Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur. Mevcut hastalarda ise tedavi sürecini desteklerken akut komplikasyonların gelişim riskini azaltır, hastalığın ilerleyişini yavaşlatır.
Zerdeçalın antioksidan etkisi serbest radikalleri nötralize edebilir. Kanserli hücrelerin yayılmasını önleme için yardımcıdır. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirip toksinlerden arındırır. Kalp sağlığını destekler.
Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal takviyeleri bazı kişilerde böbrek taşına sebep olabilir. Kan sulandırıcı, diyabet, reflü ilaçları kullanıyorsanız zerdeçal tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Zerdeçal kan pıhtılaşmasını da yavaşlatabilir. Bu da kanama bozukluğu olan kişilerde morarma ve kanama riski yaratabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Zerdeçalın içerisinde yer alan kurkumin, doğal bir antienflamatuvardır. Bu sayede hastalıkların iyileşmesini hızlandırır, kronik enflamatuvar hastalıkların tedavi sürecini kolaylaştırır. Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçal tansiyonu yükseltir mi? Aksine zerdeçal, kan basıncını düşürme potansiyeline sahip olduğu için antihipertansif ilaçlarla birlikte ilave etkilere sahip olabilir. Zerdeçal, yüksek tansiyon problemlerine sahip hastalara bitkisel bir çözüm olarak sunulur, dolayısıyla tansiyonu yükseltmez, tam tersine düşürür.
3) Kabızlık ve Şişkinliğe İyi Gelir
Zerdeçal içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak dostu olarak nitelendirilebilen bu besin kabızlık, şişkinlik gibi toplumun büyük bölümünü etkileyen sindirim sistemi problemlerini hafifletir.
Kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunlarınızın en aza inmesine destek sağlar. Göbeğin erimesine katkısı büyüktür. Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır.
Yapılan çalışmalarda zerdeçalın damar sertleşmesini önleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Zerdeçalın içerisinde kurkumin olarak adlandırılan bir aktif madde vardır. Bu madde kalp sağlığını korur, kolesterolü düşürür, pıhtı ve plak oluşumunu engeller. Güçlü bir antioksidandır.
Bunlara ek olarak, zerdeçal odaklanma sorunu yaşayanlara da iyi bir arkadaş olabilir. Dikkat! Zerdeçal şifalı bir bitki olmasına rağmen aşırı tüketiminde mide bulantısı, kalp çarpıntısı, kan sulanması gibi yan etkileri olabilir. Özel bir hastalığı olanların tüketmeden doktoruna danışmasını tavsiye ederiz.
Kan damarlarının temizlenmesini sağlayarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Zerdeçal, kurkumin başta olmak üzere içindeki birçok yararlı madde sayesinde kan damarlarında kendine yer etmiş olan plakların, pıhtıların önüne geçiyor.
Kalp hastaları, tansiyon hastaları, bağırsak hastalığı olanlar ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin toz zencefil tüketmesi önerilmez.
Ayrıca kan basıncını düzenler. Kurkuminin tansiyon düşürücü etkisi vardır. Tansiyon yükselmesini tetiklemez. Eğer yüksek tansiyon sorununuz varsa, doktorunuza danışarak uygun dozda zerdeçal tablet kullanabilirsiniz.
Zencefilin kalbe ve solunum yollarına faydaları
Düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi görülmektedir. LDL kolesterol düşürücü özelliği vardır. Zencefil yağının nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
Antimikrobiyal: Açık yaralarınızda kullandığınız zerdeçal püresi, mevcut mikropları öldürüyor ve potansiyel mikroplar için bir bariyer görevi görüyor. Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor. Ancak, tok karnına alınması gerekiyor.
Özellikle bal ve zencefil boğazı yumuşatırken, yutkunmada güçlük çeken ve boğaz ağrısı şikayeti olan hastalara da iyi geliyor. 3- Öksürüğü keser: Kuru ve inatçı öksürüğü kesen zencefil, tarçın, zerdeçal, limon ve bal karışımı, en doğal balgam sökücülerden biridir.
Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ile birlikte bir tutam karabiber ekleyin. Karışımı hemen için. Zerdeçalın metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır. Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Zerdeçalın Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir? Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Uzun süreli ve aşırı zerdeçal çayı tüketimi, diğer bitki çaylarıyla benzer şekilde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Doğru tüketim yöntemleriyle ve uygun aralıklarla içmek en uygunudur. Zerdeçal çayı zararları arasında özellikle mide tahrişi ve safra ile ilgili problemler ön plana çıkar.
KİLO VERDİREN ZERDEÇALLI YOĞURT KÜRÜ
Bu karışım ertesi gün tokluk hissi verir, metabolizmayı hızlandırır ve rahat uyumaya yardımcı olur. Yani uyurken de zayıflamaya devam edersiniz" diye konuştu.
Rengi, tadı ve yararlı özellikleriyle göz dolduran zerdeçal çayı, gün içinde bir bardak içilebilir. Zerdeçal çayının olumlu etkilerinden en iyi şekilde faydalanmak için genellikle sabahları içilmesi önerilir. Zerdeçal çayının zararlarından korunmak için tüketmeden öne doktorunuza danışmalısınız.
Sonuç olarak elde edilen bulgulardan Zerdeçal (Curcuma longa L.) bitkisinin, A, E, C vitamini, Glutatyon (GSH, GSSG), B1, B3 ve B9 vitaminleri bakımından iyi bir kaynak olduğu ve içerdiği zengin fenolik ve flavonoit miktarları dikkate alındığında oldukça güçlü bir antioksidan bitki olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri