Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir. Şişkinlik ve gaz sorunu yaşayanlar için de doğal bir tedavi yöntemidir.
Zerdeçal, zengin anti-inflamatuvar içeriği sayesinde özellikle şişkinlik, gaz ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi durumlarda sindirim sistemine destek olur.
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Kurkumin, zeytin veya hindistancevizi yağındaki yağ gibi yağa bağlandığında, bağırsak tarafından daha kolay emildiği düşünülmektedir. Zerdeçal kuru ya da taze haliyle çay olarak da tüketilebilir. 2 su bardağı su önce kaynatılarak ve içine 1 çay kaşığı toz ya da rendelenmiş zerdeçal eklenir.
Sindirim sistemini korur: Zerdeçal, lifli yapısı sayesinde sindirim sistemi dostudur. Kabızlığa iyi gelir, şişkinlik ve gaz problemini çözmede yardımcıdır. Ayrıca safra üretimini arttırarak hazımsızlık ve mide ekşimesini azaltır.
İlgili 41 soru bulundu
Düzenli bir sindirim sistemine sahip olmak istiyorsanız mutlaka zerdeçal kullanmalısınız. Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir. Şişkinlik ve gaz sorunu yaşayanlar için de doğal bir tedavi yöntemidir.
3) Mide Sorunlarına Yol Açar
Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır. Tıpkı diğer baharatlar gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde mide asidi üretimini artırır.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Zerdeçal İle Sindirim Sağlığı ve Bağırsak Sağlığı
Zerdeçalın iyileştirici değeri, bağırsak ve sindirim sağlığını desteklemek için doğal bir seçim olmasını sağlar.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Zerdeçallı süt neye iyi gelir denildiğinde ilk akla gelen soğuk algınlığı ve üst solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Zerdeçallı süt antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde kış hastalıklarının semptomlarını hafifletir. Astım, bronşit, boğaz ve bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
Günde bir su bardağı kadar içeceğiniz zerdeçal suyu, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor ve hazmı kolaylaştırarak midenizin rahatlamasına, dolayısıyla bağırsaklarınızın da düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Eklem ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan zerdeçalın tüketim konusunda kolay bir tarifi vardır. 2 çay kaşığı zerdeçalı 2 bardak su, 1 çay kaşığı zencefil ve isteğe bağlı şekilde limon, bal ile karıştırıp tüketirseniz birçok hastalığa yakalanma ihtimaliniz düşecektir.
3) Kabızlık ve Şişkinliğe İyi Gelir
Zerdeçal içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak dostu olarak nitelendirilebilen bu besin kabızlık, şişkinlik gibi toplumun büyük bölümünü etkileyen sindirim sistemi problemlerini hafifletir.
5) Zerdeçal
Antibakteriyel yapısı sayesinde midede rahatlamaya ve tahrişleri ortadan kaldırmaya yarayan zerdeçal ile gastrit gibi problemlere hızlı bir etki oluşturabilirsiniz.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin. Bu kürü uyguladığınız süreç içerisinde yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
Zerdeçal et ve sebze yemekleri, soslar ve bitki çaylarında kullanılabilir. Şifa kaynağı olan zerdeçal soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur. İltihap tedavisinde de yardımcı rol oynayabilir. Düzenli tüketildiğinde kanser gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.
Zencefilin mide bulantısından iştah kontrolüne, migren ağrısından öksürüğe pek çok faydası var. Zerdeçal ise bağışıklığı güçlendirip kaygı ve depresyonu azaltırken, daha iyi bir uyku vaat ediyor.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik, kabızlık şikâyetlerinin önüne geçer. Kilo kontrolü üzerinde etkilidir. Yağların eritilmesine yardımcı olur.
Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor. Aç karnına alınan zerdeçal tam aksine reflüyü tetikliyor.
Zerdeçal kullanırken nelere dikkat edilmeli? Yüksek dozda kullanımı demir emilimini azaltıcı etki yaratabilir, özellikle demir eksikliği anemisi olanların yüksek miktarda tüketmesi önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri