Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Mevsimsel değişimler son yıllarda birçok bitkinin yetişme zamanını da etkiliyor. Konya ilinde 19 çeşit meyve üretimi yapılabiliyor. Bunlar; elma, kiraz, vişne, armut, erik, ceviz, badem, kayısı, şeftali, dut, ayva, iğde, Antep fıstığı, nektarin, zerdali, nar, muşmula, üzüm, çilek meyveleridir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya ilinde; üretim miktarları bakımından ilk sıralarda; elma, üzüm, kiraz, vişne ve çilek yer alırken, ağaç sayısı bakımından ilk sıralarda; elma, kiraz, vişne ve armut yer almaktadır.
Konya sahip olduğu potansiyelleri tam olarak değerlendirmemekle birlikte başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasülye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere bir çok tarla bitkisi yanında, çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tarım bölgesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Ülkemizde 2008 yılı itibariyle toplam 12.542.380 meyve veren kiraz ağacından yılda 338.361 ton kiraz elde edilmiştir. Aynı yıl Konya ilinde ise 828.086 kiraz ağacından 18.703 ton kiraz elde edilmiştir.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Konya karasal bir iklime sahip olduğu için İncir Ağacı yetişmesi zordur.Konya ilinde incir çeşitlerini hobi amaçlı dikebilirsiniz ama sıkıntı yaşama olasılığınız yüksektir.
Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
Konya'nın Aladağ bölgesinde yetişen gök üzüm, Türkiye'de yalnızca bu bölgede yetişiyor.
Türkiye'de büyük bölümü Karadeniz Bölgesi'nde. yetişen ve ülkemizde en çok ihracatı yapılan tarım. ürünü olan fındık, Konya'nın Kulu İlçesi'nde de. yetiştirilmeye başlandı.
İlimizde daha çok tahin yapılarak tüketilen susam simitlerin olmazsa olmazı helvanın ham maddesi konumunda olup başta Meram ilçemizde 3000 dekar, Akören'de 1600 dekar, Çumra'da 600 Dekar ve alan olmak üzere 5200 dekar alanda susam üretimi yapılmaktadır.
Cennet hurması Konya başta olmak üzere birçok kentte yetişiyor.
Konya'da karasal iklim hüküm sürer. Yazları kuru ve sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Gece ile gündüz arası sıcaklık farkı yazın 16-22 derece arasındadır.
Sumak ülkemizin pek çok bölgesinde doğal olarak yetişiyor. Sumak ağaçlarına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Akdeniz Bölgesi'nde ve Ege bölgelerimizde rastlayabilirsiniz.
Ovada yetişen başlıca tarım ürünleri: Şeker pancarı, patates, tahıl ürünleri (buğday, yulaf, çavdar, arpa) ve baklagiller (fasulye, nohut, yeşil mercimek).
Keçiboynuzu, Akdeniz Fitocoğrafik Bölgesinde doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'deki yayılımına baktığımızda İzmir'de çalı formunda olan keçiboynuzunun Urla yarımadasından başlayarak Erdemli'ye kadar, tüm Ege ve Akdeniz sahil şeridi boyunca yetiştiği görülmektedir.
Meyveler içerisinde en fazla üretimi yapılan ürün- ler, üzüm ve ceviz iken, sebzeler içerisinde ise soğan ve sarımsak diğer ürünlere göre öne çık- maktadır. İncelenen dönem içerisinde, badem, kayısı, erik, elma, armut, kiraz, dut, nar, kesta- ne, fındık, kavun, karpuz, bezelye gibi ürünlerin de ziraatı yapılmaktadır.
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia... Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.
Konya'ya özgü ve buradan alabileceğiniz hediyelikler; mevlana şekeri, semazen figürleri, mevlana türbesi figürleri, magnetler, anahtarlıklar, Konya gevreği, tulum peyniri gibi birçok hediyelik ve yöresel ürünler mevcuttur.
Özet: Konya ili Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Halkapınar ilçeleri sebze üretim miktarları bakımından incelendiğinde domates, havuç, kavun, karpuz, soğan, sarımsak ve çerezlik kabak türlerinin bölgenin sebze potansiyelini oluşturduğu görülmektedir.
Konya'nın narenciye fidanları dışında hemen hemen bütün fidanların yetişebileceği bir iklime sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Bağdat hurması, nar, incir, zeytin, kaymak ağacı, gürnap, ahududu, böğürtlen, kestane, muşmula ve benzeri her iklime uymayan çok sayıda ağaç Konya'da yetişme imkanı bulabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri