkaç gün içerisinde yataktan kalkmasını sağlıyor.
Not: Bu kürü haftada 2 kez uygulayabilirsiniz; daha fazlasını yapmayın ki vücudunuz buna alışıp yağ yakmayı durdurmasın.
Yoğurtlu zerdeçal kürü tarifi şu şekilde hazırlanabilir: 1 kâse yoğurt, 1 çay kaşığı zerdeçal, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tarçın iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım sabah aç olarak, ara öğün olarak ya da ana öğün niyetine günde 1 defa olacak şekilde tüketilebilir.
Zerdeçallı yoğurt kürü zayıflamak için etkili bir diyettir. Yoğurt ve zerdeçalın karıştırılması ile elde edilen kür, iki hafta düzenli tüketilmelidir. Ayrıca, düzenli egzersiz ve hareketli yaşam tarzına sahip olan bireylerde zayıflama açısından iki hafta tüketilen yoğurt kürü ile daha etkili sonuçlar elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri