Zeytin ortalama 27 dereceye kadar ısıtılırsa soğuk sıkım zeytinyağı adını alır. 27 derecenin üstünde bir sıcaklığa ulaşırsa sıcak sıkım yapılmış olur. Sıcak sıkımda zeytin, 35 ila 60 derece arasında bir sıcaklığa kadar ısıtılabilir.
Natürel Sızma zeytinyağımız Soğuk Sıkım yöntemi ile üretilir. Hamur haline getirilmiş zeytinler, hidrolik presle sıkılarak süzülür. Süzülen yağ su ile temas ederek yabancı maddelerinden arınır, saf haline kavuşturulur. Soğuk sıkımda en fazla 27 derece su kullanılır.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için sağlam ve hasarsız danelerin doğru zamanda uygun usullerle hasat edilmiş olması ve hiç bekletilmeden zeytin sıkma tesislerinde doğru şekilde işlenmesi gerekir. Zeytinlerin hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi son derece önemlidir.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
Zeytinyağının elde edilme aşamalarında biriken hiçbir tortu ya da zeytin parçasının kalmaması için filtreleme yapılır. Şişeleme işleminden önce zeytinyağı pamuk filtrelerden geçirilerek filtrelenir. Böylece zeytinyağının içerisinde bulunan tüm parçacıklar süzülür.
İlgili 32 soru bulundu
Örneğin zeytinyağı-su karışımının ayrılması için ayırma hunisi yardımı ile sıvıların yoğunluk farkından faydalanılmakta olup bu karışım ayrılması yapılmaktadır.
Zeytinyağı, zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden yapılır. Zeytinyağı yapma süreci, zeytinlerin toplanması, ayıklanması, ezilmesi, malakslanması (karıştırılması) ve çıkarılmasını içerir. Ekstraksiyondan sonra, yağ filtrelenir ve şişelenmeye veya tüketilmeye hazır olana kadar saklanır.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Zeytinin işlenmesi sırasında çekirdeğini ayıran Narin, yöntemin yağda lezzeti artırdığını kaydetti. Fabrikaya kasalar içinde gelen zeytinleri önce boylama eleklerinde ayıran Narin, her boydaki zeytinin çekirdeğini çıkardıktan sonra yağını çıkarıyor.
Fakat ortalama 20 litre yağ alınabilceği söylenebilir.( normalde 5 kg zeytinden 1 kg yağ alınır ) bu dönemde 10-12 kg dan 1 kg yağ alınır ama değerli ve aromatik bir yağdır.
Zeytinyağı elde etmek için zeytin ve çekirdeği kırılıp ezilerek hamur haline getirilir. Elde edilen zeytin püresi ısıtılarak yoğrulur. Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir.
Bu dönemde toplanan zeytinlere soğuk sıkım (en fazla 26 °C ) uygulandığında, zeytinin cinsine göre değişmekle birlikte (Tirilye tipi için) ortalama 8.5 kilogram zeytinden 1 kg Erken Hasat Zeytinyağı elde edilmektedir.
Zeytin Ne Zaman Toplanır? Çekirdeği sertleştikten sonra zeytin içerisinde yağ tutmaya başlar. En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder.
1 lt Pet119,90 TL/lt.
Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
- Geniş bir bıçak elde ediniz. (orta boy kasap bıçağı olabilir) Bıçağı zeytinin üzerine koyunuz ve kuvvetli bir şekilde bıçağın üzerine vurunuz. Yumuşayan zeytinin çekirdeğinin yuvasından kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız. - Bir huni yardımı ile rahatlıkla zeytini çıkarabilirsiniz.
Yutulmayanlar için kural şudur; örneğin zeytin çekirdeğini ağzınızdan çıkarmak için zeytini ağzınıza attığınız şekli kullanmalısınz, yani zeytini çatalla yediyseniz, çekirdeği de çatalla çıkarın. Elle yediyseniz, çekirdeği de yine elinizle çıkarmanız dğru olacaktır.
Zeytin çekirdeği yağı nasıl çıkarılır? Sağlığımız için faydalı olan doğal zeytin çekirdekleri içerisinde özel bir yağ barındırır. Bir zeytin çekirdeğini kırdığınız zaman içinden pıhtılaşmış bir yağ çıkar. İçi boş olan çekirdek mide tarafından kolaylıkla hazmedilebilir.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermante olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar. Basit sıkmada siyah zeytinde 20 kilodan 4 kilo saf yağ çıkar.
5 litre zeytin yağı kaç kilo gelir? ağırlığındadır. Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık. 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır.
Zeytinyağının içindeki tortunun altına çökmesi ve daha parlak renkli olması için zeytinyağı kabına bir tutam tuz atılır.
Erken hasat zeytinyağı için ekim ayında yani zeytin henüz yeşilken hasat yapılır. Henüz olgunlaşmamış zeytinler, tüm sızma zeytinyağı elde etme aşamalarından geçirilir. Yani yıkanır, temizlenir, kırılıp ezilir, zeytin hamuru yoğrulur, filtreleme aşamasından sonra kalite kontrol testleri yapılarak ambalajlanır.
Zeytin ağacı genel olarak Akdeniz ikliminin hakimiyet gösterdiği bölgelerde yetişir. Zeytinyağı elde etmeden önce zeytin taneleri toplanır. Toplanan zeytinler bir kazanda ya da tankerde yıkanarak yapraklarından ve dallarından ayrılır. Zeytinler yıkama işleminden sonra preslenerek öğütülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri