Bu noktada Dr. Fevzi Özgönül şöyle cevap veriyor: "Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuzda korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez."
Mide dostu olması zeytin çekirdeğinin faydası olarak bilinir. Uzmanlar zeytin çekirdeği reflü ve ülser gibi hastalıklarını iyileştirir yorumunu yapmaktadır. Zeytin çekirdeğinin ağrı kesici özelliğe sahip olduğu ve tüketildiği takdirde midedeki ağrının hafifleyeceği de bilinmektedir.
Mide asidi tarafından kısa sürece eritilen zeytin çekirdekleri bağırsak hastalıklarını da önlemektedir. Bunun yanı sıra mide ve bağırsak problemlerini de çözen zeytin çekirdekleri sindirim sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar. Basur ve hemoroid sorunu olan kişiler de mutlaka zeytin çekirdeği tüketmeliler.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
İlgili 21 soru bulundu
Fevzi Özgönül şöyle cevap veriyor: "Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuzda korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez."
Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.
Selüloz içerdiği için dış kabuğu sert olan zeytin çekirdeği çiğnenerek yenmesi imkansızdır. Mide asidi ise bu selülozu kolaylıkla eritir ve iç kısmındaki yağı dışarı çıkarır. Dış kısımdaki selülozun erimesi mide için oldukça zordur. Mide zorlandıkça sindirim sistemi güçlenir ve bağırsağın güçlenmesine neden olur.
Zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağlar, E vitamini ve polifenoller ile birlikte, iltihaplanma ve buna bağlı rahatsızlıklar ile mücadeleye yardımcı olur.
Çünkü zeytin çekirdeği selülozik yapıda olduğu için sindirim sistemimiz bunu sindiremez. Sindirilmeden ve yapısı değişmeden vücudumuzdan atılır.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine neden olduğu iyi bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruyucu ve tedavi edici olduğu gösterildi.
Yeşil ve siyah zeytin midede şişkinlik yapan yiyeceklerden birisi değildir. Tam tersine siyah zeytin veya yeşil zeytin yenilmesi midede oluşan şişkinlik hissini azaltmaktadır. Yemeklerden sonra midede oluşan şişkinlik ve gaz gibi problemlerin de giderilmesi için zeytin yenilmesi de tavsiye edilmektedir.
Bilinenin aksine zeytin çekirdeğinin bağırsakları tıkadığı düşünülmektedir. Ancak çekirdeğin sivri uçları size zarar vermemektedir. Fakat günden 1-2 taneden fazla yutmak sizlere zarar verebilir. Bu durumda midemiz bunları sindirirken yorulabilir.
Sabah kahvaltı sırasında yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, en azından selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendirecek ve böylece selüloz içeren bir çok yiyeceğin de sindirimini kolaylaştıracaktır.
Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti olan zeytinyağında bulunan yararlı maddeler, mide hastalıklarına sebep olan bakterilerin üremesini engelliyor.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Özellikle zeytin çekirdeği yutulduğunda sağlığa çok faydalıdır. Zeytin çekirdeği yutmak mide sorunlarına ve bağırsak sorunlarına çok iyi gelmektedir. Basur ve hemoroid sorunu olan kişiler de mutlaka zeytin çekirdeği tüketmeliler.
Zeytin çekirdeği yutmak tehlikeli bir durum değildir. Vücut direncini koruyan zeytin çekirdeği mide sağlığına da iyi gelmektedir.
ZEYTİNYAĞI Sindirimi kolaylaştıran zeytin yağı aynı zamanda mide yanmasını geçirmeye de yardımcı olan doğal bir besindir. Salatalarınıza bol miktarda zeytin yağı ekleyerek midenin yanma şiddetini hafifletebilirsiniz.
Ancak, peygamber Efendimiz'in (asm) zeytin çekirdiğini yuttuğu ya da yutulmasını tavsiye ettiğine dair herhangi bir rivayet yoktur.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri