Kutsal kitaplarda sözü edilen zeytin için Eski Ahitte yer alan efsanelerden birinde; ağzında bir zeytin dalı ile Nuh'un gemisine dönen güvercin tufanın bittiğini haber vermiş ve o zamandan bu yana zeytin dalı barışın sembolü olmuştur.
Güvercin bu sefer, ağzında yeni koparılmış zeytin yaprağıyla gelir. O zaman Nuh, suların yeryüzünden çekildiğini anlar. Ağzında zeytin yaprağı tutan güvercin, o günden bu güne, ümidin, bolluğun, esenliğin ve barışın simgesi olur. Tufanın yok edici gücüne karşı direnen zeytin ağacı ise ölümsüzlüğün.
Güvercin bu kez ağzında taze koparılmış bir zeytin dalı ile geri dönüyor. Bunu gören Nuh Peygamber, tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlıyor. İşte bu nedenle ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin, tarih boyunca barışın ve yeniden doğmanın sembolü olarak anılıyor.
Evet, doğru duydunuz, bu terapi modeli çeşitli modern psikoterapi tekniklerini kullanıyor ama dizide de en vurgulu şeklide işlenen ve uygulama sırasında ataların geçmişte yaşadığı travmatik olaylarla gizemli bir bağlantı kurulduğunu iddia eden “teknik” Zulu şamanik kültüründen geliyor.
Zeytin ağacı, uzun yıllar yaşadığı ve susuzluğa karşı dayanıklı olduğu için ölmez ağaç olarak anılır. Bu özelliği nedeniyle Antik Çağlarda zeytin ağacı ve zeytinyağının güç ve gençlik kazandırdığına inanılırdı.
İlgili 15 soru bulundu
Kutsal kitaplarda sözü edilen zeytin için Eski Ahitte yer alan efsanelerden birinde; ağzında bir zeytin dalı ile Nuh'un gemisine dönen güvercin tufanın bittiğini haber vermiş ve o zamandan bu yana zeytin dalı barışın sembolü olmuştur.
Zeytin ağacı, bereketi ve dayanıklılığı simgeleyen önemli bir semboldür. Bu nedenle sevdiklerinize zeytin ağacı hediye etmek, onlara uzun ömürlü mutluluk ve bereket getireceğine inanılan güzel bir adettir. Ayrıca zeytin ağacı, doğaya duyulan sevgiyi ve saygıyı da temsil eder.
Zeytin ağacı, meyvesinin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen "yağı" bakımından çok değerli bir ağaçtır. Ağacının çok heybetli ve estetik bir görünümü vardır. Odunu çürümeye karşı son derece dayanıklıdır.
İnsanlık tarihi boyunca zeytin barışın, bereketin, adaletin, bilgeliğin, erdemin, zaferin, aklın, arınmanın, yeniden doğuşun ve kutsallığın sembolü olmuştur. Zeytin, Akdeniz havzasında yaşamış tüm medeniyetlerde görülmüştür. Bu medeniyetlerin kültüründe zeytin, önemli bir yere sahiptir.
Antik çağlardan beri oldukça önemli kabul edilen bir ağaç: Zeytin ağacı… Romalıların büyük bir önemi olan zeytin ağacı Antik Yunan'da kutsal kabul edilmiştir. "Hayat ağacı" olarak da tanımlanan zeytin ağacı tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline gelmiştir.
Yunan mitolojisindeki efsaneye göre Zeus kendisine en değerli hediyeyi verecek olana kentin koruyuculuğunu verecektir. Açılan yarışmada tanrı Poseidon, Zeus'a savaşta yenilmeyecek bir at armağan eder. Tanrıça Athena'da zeytin ağacı hediye eder. Zeus, bu hediyelerin içinde zeytin ağacı karşısında büyülenir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
Benzer biçimde güvercinin Hristiyanlıkta da önemli bir yeri vardır. İncil'de vaftiz edilen Hz. İsa'nın başına "Kutsal Ruh"un beyaz bir güvercin olarak konduğu anlatılır. Bu nedenle güvercin Kutsal Ruh'un temsilcisidir.
Hepimizin bildiği gibi zeytin ağacının dalı barışın simgesi olarak nitelendirilir. Bir savaşta ya da bir kavgada, diplomaside hayatın her yerinde “zeytin dalı uzatmak” barışı, ateşkesi, kavganın son bulmasını anlatır.
Rüyada Zeytin Ağacı Bahçesi Görmek
Rüya sahibi herkesi kendisine hayran bırakacak işlere imza atacak olup, uzun ömürlü biri olacağına, başarılarının da devamının geleceğine delalet eder.
Posedion'un pozitif tavrı sebebiyle Athena zeytin ağacından bir dal kırıp Poseidon'a verir. Böylece aralarındaki düşmanlık zeytin ağacının muhteşem güzelliği karşısında yok olur ve barış gerçekleşir. "Düşmana zeytin dalı uzatmak" deyimi de neredeyse tüm dillere bu mitten gelmiştir.
Zahmetli ve ağır büyüyen bu ağacın Latince adı "olea europa"dır. Fakat dayanıklı ve uzun ömürlü bir ağaç olan zeytin ağacına bu sebeple "ölümsüz ağaç" denmiştir.
Kuran-ı Kerim'de 6 ayette ve çok sayıda hadiste zeytinden övgü ile bahsediliyor. Nur suresi 35. Ayette, “doğuya ya da batıya ait olmayan mübarek zeytin ağacının yağı ateşe değmeden bile ışık verir” ifadeleri ile zeytin ağacının kutlu, bereketli olduğu tasvir ediliyor.
Zeytin ağacı İncil'de kutsal bir bitki olarak geçer. İsa Peygamber'in gökyüzüne çıktığı Zeytin Dağı'nın eteklerindeki “Gethsemane Bahçesi”nde bulunan 8 büyük zeytin ağacının İsa'nın dualarına, gözyaşlarına ve ölümüne tanık olduğu, İncil'de yer almaktadır.
Dengeli ve sağlıklı kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan zeytin, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besindir. Kalsiyum oranı bakımından zengin olan zeytin aynı zamanda A, C, D, E ve K vitaminleri açısından da zengindir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Bu işlem, yağ moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlar. Dalından koparılan ve her gün sofralarımızı süsleyen zeytin, oldukça meşakkatli bir süreçten geçerek geliyor. Bu değerli besini mümkün olduğunca düzenli bir şekilde tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.
Yangınlardan sonra bile yeniden yeşerdiği, hayata inatla bağlandığı için Akdeniz efsanelerinde “Ölmez Ağacı” olarak ismi geçen zeytin ağacı, İyonyalı ozan Homeros'un kulağına eğilip şöyle fısıldar: “Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.”
Zeytinde, andromonoecie çiçek yapısı görülür yani aynı bitki üzerinde hem fonksiyonel erselik (erkek ve dişi organa sahip çiçek) hem de fonksiyonel erkek çiçekler teşekkül eder (Özçağıran,2002). Tam bir zeytin çiçeğinde 4 çanak yaprak, 4 taç yaprak, 2 erkek organ ve 1 dişi organ bulunmaktadır(Şekil 3).
Ağaca ulaşmadan yakalıyor
Tuzak şişe yöntemi zeytin sineğinin ağaca ulaşmadan şişeye yönelerek toplanmasını sağlıyor. Herhangi bir kimyasal içermediği belirtilen besi tuzakları, ekolojik dengeyi bozmayan ve organik tarımda da kullanılabilen bir gübre içeriğine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri