Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz. Yerleştirdiğiniz zeytinleri buzdolabında 2 ile 4 hafta saklayabilirsiniz.
Zeytinde Görülen Bozulma Çeşitleri Nelerdir? Zeytinin yeşil ya da siyah olması fark etmeksizin bir takım bozulma türleri mevcuttur. Özellikle siyah zeytinde görülen bozulma türlerinden birisi zar oluşumudur. Üstü açık beton fermantasyon tanklarının yüzeyinde özellikle sıcak havalarda kefeke adı verilen bir zar oluşur.
Siyah zeytinin tüm lezzetini koruması ve uzun bir süre boyunca tüketilebilmesi için doğru şekilde saklanması gerekiyor. Siyah zeytin yerleştirilen kabın içerisine bir miktar kaya kuzu eklenmesi, siyah zeytinlerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Zeytinlerin yumuşaması da, saklanmasıyla ilgili bir konudur.
İlgili 41 soru bulundu
Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Açık ya da paketli olarak satılan zeytinler, çeşitli gıda markaları tarafından toplanıp farklı biçimlerde işlenmesi ile mutfaklarımıza gelmektedir. Bu şifa kaynağı lezzetli besin, içinde tuz bulundurduğu için çabuk bozulmaktadır. Bu sebeple zeytin ürünlerini düşük gramajlarda satın almanız yararlı olacaktır.
Eğer zeytin çekirdeği ile etli kısmı kolay ayrılıyorsa satın aldığınız zeytin doğal ve taze anlamına gelir. Kolay ayrılmayan zeytinlerin ise bayat olma ihtimali yüksektir. İnce kabuklu ve taze zeytinler genelde tadıldığı zaman tazelik hissi uyandırır.
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
Kahvaltı sofralarının, ramazan ayının, poğaçaların, ezmelerin ve daha birçok yerin, masanın olmazsa olmazı olan siyah zeytinler, doğal ve canlı bir besin olduğundan zaman içinde bozulabilmektedir. Bu bozulmaların önüne geçilebilmesi mümkün değildir ancak bozulma süreleri düzenlenebilmektedir.
5 Litrelik Bidona Siyah Zeytin Kurma
Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin. Bu şekilde kurduğunuz zeytinler ortalama 4 ile 6 ay içerisinde yemeğe hazır hale gelecektir.
Siyah Zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer.
Neşe Şenol tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Bozulmaya başlayan zeytinlerinizi, çekirdeklerinden ayırıp Koroplast Buzdolabı Poşeti'yle buzluğa koyun. Zeytinli kurabiye ve poğaça yapmak için kullanabilirsiniz.
Örneğin 4 kilo gramlık bir zeytin için 5 litrelik su bidonu kullanılmalıdır. Bidona doldurulan zeytinin üzerine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı kaya tuzu koyulur. Ayrıca tercihe göre bir miktar zeytinyağı ve limon dilimleri de koyulabilir. Bidonun ağzı sıkıca kapatılarak iyice sallanır.
11) Zeytin
Zeytin, yıkanmaz ve yağlanmazsa uzunca bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz.
Zeytin çeşitlerini, güneş ışığı almayan serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz uygun olacaktır.
Yumurtalar, hava sıcaklığına bağlı değişmekle birlikte 2-10 gün içerisinde açılır. Sinek yumurtalarından çıkan larvalar-kurtçuklar meyve etinde galeriler açarak beslenmeye başlar. Bu nedenle halk arasında 'zeytin kurtlanması' olarak bilinir.
Zeytinleri hazırladığınız günden 3 ay sonra aynı gün zeytinleriniz yenmek için hazır. . Bu bizim damak tadımıza uygun süre siz 1,5 – 2 ay sonra da tadını beğenirseniz yiyebilirsiniz.
İşleme için zeytinler 5oC'de 3 ay süre ile başarılı olarak depolanabilir. Taze zeytinler küçük miktarlarda evlerde işlenmek üzere nakledilebilir.
Yeşil zeytinler açık bir alanda kuru olarak bekletildiğinde tat olarak bir takım değişiklikler yaşanacaktır. Kişilerin mutlaka zeytinleri salamura suyu içerisinde saklaması gerekir. Salamura suyu yeşil zeytinlerin her zaman daha lezzetli olmasını ve lezzetlerini koruması adına yardımcı olacaktır.
1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir. Zeytin ağacının meyveleri, özel yöntemlerle salamura edilerek sofralar için hazırlanır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri