Çengelli iğnenin de, civa ya da şap gibi, nazarı kendisine çektiğine, sivri ucuyla da kötü bakışlara karşı geldiğine inanılmaktadır. Nazar değdirece- ğinden şüphe edilen kişiyle karşılaşıldığında ondan önce konuşmaya baş- lamak da aslında yine bu bakışlara karşı gösterilen bir savunmadır.
Nazar değmesi sonucunda halsizlik, iştahsızlık, bayılma, ağlama gibi durumlar ortaya çıkar (KK-16, KK-9). Nazar değen kişi hasta olur ve sürekli esner (KK-22). Nazara uğrayan kişide bir anda baş ağrısı oluşur, aniden uyku bastırması, unutkanlık meydana gelir (KK-15).
Bazı yörelerde nazardan korunmak için, evin kapısından çıkarılan bir kaç kıymık, beyaz soğan, sarımsak kabukları ve kurt tırnağı bir keseye konup elbisenin içine yerleştirilir. Kabuğu yakıldığında nazardan koruyacağına inanılan bitkidir. Tarlalarda hayvanlara nazar değmesin diye hayvan kemikleri ya da kuru kafa asılır.
Bitmeyen kavga ve anlaşmazlıklar nazarın belirtilerini ortaya çıkarır. Örneğin eşiniz sizinle ilgilenmiyor ve kin kusarcasına soğumuş gibi görünüyorsa bu bir nazar belirtisidir. Çoğu kişinin mutluluğunuzu kıskanmasıyla bir haset ortaya çıkarılarak eşinizi kıskananların nazarı değmiştir.
Kara çalı dikeni ile (S) harfi birbirine delinip takılarak görünen bir yere asılır. Tarla, bağ ve bahçelere öküz başı, gök boncuk, köpek kafası, at nalı asılır. Mührü Süleyman şeklinde kurşun dökülerek tarlaya gömülür. Çaltı ağacının da kötü gözün etkisini yok ettiğine inanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Nazarla İlgili İnanışlar - Artvin
Açıklama: Yaban gülünün dikenli dalı, acı elma dalı, kara diken dalı, çıra gözü, hayvan başı iskeleti, tavuk teleği, boynuz, yumurta kabuğu gibi şeyler nazarı önlermiş.
Akdeniz bölgesinde nazarı uzaklaştıracağına inanılan ve “nazarlık” taşıma çevresinde kullanılan çaltı da bunlardan bir tanesidir.
Okunuşu: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Nazar değdirenler birden çok ise en çok ses çıkaran ve en dibe inen köz sahibi, keskin nazarcı olarak kabul edilir. Bu işlemler sırasında kömürlerin birbirine karıştırılmamasına özen gösterilir. Bu yolla nazar değdiren bulunduktan sonra onun hakkında nazarcıdır yargısına varılıp kendisinden sakınılmaya başlanır.
Çünkü göz (değmesi) gerçektir." (İbn Mace, Tıb, 32; Buhari, Tıb, 36; Müslim, Selâm, 41). DUA: Allah'ım peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) gibi bizde üzerimizdeki Nazarlardan sana sığınır senden yardım isteriz, nazarların kalkması niyetiyle 7 Felak, 7 Nas, 1 Ayetel Kürsi, 1 Fatiha dinliyorum makbul eyle Allah'ım..
Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir. Ve son halini günümüzdeki çeşit çeşit nazar boncukları olarak almıştır.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş.
AKİK (AGAT) TAŞI
En büyük özelliği ise gerçek manada Nazar taşıdır.
Nazar işareti olarak uyku gelmeden esneme, baş ağrısı, göz ya$arması ve aniden görülen asabiyet kabul edilir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen ,t~rübeli bir yaşlı nazara uğrayana nazardan korunma uygulamalarından birinin yapar. nazar inanışları ardından da uygulamaları verilmektedir.
Genellikle kötü niyet, suçluluk, aşağılık hissi, düşmanlık, saldırganlık gibi duy- gularla karakterize edilen haset, negatif duygulardan kıskançlık ve başkasının zararına se- vinme, pozitif duygulardan gıpta ile yakından ilişkilidir.
Nazar duasının gün içinde sık sık ve istenildiği kadar okunabilmesinin yanında Peygamber Efendimiz (s.a.s), gece yatmadan evvel 7 Nas Suresi, 7 Felak Suresi, 7 İnşirah Suresi, 7 Ayetel Kürsi ve 7 defa da Nazar Duasını okuyup öyle uyunmasını tavsiye eder...
Eski zamanlarda, sarımsak her derde deva olarak görülmüştür: nazar, sıkıntı, hastalık, ölüm. Kazılan piramitlerde arkeologlar bu bitkiyi firavun mezarlarında bile bulmuşlardır.
Kişi en çok yakınlarının nazarını alır. Bundan özellikle bebekler ve çocuklar etkilenir (Boratav, 1973, s. 104). Çocuklara en çok annesinin veya babasının nazarı değer.
nazarı çıkartacak kişi eline tuzu alıp nazar değen kişinin başında üç kez çevirir. sonra da karşısına oturup elindeki tuzu parmağı ile eşeleyerek duasını okur. dua okunurken esnemeleye başlar. hatta öyle esner ki gözlerinden yaş gelir.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler.
Çörekotu nun nazara karşı koruma gücü olduğu bilinmektedir.
Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır.
Üzerlik otu nazarlık olarak çeşitli kültürlerde nazara karşı etkili olmasıyla nedeniyle yaygın olarak kullanılır.
Tuz, elma sirkesi ve limon karışımını yaparak, kötü enerjilerden uzaklaşabilirsiniz. Bu karışımı yapmak için; bir su bardağının için su, bir çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı tuz koyun. Bu karışımı karıştırmadan yattığınız odada, yatağın altına koyun.
Nazar taşının adı kuvars olarak bilinir. Mavi bir boncuk ya da mavi göz olarak bilinen taştır. Kötü şanstan, kıskançlıktan, uğursuzluktan ve kötü gözlerden koruduğuna inanılır. Bu taş, Nazara büyüye iyi gelen taşlar arasında oldukça ön plandadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri