Zeytin ezmesi yaklaşık 14 gün buzdolabında, hava almayan bir kapta muhafaza edebilirsiniz.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
ambalajı içerisinde saklanmalıdır. Siyah zeytin ezmesi kullanılacak miktarı alındıktan sonra kapağı kapatılmadan, üzerine örtecek şekilde bitkisel yağ koyulması tavsiye edilir. Önemli Not : Net ağırlık ambalaj içerisinde yer alan sofralık siyah zeytin ezmesi ağırlığının toplamını ifade eder.
Yeşil zeytin ezmesini küçük bir cam şişe içine koyup, uzun bir süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer zeytinin tuzu yok ise az miktar tuz ekleyebilirsiniz. Zeytinler tuzlu ise 1 gece su içinde bekletebilirsiniz. Afiyet olsun.
-Bir buzluğun bölmelerini zeytin ezmesiyle bir kez doldurun ve dondurun. -Donunca çıkarıp bir buzdolabı poşetine doldurun ve poşeti hemen dipfrize koyun.
İlgili 38 soru bulundu
Zeytinleri durulayın ve tuzlu suya koyun. Tuzlu suya konan zeytinler kilitli bir buzdolabı poşetine konulur. Zeytinler buzlukta 6 ay kadar saklanabilir.
Zeytin ezmesi yaklaşık 14 gün buzdolabında, hava almayan bir kapta muhafaza edebilirsiniz.
Yeşil zeytinin çekirdeklerini çıkarın ve mutfak robotunun haznesine alın. Üstüne 1 sap biberiyenin yapraklarını, sarımsağı, kişniş tohumları, kimyon ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Mutfak robotunu ara ara çalıştırarak püre haline getirin. Hava almayan bir kavanozda buzdolabına kaldırın.
Zeytin ve zeytinden yapılan ürünlerde (zeytin ezmesi, zeytinyağı vb.) bolca bulunur. Linolik asit ise kötü huylu kolesterolü düşürücü bir etkiye sahiptir. İçerdiği A,D,E ve K vitaminleri vücutta antioksidan etkisi gösterir ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.
Fakat zeytin bozulmaya başlandıkça cıvık bir kıvama dönüşür. Cıvıklık ne kadar artmışsa bozulma o kadar artmıştır. Aynı zamanda erime olarak da adlandırılan bu durumda zeytin ezmesine benzer bir kıvam ortaya çıkar. Kıvamı cıvık olan zeytinin tadı da bozulmuştur.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Okuduğum tariflerde zeytinlerin fazla tuzunu atmak için önceden suda bekletilmesi tavsiye ediliyordu.
Mehmet Özgü Manisalı: Küflü zeytinden üretilen zeytinyağında küf oluşmaz ancak hava sirkülasyonu olmayan ortamda depolanan nemli ve ıslak kalan zeytinin üzerinde bakteri ve küf oluşur. Küflü zeytinlerin sıkılması sonucu küf tadı ve kokusu solvent (çözücü) olan zeytinyağının içine işler.
Marmarabirlik zeytin ezmesi tamamen doğal yöntemlerle salamura edilmiş ve sofralık nitelikteki zeytinlerden imal edilmiştir. Özenle hazırlanan siyah zeytin ezmesi, zeytin ve zeytinyağında bulunan bütün besin maddelerini içerir.
Bu yüzden, evde zeytin tüketimini çoğaltmak için zeytin ezmesi yaparım. Hemen tüketilecekse içerisine biraz ceviz de eklediğim olur.
Sirke Kullanın
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz. Yerleştirdiğiniz zeytinleri buzdolabında 2 ile 4 hafta saklayabilirsiniz.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri