Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın. Siyah zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir.
Zeytinleri hazırladığınız günden 3 ay sonra aynı gün zeytinleriniz yenmek için hazır. . Bu bizim damak tadımıza uygun süre siz 1,5 – 2 ay sonra da tadını beğenirseniz yiyebilirsiniz.
Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Su İle Tatlandırma
Ortalama 20-30 gün kadar bu işlem gerçekleşir ve 2-3 günlük periyotlarla su değiştirilir. Süre dolup tatlanma gerçekleştiğinde ise zeytinlerin suyu değiştirilir ve zeytinler iyice yıkanır.
Sele zeytini ya da siyah salamura olacak zeytinler ise sıcaklık ve yağışa bağlı olarak Ekim ayından aralık ayına kadar toplanabilir. Zeytinyağı üretiminde kullanılacak olan zeytinlerin ise tam ay ve mevsimi kesin olmamakla beraber zeytin ağacında hiç yeşil zeytin kalmadığında toplanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Sofralık yeşil zeytin yapılacaksa; sarı / yeşil renge dönüştüğü erken aylarda Eylül / Ekim gibi toplanır. Bu aylarda zeytinlerin sertliği önceki zamanına göre azalır. Normal büyüklükte olur ve yumuşamaya başlar. Siyah sofralık zeytin düşünülüyorsa daha geç bir zamanda Kasım/Aralık gibi toplanmalıdır.
► Zeytin hasadının yapıldığı şu aylarda zeytinin ağacından toplanması biraz zor ve meşakatli bir çaba gerektirmektedir. Zeytinin toplarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri meyveyi zedelemeden toplamak ve ezilmesinin önüne geçmek için çuvallara istiflemek yerine hava alan kasalara koymaktır.
Zeytin Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı ? Zeytin ağaçlarında çiçeklenme döneminde çiçek dökmesi farklı sebeplerden olabilir. Eğer sıcaktan dolayı çiçek dökmesi oluyor ise, çiçekler açmaya yakın yüzde 10 luk çinko ve bor içerikli sıvı gübre, sunguart kaolin ile karıştırılıp zeytin ağaçlarına verilmelidir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Zeytin Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Tüplü fidandan yetişen zeytin, 3-4 yılda gerekli bakımların yapılması şartıyla meyve verebilecek olgunluğa erişir. Önceden kütükten yetiştirilen zeytinin meyve vermesi için en az 25 yıl beklemeniz gerekirdi.
Ağaçlar ihtiyacı olan suyun büyük bir kısmını yağmurla karşılar. Kullandığı suyun, solunum ve terleme sonucunda büyük bir bölümünü kaybeden zeytin ağaçlarının, iklim özelliklerine göre yıllık su ihtiyacı 1-3 ton arasındadır.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytin kurma işleminin ardından da yapmayı ihmal etmemeniz gerekenler var: İçini zeytinle doldurduğunuz pet şişe ya da kavanozları mutlaka serin, rutubetsiz, kuru bir alanda muhafaza etmelisiniz. Dilerseniz şişelerinizi ya da kavanozlarınızı yan şekilde koyarak daha kolay hareket ettirmeyi de sağlayabilirsiniz.
Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır. Dört mevsim yeşil olan zeytinin yaşamının devam ettirmesi için, Mayıs ile Ağustos ayları arasında sulama yapılması önerilmektir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Her gün çuvalı ipini açmadan sallayıp karıştırarak, zeytinlerin yönünü değiştirin. 1 hafta sonra az az zeytinlerin siyah acı suyu tepsiye akmaya başlıyor. Yaklaşık 3 hafta sonunda zeytinlerin tamamen acı suyu çıkmış ve tatlanmış oluyorlar..
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Ağaç altlarına nane ekin.
Gölgede iyi yetişir.
- Fidanın sulama isteği
Ayrıca yaz aylarında 15 günde bir sulama ister suyu ne kadar verirseniz daha iyi gelişir. Susuz arazilerde yetişmesinden dolayı zeytin çiftçiler tarafından tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri