Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir.
Zeus, Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Gökyüzü ve şimşek tanrısı olarak da geçmektedir.
Zeus, Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan dinindeki en yüce tanrıydı. Genellikle Baba, gök gürültüsü tanrısı ve 'bulut-çağıran' olarak anılır. Havayı kontrol eder, alametler ve uyarılar verir ve genel olarak hem tanrılar hem de insanlık arasındaki düzeni koruyarak, Olimpos Dağı'ndaki tahtından adaleti sağlar.
Kütahya İli, Çavdarhisar İlçesi sınırları içersisinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerindendir.
Antik Yunan inancında gök ve şimşek tanrısı Zeus, aynı zamanda tanrılarında kralıydı. Birçok ünvana sahip Zeus'un sembolleri arasında şimşek, kartal, boğa ve meşe bulunur. Zeus, antik Yunanistan'da büyük bir tanrı olarak saygı görmüş ve çeşitli şekillerde tapınılmıştı.
İlgili 45 soru bulundu
Bu efsaneye göre Baş Tanrı olan Zeus, Argos kenti kralı Inakhos'un güzel kızı Io'ya aşık olur. Io ile buluşmak için Olympos Dağı'ndaki sarayından aşağıya iner. Ancak Zeus ne kadar çapkınsa, karısı Hera da o ölçüde kıskançtır.
Ur Hanedanlar Dönemi'nde (Michalowski, 2011, s. 6; Evans, 2003, s. 417) kendisini tanrı olarak ilan eden ilk kral Šulgi'dir (MÖ 2094–2047).
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Çocukluğu. Rhea, Zeus'u Girit'teki İda Dağı'ndaki bir mağarada saklar. Bundan sonra Zeus, hikâyenin değişen sürümlerine göre sırayla; Rhea tarafından bırakıldıktan sonra Gaia tarafından yetiştirilir.
Bergama Zeus Sunağı, Alman mühendis Carl Humann. tarafından Bergama'dan sökülerek Almanya'ya. kaçırıldı.
Yunan mitolojisindeki karşılığı Zeus olan Odin, adaleti, kudreti ve otoriteyi temsil eder.
Athena, Yunan mitolojisinde zekâ, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva ile eşit kabul edilir. Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus'un ilk karısı olan hikmet tanrıçası Metis'tir.
Yunan mitolojisinde, Ploutos ("bolluk", Yunanca: Πλοῦτος), Romalılarda genellikle Plutus olarak anılan, bolluk ve zenginlik tanrısı.
Herkül'ün 12 görevinden biri de Hesperidlerin altın elmalarını getirmektir. Bu elma ağacı, tanrıça Hera'ya, tanrıça Gaia'nın düğün hediyesidir. Herkül, Olimpos'a gelip Hera ile barıştıktan sonra Hera'nın kızı Hebe ile evlenir.
Türk mitolojisi, tarihi Türk halklarının inanmış oldukları mitolojik bütüne verilen isimdir. Eski efsaneler, Türk halklarının eski ortak inancı Tengricilikten ögeler taşımaktan çok sosyal ve kültürel temalarla doludur. Bunların bazıları sonradan İslâmî ögeler ile değiştirilmiştir.
Zeus'un Hera'ya aşık oluşu, Adatepe'de gerçekleşmiştir. İlyada ve Odesa Destanına göre, şu an Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Adatepe Köyünde olduğu bilinir. Bu köyün yakınında olan taşların üzerinde, Gargaran'da yer alan taşların üzerinde aşık olduğu efsaneye yazılmıştır.
Bu doğumda Zeus'a iki çocuk yani ikiz verir. Bu çocuklar ki Güneş-Ay, gündüz-gece ve tabi ki doğu ve batı dünyalarıdır yani Artemis-Apollon. Zeus'un soyu yani onun çocukları artık geniş coğrafyalara yayılmışlardır. İkizler içinde kız olan Artemis olarak adlandırılır.
Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir.
Poseidon, Olimpus deniz tanrısı ve deniz tanrılarının kralı. Ayrıca sel, kuraklık, depremler ve atların tanrısı. Onun Romalı eşdeğeri Neptün'dür.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Anlatılara göre Zeus, Truva Savaşı'nı tam bu noktadan izlemiş. İlyada'da Zeus ile Hera'nın aşkının anlatıldığı bölümde Zeus Altarı aynen şöyle geçiyor: Hera dosdoğru yürüdü Gargaran Doğruğuna. İda'nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus, onu gördü.
Homeros, İlyada Destanında Tanrıların İda Dağında yaşadıklarından ve Troia (Truva) Savaşını buradan izleyip yönettiklerinden söz eder. Tanrılar Tanrısı Zeus'un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanda yer alır.
Eros sadece aşkın ya da seksin tanrısı değil, bu inanca göre aynı zamanda sonsuza dek sürecek olan yaratıcı üreme işleminin de sembolüdür. Bir söylentiye göre attığı okla insanları birbirine aşık eder ama attığı okun kendisine hiçbir zaman yararı olmaz. Sevgilisi olarak Psyche bilinmektedir.
Horus (Heru, Hor, Her, Har), Antik Mısır mitolojisinde gök tanrısıdır.
Zeus: Jüpiter, yay burcu. Aynı zamanda balık burcunu da gece yönetir. Kronos: Satürn, oğlak burcu. Uranüs: Uranüs, kova burcu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri