ZEVAL NE DEMEK? Deyim ve atasözlerinde yer alan zeval kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alıyor. Zeval kelimesinin sözlük anlamı için TDK şu iki ifadeyi göstermektedir: 1.Yok edilme, yok olma, ortadan kalkma, sona erme.
Elçiye zeval olmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, elçinin mesajını ileten bir aracı olduğunu ve onun kişisel olarak sorumlu tutulmaması gerektiğini belirtir. Bir elçi, görevini yaparken olumsuz bir durumla karşılaşmamalıdır, çünkü o sadece bir mesajı ileten kişidir.
Bir kimsenin sözünü başka bir kimseye iletmekle görevli kişi, bu sözlerden sorumlu değildir. Sözler kırıcı ise bunda aracının bir suçu yoktur. Onu cezalandırmak gibi bir davranışta bulunulmamalıdır.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
İlgili 29 soru bulundu
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
Yapılan olumsuz teklif nedeni ile gelen aracıya bir zarar verilmesi doğru olmaz.
bozulup yok olmak, çökmek.
"Zeval Bulmak" deyimi, bir şeyin sona ermesi, tükenmesi veya yok olması anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir şeyin düşüşü, gerilemesi veya kaybı ile ilgili durumlarda kullanılır. Örneğin, bir imparatorluğun çöküşü veya bir kişinin itibarının zarar görmesi gibi durumlar için "Zeval buldu" denilebilir.
ALLAH ZEVAL VERMESİN NE DEMEK? Allah zeval vermesin ifadesi "Allah onu korusun, sakınsın, yok olmasın, zarara uğramasın" manalarına gelir. Örneğin: Allah devletimize, milletimize, ülkemize zeval vermesin.
"Evdeki hesap çarşıya uymaz" Bu atasözü, planlarımızın ve hesaplarımızın her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabileceğini, gerçek dünyada karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar ve sorunlar olduğunu ifade eder. Planlarımızı yaparken her zaman bir aksilikle karşılaşabileceğimizi hatırlatır.
ZEVAL NEDİR? Öğlen vaktine zeval vakti denir. Güneşin tam tepe noktasına gelip kısa bir süre için gölgelerin kısalıp uzamasının durduğu vakte "vakt-i zevâl", cisimlerin bu vakitte yere düşen gölgesine de "fey'-i zevâl" denir.
Öğle anlamına gelir. Bu kelime genellikle zavel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı zeval şeklinde olmalıdır.
Cisimlerin, güneş tam tepe noktada iken yere düşen gölgesi bunun dışındadır. Bu gölgeye "fey'-i zeval" denir. Öğlenin bu ilk vaktine "asr-ı evvel" denir.
Zeval kelimesi, öğle namazı vaktini belirlemek için kullanılan bir fıkıh terimidir. Güneşin tam tepe noktasına gelip kısa bir süre için gölgelerin kısalıp uzamasının durduğu vakte, zeval vakti denir. Ayrıca gün ortası ve öğle zamanı anlamlarına da geliyor.
İslam dininin en önemli ibadetlerinden birisi namazdır. Namaz, günde beş vakit kılınmaktadır ve her vaktin zamanı bellidir. Zeval, öğle namazının vaktini belirlemede kullanılan bir fıkıh terimidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Zavallı kelimesi ''zeval'' sözcüğünden türetilmiştir. Zeval, nihayete erme, helak olma ve tamamlanma anlamına gelirken, zavallı kelimesi de umutları tükenmiş, aciz ve kimsesiz demektir. Bu kelime ekonomik açıdan zor şartlar altında olup yaşam mücadelesi veren kişiler için de kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Elçiye zeval olmaz atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
Elçiye Zeval Olmaz atasözünün kökeni Osmanlı Devletinin ilk yıllarına kadar uzanmaktadır. Bu söz öncesinde devlet törelerinden biriyken daha sonra atasözü olarak kullanılmaya başlanmıştır.
[1] İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Atasözü : Öğrenmenin yaşı olmaz. Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta. eğitilebilir.
Cevap: yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir.
Köken olarak Arapça "وَالْحَصَال" (wa al-haṣāl) ifadesinden türetilmiştir. "Haṣāl" kelimesi, sonuç, netice veya özet anlamlarına gelirken, "wa al" ifadesi ise "ve" anlamına gelir. Bu nedenle "velhasıl" kelimesi, bir metni veya konuşmayı sonuçlandırmak, özetlemek veya net bir şekilde ifade etmek amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri