Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Açık ya da paketli olarak satılan zeytinler, çeşitli gıda markaları tarafından toplanıp farklı biçimlerde işlenmesi ile mutfaklarımıza gelmektedir. Bu şifa kaynağı lezzetli besin, içinde tuz bulundurduğu için çabuk bozulmaktadır. Bu sebeple zeytin ürünlerini düşük gramajlarda satın almanız yararlı olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
11) Zeytin
Zeytin, yıkanmaz ve yağlanmazsa uzunca bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz.
Neşe Şenol tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Bozulmaya başlayan zeytinlerinizi, çekirdeklerinden ayırıp Koroplast Buzdolabı Poşeti'yle buzluğa koyun. Zeytinli kurabiye ve poğaça yapmak için kullanabilirsiniz.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Zarar Şekli
Zeytin sineği, ülkemizdeki hemen hemen bütün zeytin alanlarında bulunan ve zeytinin ana zararlısı olan bir böcektir. Dişiler, yumurtalarını öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerinin 0.5–1.0 mm derinliğine yumurta koyma borusu ile V şeklindeki yarığa bırakır.
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
Tuz ve asi miktarlarında düşüklük olmasıyla pektin parçalayan mikroorganizmalar çalışır ve zeytin danesinin iskeletinde ana madde olarak bulunan pektin parçalanır. Dane de dolayısıyla yumuşar. Yumuşama ilerledikçe dane parçalana parçalana kokuşmaya neden olur ve yağ asitlerinin parçalanmasıyla asitlik çürüme yapar.
Yumurtalar, hava sıcaklığına bağlı değişmekle birlikte 2-10 gün içerisinde açılır. Sinek yumurtalarından çıkan larvalar-kurtçuklar meyve etinde galeriler açarak beslenmeye başlar. Bu nedenle halk arasında 'zeytin kurtlanması' olarak bilinir.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Zeytinyağının içinde hala zeytin parçaları bulunan bu hali filtresiz zeytinyağıdır. Yani portakal suyunun o posasından ayrılmamış, bulanık hali gibidir. Zeytinyağı şişelenmeden önce filtrelerden geçirilerek içinde bulunan küçük partiküllerden arındırılır.
Kişilerin mutlaka zeytinleri salamura suyu içerisinde saklaması gerekir. Salamura suyu yeşil zeytinlerin her zaman daha lezzetli olmasını ve lezzetlerini koruması adına yardımcı olacaktır. Bireyler kolaylıkla salamura suyunu elde ederek, gerekli saklama işlemlerini bir kap içerisinde yapabilir.
Zeytinin bozulmasının birkaç nedeni şudur : Asit ve tuz miktarının az olması, bulunduğu kabın hava alması, bulunduğu kabın yeterince temizlenmemesi, zeytinin yıkanması.
Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
Karaciğerde ve iç organlarda tahribat oluşturabilir. Yavaş yavaş öldürücü dahi olabilir. Bu nedenle küflü zeytin tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri