Zira Tin Suresi'nin 1. Ayetinde zeytin ağacının meyvesi üzerine yani zeytine and içiliyor. Ayette; “İncire ve zeytine andolsun ki / yemin olsun ki!” denilmektedir. Anlaşılacağı gibi Kur'an'a göre zeytin ve zeytin ağacı kutsaldır.
Kur'an-ı Kerim'de de 6 ayette geçen zeytin aynı zamanda Peygamber Efendimizin: “Zeytinyağını yiyin ve sürünün çünkü o bereketli bir ağacın ürünüdür.” diyerek övdüğü besinlerden biri.
İsa Peygamberin göğe çıkışının gerçekleştiği Zeytin Dağı'ndaki bahçede bulunan zeytin ağaçlarının o zamandan kalma ağaçlar olduğuna ve bugün mevcut olan 8 zeytin ağacının Hz. İsa'nın çarmıha gerilişine tanıklık ettiğine inanılır.
Kur'ân-ı Kerîm‟de hem dünya hem de ahiret hayatı bağlamında yedi çeşit meyveden söz edilmiştir. Bunları hurma, üzüm, incir, zeytin, nar, muz ve kiraz şeklinde saymamız mümkündür.
Eski Ahit'e göre zeytin, refahın ve bolluğun sembolüdür. Ve yalnız Eski Ahit değil, tüm kutsal kitaplarda zeytin ağacı; kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür.
İlgili 18 soru bulundu
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler.
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
Diyanet'in “Dünyadaki mümin eşlerin cennette beraber olmaları mümkündür. Mümin olan aile fertlerinin cennette birlikte bulunacaklarını haber veren ayetlerde, cennete girmeyi hak eden eşlerin orada beraber olacakları özellikle vurgulanmaktadır.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Hayır, bilimsel değil. Zeytin Ağacı'nda dünyanın en iyi terapi ya da tedavi yöntemiymiş gibi aktarılıyor. Ancak Aile Dizimi iyileştiriciliği kanıtlanmış bir yöntem değil.
Yunan mitolojisindeki efsaneye göre Zeus kendisine en değerli hediyeyi verecek olana kentin koruyuculuğunu verecektir. Açılan yarışmada tanrı Poseidon, Zeus'a savaşta yenilmeyecek bir at armağan eder. Tanrıça Athena'da zeytin ağacı hediye eder. Zeus, bu hediyelerin içinde zeytin ağacı karşısında büyülenir.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE ETTİ
Hz. Ömer'den (R.A) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Zeytinyağını ekmeğe katık edin ve onunla yağlanın. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır…”
Ölümsüz ağaç
Aslına bakarsanız, bir zeytin ağacı bin yıla kadar yaşayabilir. Bazı araştırmalarda 2 bin yıllık zeytin ağaçları da bulunmuştur. Zeytin ağacının bu kadar uzun ömürlü olmasının nedenlerinden biri de yapraklarındaki oleuropein maddesi. Bu madde zeytin ve zeytin ağacının korunmasına yardımcı olur.
İsa Peygamber'in gökyüzüne çıktığı Zeytin Dağı'nın eteklerindeki “Gethsemane Bahçesi”nde bulunan 8 büyük zeytin ağacının İsa'nın dualarına, gözyaşlarına ve ölümüne tanık olduğu, İncil'de yer almaktadır.
Zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline geldi. Bu sembollerin anlamları ise kutsal kitaplara ve efsanelere dayanıyor. Zeytinle ilgili bu efsaneler; Gılgamış Destanı'ndan, üç büyük dinin kutsal kitaplarına kadar birçok kaynakta yer alıyor.
Cennette gece ve gündüz var mıdır?” Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır. İmam-ı Şaranî'nin âlimlerden nakline göre gündüzler arasında ise perdeler vardır.
"Hangi kadın, kocası ölür de ondan sonra evlenirse o, cennette (dünyada iken nikâhında öldüğü) son kocasının eşi olur." (Elbânî; "Sahihu'l-Câmi'"; hadis no: 2704. "Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha", hadis no: 1281).
Cevap: Değerli Kardeşimiz; Eşleri cehennemde olan mümin hanımlar, cennetlik mümin erkeklerle evlendirilecektir. Mümin erkeklere ise huriler eş olarak verileceği gibi cehennemlik erkeklerin, cennetlik mümin eşleri de eş olarak verilecektir.
Kur'an'da zeytin ağacından ve dolayısıyla zeytinden bahsedilen 7 ayet var. Bunlar; En'am 99 ve 141, Nahl 11, Muminun 20, Nur 35, Abese 29, Tin 1. Ayetlerde Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzünde bitirdiği çeşitli bitkiler sayılırken zeytin ağacı da sayılıyor.
Yeminini bozan kişi zekat alması caiz durumda olan on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vererek veya on yoksulu sabah akşam doyurarak ya da giydirerek “Yemin Kefaretini” yerine getirebilir.
Kur'an'da, 7 defa zeytin, 1 defa incir kelimesi geçiyor
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de 7 defa zeytin, 1 defa da incir kelimesi yer almaktadır. Bu sağlıklı kürün de, Kuran'dan esinlenerek hazırlandığı belirtilmektedir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri