Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), sağlıklı yetişkinlerin günlük 400 mg kafein alınabileceğini söylüyor; bu yaklaşık günlük 4-5 fincan kahveye tekamül etmektedir.
1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
400 mg yani 4 -5 fincan kahveye denk kafein alımının sağlık problemi yaratmayacağını düşünüyor. Ayrıca normal Türk kahvesindeki limitin 6 fincan kadar olduğunu görüyoruz. 7 fincanda 420 mg ile kafein limitini geçebilirsiniz.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin FDA raporu baz alınarak yetişkin ve sağlıklı bir bireyin günde 400 mg'a kadar kafein tüketmesinde sağlık açısından herhangi bir problem yoktur. Hamilelerde ise bu miktar 200 mg'dır. Fazla tüketim erken doğum ve düşük gibi durumlara neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
NESCAFÉ ürünlerinizdeki kafein miktarı nedir? NESCAFÉ Gold, Classic ve 3'ü ve 2'si bir arada gibi çözünebilir hazır kahvelerin içime hazır 1 porsiyonu ortalama 75 mg kafein içerir.
Günlük güvenli alım miktarı kilo başına 3 mg olarak hesaplanır. Örneğin 70 kg bir birey 210 mg kafein tüketebilir. Bu oran kg başına 6 mg'a kadar çıkabilir, fakat bu maksimum seviyedir.
Bir bardak çayın kafein içeriği aynı miktardaki kahvenin kafein içeriğinden yaklaşık % 50 daha azdır. Kuru çay % 1-5 oranında kafein içermektedir. Normal şekilde yapılan demleme ile çay- da bulunan kafeinin yaklaşık % 80'i deme ge- çer. Buna göre 5-6 bardak çay içen bir kimse ortalama 300 mg kafein alıyor demektir.
Kafeine karşı duyarlılık; tüketim sıklığı, düzenli olarak alınan miktar, vücut ağırlığı ve fiziksel koşullar gibi pek çok etmene bağlıdır. Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.
Kafein hangi miktarlardan sonra zararlı olmaya başlar? Bu soruları yanıtlamak kolay değildir, ama bir günde kilo başına 3-5 miligram (mg), toplam olarak 200-225 mg'dan fazla kafein tüketimi önerilmemektedir.
Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Kahve çeşitlerinin içerdiği kafein oranlarını aktaran Sayar, 'Türk kahvesi 65 mg / 65–75 ml (1 Türk kahvesi fincanı), filtre kahve 120-170 mg / 180–200 ml (1 kupa), suda çözünebilir hazır kahve (gold, klasik) 60–80 mg / 100–180 ml (2 gr) (1 kupa), espresso kahve 130–200 mg / 50–60 ml (1 espresso fincanı) kafein ...
Alınabilecek maksimum kafein miktarı 600 miligram olarak bildirilmekle birlikte, bu miktarlara asla çıkılmaması gerekir. Bu miktarlara ulaşıldığı takdirde çarpıntı, huzursuzluk, sıkıntı gibi aşırı uyarılmışlık belirtileri görülebilir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Dökme çayda 840 mg/L, çözünebilir kahvede 509 mg/L, poşet çayda 218 mg/L, kolada 148 mg/L, enerji içeceklerinde 169 mg/L kafein ölçüldü (markalar içinde en yüksek çıkan değerlerdir).
Fazla kafeinin zararları şu şekilde sıralanabilir; Depresyon, yüksek oranda kafein tüketiminde ortaya çıkabilen psikolojik bir sorundur. Hiperaktif bir durum da olmakta aynı şekilde fazla kafeinden kaynaklanan psikolojik bir rahatsızlıktır. Kronik uykusuzluk durumunun meydana gelmesi.
Ortalama düzeyde kafein alımında herhangi bir yan etkisi gözlenmezken, günlük 500- 600 mg tüketimiyle birtakım şikayetler gözlenebilir. Uykusuzluk, anksiyete, kalp atım sayısında artış gibi.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), günlük 400 mg kafein alımının güvenli olduğunu düşünüyor. Bu, günde 2-4 fincan kahve anlamına gelir. Bununla birlikte, tek doz 500 mg kafein ile ölümcül aşırı dozların rapor edildiğini de belirtmek gerekir!
Kafeini, vücudunuz kolay sindirir ve metabolizma hızınıza bağlı olarak yaklaşık 5-7 saat sonra tükettiğinizin yarısını, 10 saat sonra da tükettiğinizin %75'ini vücudunuzdan atarsınız. Bu yüzden sabah saatlerinde içilen kahvenin, gece uykunuza çok etkisi olmamaktadır.
Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir. Bir bardak siyah çayda ortalama 40 mg kafein içermektedir. Bu yüzden gebelikte günde en fazla 3 - 4 bardak açık çay tüketilebilir.
1 fincan Türk kahvesinde bulunan kahve miktarı 200 mg'dan az gözükse de bu anne adaylarının günden birden fazla Türk kahvesi içmesi için uygunluk teşkil etmez. Anne adayları günde 1 fincandan fazla Türk kahvesi tüketmemesi önerilir.
İçeceğiniz iki fincan orta demli çay beynin uyarılması ile uykunun kaçmasına sebep olacaktır. Beyin ve bağırsak bağlantısı sayesinde uykuyu kaçıracak çay uyku üzerinde oldukça etkili olabilen bir içecektir.
Kahve Tüketiminin Spor Performansına Etkileri
Kahve tüketimi ile artan kafein miktarı; plazma serbest yağ asitlerinin egzersiz sırasında yakıt olarak kullanılmasını sağlar ve kas glikojen depolarının hızla boşalması önlenir. Böylece sporda yorgunluk gecikir, yağ yakımı sağlanır ve spor performansı artar.
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
Kafein etkisiyle spor esnasında enerji için serbest yağ asitlerini kullanırız. Bu durum glikojen kaynaklarının daha zor tükenmesine sebep olur. Bunula birlikte dayanıklılık sporlarında daha uzun süre performans göstermemize yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri