İçerdiği kurkumin bileşiğinin etkisiyle zerdeçal, vücuttaki inflamasyonu önler, iltihapları giderir ve zararlı hücrelere savaşarak enfeksiyonların giderilmesini sağlar.
Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal tat olarak hafif acımsı ve görüntüde sarı turuncu rengini veren bir baharattır. Zerdeçal, doğadaki en güçlü antienflamatuar yani iltahibi reaksiyonları önleyicidir. Bu nedenle otoimmün hastalıklarda enflamasyonu yok etmek için kullanılmaktadır.
Kurkumin içermesi nedeniyle zerdeçal, iltihap sökücü görevini taşır. Zerdeçal güçlü bir antibiyotik etkiye sahiptir. Bu özelliği ile iltihapları temizler.
İltihap gidericidir
Sahip olduğu antioksidan özellikten dolayı bakterilere karşı savaşır ve hücrelerimizi korur.
Hindistan yemek kültürünün önemli bir parçası olan zencefil içerdiği curcumin isimli madde ile iltihaplara karşı etkili doğal bir antioksidandır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre cucurmin isimli maddenin iltihaplanmaya neden olan farklı moleküler yapıları engellediği kanıtlanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Her sabah bir bardak zerdeçal suyu içilmesi metabolizmayı uyarmada, vücuttaki iltihabı önlemede veya hafifletmede etkilidir. 1 bardak ılık suya, 1 çay kaşığı zerdeçal tozu eklenir ve karıştırılır. Kurkumin'in önemli içeriği yağda çözünebildiğinden, birkaç damla zeytinyağı eklenir.
İltihap önleyici bir karışım yapmak için 1 çay kaşığı zerdeçalı bir bardak sıcak süte dökün ve bir tutam karabiber ekleyin, tat vermesi için bal ekleyebilirsiniz. Karabiber sayesinde zerdeçal daha iyi emilir. Bu kombinasyonun iltihap önleyici ve antioksidan etkiye sahip olduğu bilinen en önemli özelliklerinden biri.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Doğal antibiyotik etkisi yaratır ve vücudunuzdaki enfeksiyon ve mikroplarla savaşmanıza yardımcı olur.
Çorba gibi besinleri tüketmek, protein oranı yüksek gıdaları almak da enfeksiyonların meydana gelmesini önler. Yoğurt ve kefir gibi besinleri tüketmek vücudu temizler. Enfeksiyon hastalığını da iyileştirmeye yardımcı olur. Süt ürünlerini enfeksiyon hastalığı tedavisinde kullanmak önemlidir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için zerdeçal tüketiminde herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığına dair hekiminden onay alan tüm bireyler, düzenli olarak zerdeçal tüketmeye başlayabilir.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır.
Zerdeçal egzama, sedef hastalığı ve bazı yaralardaki etkisiyle cildin de dostu kabul edilir. Antioksidan, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuvar gücü zerdeçalın cilt için faydalı olmasının kaynağıdır. Cildin parlamasını sağlar. Antioksidan zengini bu baharattaki kurkuminin yaşlanmayı yavaşlatabileceği düşünülür.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Antibakteriyel özelliği sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerindeki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller.
Antimikrobiyal: Açık yaralarınızda kullandığınız zerdeçal püresi, mevcut mikropları öldürüyor ve potansiyel mikroplar için bir bariyer görevi görüyor. Reflü şikayetlerini azaltıyor: Zerdeçal, mide asitlerini yatıştırıyor ve reflü ağrılarını dindiriyor.
Mide Problemleri
Dispepsi veya hiperasidite yaşayanlar da zerdeçal kullanımından kaçınmalılar. Zerdeçallı besin destekleri de özellikle uzun süreli kullanımda mide yanmasına ve hazımsızlığa sebep olabilirler.
Toz zerdeçal sağlık açısından faydalı olduğu kadar zayıflamak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yağ yakıcı özelliği olan toz zerdeçal sabah ve akşam aç karnına tüketildiğinde daha hızlı yağ yakmanızı sağlar.
Vücudunuzdan ödem atmak için bu meyve ve sebzelerin yanı sıra zencefil, zerdeçal, kekik ve kimyon gibi baharatları ara ara yemeklerinize atabilirsiniz. Yemeklerinizin yanı sıra yoğurt tüketmeye özen gösterin çünkü yoğurt ödem atma konusunda oldukça yararlıdır.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir. Zencefil Zencefil, düzenli olarak kullanıldığında romatizma ağrılarını azaltır, şişlikleri ortadan kaldırır. Zencefili toz ya da taze kök olarak kullanabilirsiniz. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız çünkü zencefilin kan sulandırıcı etkisi bulunur.
Şifa kaynağı zerdeçal kürü, zerdeçalla etkileşime giren karabiber başta olmak üzere; kilo vermenize ve vücudunuzun temizlenmesine destek olacak birkaç önemli baharat ve yoğurt ile hazırlanıyor. 3 gün boyunca uygulayacağınız bu kürle vücudunuzu arındırabilir ve fazla kilolardan kurtulabilirsiniz.
Yoğurtlu zerdeçal, sindirim sorunları, bağırsak iltihabı, egzama, sedef hastalığı, artrit, ülseratif kolit, diyabet ve kanser gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde faydalı olabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri