Yunan mitolojisindeki efsaneye göre Zeus kendisine en değerli hediyeyi verecek olana kentin koruyuculuğunu verecektir. Açılan yarışmada tanrı Poseidon, Zeus'a savaşta yenilmeyecek bir at armağan eder. Tanrıça Athena'da zeytin ağacı hediye eder. Zeus, bu hediyelerin içinde zeytin ağacı karşısında büyülenir.
Antik çağlardan beri oldukça önemli kabul edilen bir ağaç: Zeytin ağacı… Romalıların büyük bir önemi olan zeytin ağacı Antik Yunan'da kutsal kabul edilmiştir. "Hayat ağacı" olarak da tanımlanan zeytin ağacı tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline gelmiştir.
Zeytin Ağacı dizisinde hastalıkların kişisel gelişim teknikleri, olumlama yöntemleri ve farkındalıkla tedavi edilebileceğini anlatıyor. İnsanın iyileşmesinin önce kendini tanımak ve sevmekle başladığını vurguluyor. Bununla beraber dizide Aile Dizimi kullanılıyor.
Zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline geldi. Bu sembollerin anlamları ise kutsal kitaplara ve efsanelere dayanıyor.
Eski Ahit'e göre zeytin, refahın ve bolluğun sembolüdür. Ve yalnız Eski Ahit değil, tüm kutsal kitaplarda zeytin ağacı; kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür.
İlgili 39 soru bulundu
İnsanlık tarihinin kayıt altına aldığı ilk ağaç olan sedir ağacı savaşlara ve birçok felakete rağmen günümüze ulaştı. Ancak sedir ağaçları da binlerce yıl varlığını sürdürüp modern çağın kurbanı olan birçok tür gibi tehdit altında.
Zeytin ağacı, bereketi ve dayanıklılığı simgeleyen önemli bir semboldür. Bu nedenle sevdiklerinize zeytin ağacı hediye etmek, onlara uzun ömürlü mutluluk ve bereket getireceğine inanılan güzel bir adettir. Ayrıca zeytin ağacı, doğaya duyulan sevgiyi ve saygıyı da temsil eder.
Kuran'da da zeytin ağacını, meyvesini, yağını öven ve kutsal kabul eden ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerde zeytin ağacının yine kutsal bir yer olan Sina Dağı'nda yetiştirildiği, sıkılarak yağının çıkarıldığı ve bu yağın yemeklere lezzet, hastalıklara şifa vermek için kullanıldığı yazılıdır.
Kuran'da zeytin ile ilgili 6 surede 7 ayet bulunmaktadır. Nahl, Tin, Enam, Müminun, Abese, Nur surelerinde geçen zeytin, Kur an-ı Kerim de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir.
Zeytin ağacı Olea europaea, Akdeniz, Avrupa, Asya ve Afrika'ya özgü, sık dallı, yayvan tepeli, her dem yeşil yapraklı, yaprak dökmeyen ağaç veya çalıdır. Ağacı bodurdur ve yüksekliği nadiren 8-15 m (26-49 ft) 'yi aşar.
Zeytin ağacı (Olea Europea) ağır ve zahmetli büyümesine karşın uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır. Bu nedenle adı mitoloji ve botanikte "Ölümsüz Ağaç"tır.
Zeytin Ağacı, OGM Pictures imzalı, ilk bölümü 28 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Burcu Alptekin ve Erdem Tepegöz'ün üstlendiği, senaryosunu Nuran Evren Şit'in yazdığı, başrollerini Tuba Büyüküstün, Seda Bakan ve Boncuk Yılmaz'ın paylaştığı romantik ve dram türündeki Türk yapımı Netflix dizisidir.
Hayır, bilimsel değil. Zeytin Ağacı'nda dünyanın en iyi terapi ya da tedavi yöntemiymiş gibi aktarılıyor. Ancak Aile Dizimi iyileştiriciliği kanıtlanmış bir yöntem değil. Olsa bile eminim bu kadar kısa sürede sağaltım sunamazdı.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür.
Ayetlerde Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzünde bitirdiği çeşitli bitkiler sayılırken zeytin ağacı da sayılıyor. Ama bir ayette zeytin ağacı, açıkça kutlu / mübarek bir ağaç olarak niteleniyor. Yani bir nevi Kur'an bu ağacı kutsal ilan ediyor.
Tuba'nın bir cennet veya cennette bir ağaç olduğu şeklinde değişik rivayetler yapılmıştır. Kurtubî gibi müfessirlerin katılımı ile yaygın olan görüş ağaç olduğu şeklindedir. Bu ağacın kökü yukarıda, dalları aşağıda olan büyük bir ağaç olduğuna inanılır. Meyvesinin hiç tükenmediği de rivayet edilir.
Zeytin her dinde kutsal
Zeytin ağacının tarihi en az insanlık tarihi kadar eski. Nuh Peygamber'in kasırga sonrası dünyanın düzene girip girmediğini anlamak için gönderdiği beyaz güvercin, ağzında zeytin dalı ile geri döner. O zamandan beri zeytin, barışın, huzurun ve düzenin simgesi olarak kabul edilir.
7 zeytin 1 incir tüketen kişilerin, daha az acıktığı bilinmektedir. Böylece gün içinde ihtiyacınız kadar kalori alıp kaçamaklardan uzak kalabilirsiniz. Günde 7 zeytin ve 1 incir tüketmenin tokluk hissi verdiği ve yağ yakımını hızlandırdığı bilim insanlarınca ortaya koyulmuştur.
Bunlar incir ve zeytin yetişen yerler olduklarından dolayı bunlara Süryanice'de Tur-i Tina (Tin Dağı) ve Tur-i Zeyta (Zeytin Dağı) denilmiştir. Bu takdirde yüce Allah Nebilerin yetiştiği yerlere yemin etmiş demektir.
24. sûrenin 35. ayetinde Müslümanlık, doğuda ve batıda olmıyan zeytin ağacına benzetilmiştir. Andolsun İncir ve Zeytin (gibi yaratılış harikası lezzetli yiyecek ve vitamin depolarına)… İncire ve zeytine, önceki peygamberlerin ve ümmetlerin yaşadığı incir ve zeytin diyarına andolsun!
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Ağzında zeytin dalıyla geriye dönen güvercinin, Allah ile insanoğlu arasında barışın müjdesini verdiği ve bu nedenle de tarih boyunca güvercin ve zeytin dalının barışın sembolü olarak kabul edildiği anlatılmıştır.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri