Birçok insan zeytinyağının çok asitli bir besin olduğunu düşünmektedir. Bu doğru bilinen yanlışların başında gelmektedir. Zeytinyağı, asidik özelliğe sahip bir maddedir fakat zeytinyağının içindeki asit miktarı zeytinyağının çok asitli bir besin olduğu anlamına gelmemektedir. Kısacası zeytinyağı asittir.
Zeytin içeriğinde oleik asit denilen bir asit türü barındırmaktadır. Hasat zamanına bağlı olarak bu asit yüksek ya da düşük olabilir.
Asitlik derecesi doğrudan zeytinyağının kalitesini ve türünü belirlediğinden önemlidir. Bir litre zeytinyağı içinde bulunan oleik asit miktarının ölçülmesi sonucunda ortaya çıkan değer kaliteli veya doğal olup olmadığının anlaşılmasına olanak tanır. Bunun için değerin 0.1 ile 1 arasında olması önerilir.
Zeytinyağı zeytin meyvesinin mekanik yollar ile işlenmesi ile oluşan bir üründür. Zeytin yağı içerisinde yağ asitlerini içeririr. Alkali beslenmeyi tercih edenler için pH Mucizesi kitabının yazarı Dr. Robert Young zeytinyağını düşük seviyede alkali besinler listesine almış.
Zeytinyağının Asitlik Derecesi Nasıl Ölçülür? Gerçek zeytinyağının asitlik oranını ölçmek için büyük donanımlı laboratuvarlara ihtiyaç bulunmamaktadır. Cam pipet, cam ölçme tüpü ve cam balon ile eczanelerden temin edilebileceğiniz bir miktar alkol eter ve asit solüsyonu asit derecesini ölçmek için yeterli olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Zeytinyağı, asidik özelliğe sahip bir maddedir fakat zeytinyağının içindeki asit miktarı zeytinyağının çok asitli bir besin olduğu anlamına gelmemektedir. Kısacası zeytinyağı asittir.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Zeytinin yüzde 74'ü oleik asitten oluşur. Oleik asit ise bir doymamış yağdır. Oleik asidin iltihaplarla savaşma, kanseri önleme, kolesterolü düşürerek kalp, damar hastalıklarının önüne geçme ve kansere karşı koruyuculuk sağlama özellikleri vardır.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Bu yakıcılığın asitle herhangi bir ilgisi yoktur, içinde yüksek miktarda antioksidan olduğunu gösterir. Zeytinyağının sağlığa faydası, onarıcı ve gençleştirici etkisi buradan gelir" ifadelerinde bulundu.
Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor. 0.4 dizem zeytinyağında zeytinin tadını ve kokusunu alabilirsiniz. Bu zeytinyağları erken hasat edilen ve elle toplanan zeytinlerden üretiliyor.
Zeytinyağı yapısında % 55-83 oranında sıvıyağ asitleri, % 7-20 arasında Palmatik asit, % 0-5 arasında Linoleik asit, % 0-4 oranında Steraik asit ve %0,1-0,7 miktarınca Palmitoleik Asiti ihtiva etmektedir. Zeytinyağının sabunlaşmama değeri %0,5 ve 1,3 oranındadır.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
Zeytinyağı gliserin ve oleik asit maddelerinin birleşmesinden oluşur. Ancak bu karışımdaki oleik asit, gliserin içersinde tümüyle karışmaz, bir kısmı serbest olarak kalır. Serbest kalan oleik asit miktarı az olursa yağ güzel ve lezzetli olur. Eğer asit miktarı fazla ise zeytinyağında acılık oluşur.
Bir çay kaşığıyla zeytinyağının tadına bakmanız bile onun gerçek olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri. Zira gerçek zeytinyağı genzinizi yakmalı. Diğer bir deyişle hakiki zeytinyağı asidite oranına göre boğazınızda yakıcılık hissi bırakır ve bu his midenize kadar inmez.
Zeytinyağında asitlik derecesi nedir? 100 gr zeytinyağında bulunan "oleik asit" miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. Asit oranı %0,8 e kadar olan zeytinyağları "sızma" olarak adlandırılır. Asit oranı %2 den az olan zeytinyağları "natürel birinci " olarak adlandırılır.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Limonun asidik bir madde olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Limon suyunun asit mi baz mı olduğu bilgisi ise oldukça şaşırtıcıdır. Limon, asidik bir madde olmasına rağmen limon suyu alkali bir içecektir.
Tuz ve asi miktarlarında düşüklük olmasıyla pektin parçalayan mikroorganizmalar çalışır ve zeytin danesinin iskeletinde ana madde olarak bulunan pektin parçalanır. Dane de dolayısıyla yumuşar. Yumuşama ilerledikçe dane parçalana parçalana kokuşmaya neden olur ve yağ asitlerinin parçalanmasıyla asitlik çürüme yapar.
Mide iç yüzeyini güçlendirerek mide yanmaları azaltıyor. Bağırsağın güçlenmesini sağlayarak kabızlık problemine çözüm oluyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri