Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır. akule bitkisi büyük ve yeşil renkte olmalıdır.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zencefil sahtesi nasıl anlaşılır? İşte yanıtı... Zencefil: Zencefil kökünün yüzeyi pürüzsüz, sert ve ince ciltli olmalıdır. Zencefilin yüzeyi kırışık ise bu bayatlamış anlamına gelir. Zerdeçal: Zerdeçalın kökü sarı veya turuncu renklidir.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
Toz zerdeçal, sarı altın renginde bir baharat olup aslında geleneksel olarak yemeklerde kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Kurutma işlemi öncesinde toplanan kökler olgunlaşmalarını durdurmak amacıyla kaynatılır. Bu işlemin ardından kurumaları için güneş altında yaklaşık 15 gün boyunca bekletilir. Son aşamada ise, kuruyup sertleşen kökler öğütülür. Bu işlemle birlikte zerdeçal kökleri toz zerdeçal dediğimiz haline kavuşur.
Zerdeçalın, diğer baharatlar gibi yoğun bir kokusu yoktur. Daha çok rengi ile ön plandadır. Tadı da çok keskin değildir. Hafif köriyi andıran çok karakteristik olmayan bir tadı vardır.
Solgar ve Pure Encapsulations gibi markalar yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi zerdeçal-kurkumin takviyeleri sunan markalar arasında sayılabilir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır. Dikkatli gözler renk farkından köri ve zerdeçalı ayırabilir. Zerdeçal daha turuncuya yakın bir renkteyken köri daha çok hardal tonlarına yakındır.
Zerdeçal, yani curcuma longa, zencefille aynı aileye mensup bir kök bitki. Özellikle Hindistan'da Ayurvedik tıpta kendisine önemli bir yer edinen zerdeçal, yüzlerce yıl ağrı kesici, antiseptik ve iltihap önleyici özellikleri için kullanılmış.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Acı tadından dolayı zerdeçal ve bal birlikte kullanılabilir. İçerisine zencefil ekleyerek daha da lezzetlendirebilirsiniz. Hintliler zerdeçalı yemeklerinde yağın içerisinde karabiber ile birlikte kullanır. Bu şekilde de deneyebilirsiniz.
Sofralarda sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer almasa da özellikle tavuk yemekleri ile birlikte sıklıkla kullanılan köri baharatına sarı rengini veren zerdeçaldır. Bu mucize baharat Güneydoğu Asya ile Hindistan gibi bölgelerde sarı renkli çiçeklere sahip bir bitkinin köklerinden elde edilir.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Hint safranı ismi ile de bilinen ve Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahip olan zerdeçal baharatı, vücut sağlığı açısından da oldukça önemli bir yerdedir. Zencefilgiller familyasından olan bu baharat firmamız bünyesinde tane zerdeçal ve toz zerdeçal olmak üzere iki farklı şekilde satılır.
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçallı Yoğurt Kürü Nasıl Kullanılır? Hazırladığınız bu kürü gece yatağa yatmadan yarım saat kadar önce tüketin. Bu karışımı tükettikten sonra kesinlikle bir şey yemeyin. Bu kürü uyguladığınız süreç içerisinde yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun.
Soru: 1 kg doğal toz zerdeçal 105 tl .
Tüketilen her gıda olduğu gibi alerjik reaksiyona sebep olabilir. Mide bulantısı sebep olabilir. Aşırı tüketilmesi durumunda vücudumuzda demir eksikliğine yol açabilir. Kan veya kan basıncı için ilaç kullanılıyorsanız uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Green Life Öğütülmüş Zerdeçal 30 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır. Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Kahvaltıda tüketilen menemen tavada yumurta gibi yiyeceklere baharat olarak eklenmesi önerilen zerdeçal, vücudun gün boyu alacağı toksinleri atmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri