Kurutulan zeytin posası, başka kazanlara alınarak "hekzen" denilen kimyasallarla damıtılıyor. Pirinadan ayrılan yağların bir kısmı işlenip yemeklik yağa dönüştürülüyor, kalanı da sabun yapımında kullanılıyor. Yağı alınan posa ise preslenerek soba ve kalorifer yakıtı olarak ekonomiye kazandırılıyor.
Zeytinyağının elde edilmesi sonrası geriye kalan zeytin posasına 'Pirina' deriz.
Zeytinin, sıkıldıktan sonra yağ bakımından zenginliğini yitirmeyen, gübre veya hayvan yemi olarak kullanılan küspesi. Pirina zeytinyağı fabrikalarının bir artığı olup, Akdeniz ülkelerinde görülen önemli bir biokütle çeşididir. Pirina düşük maliyetle oldukça büyük miktarlarda elde edilebilir.
Pirina, zeytinin sıkıldıktan sonra içerisinde bir miktar yağ ve su kalan posadır. Pirina yağı üretiminde kullanılan pirina, önceki tarihlerde sadece sabun yapımında kullanılmaktaydı.
Zeytinyağı endüstrisinde zeytin yaprakları, prina (zeytin küspesi) ve karasu yan ürün olarak elde edilmektedir. Bu atık ürünlerin hayvan beslemede kullanımı ile alternatif yem kaynağı olarak yem hammadde açığına katkı sağlanacağı gibi Ülke ekonomisine de önemli katkı sağlanacağı aşikârdır.
İlgili 27 soru bulundu
Kurutulan zeytin posası, başka kazanlara alınarak "hekzen" denilen kimyasallarla damıtılıyor. Pirinadan ayrılan yağların bir kısmı işlenip yemeklik yağa dönüştürülüyor, kalanı da sabun yapımında kullanılıyor. Yağı alınan posa ise preslenerek soba ve kalorifer yakıtı olarak ekonomiye kazandırılıyor.
Zeytin posası (pirina) naturel sızma zeytinyağı üretimi prosesinin yan ürünüdür.
Geçtiği modern rafinasyon işlemi ile tat ve kokudan arındırılmış, çok yüksek sıcaklıklara ve defalarca yapılan kızartma işlemlerine dayanıklı hale gelmiştir. Bunun yanında yağ aromasının gelmesinin istenmediği tüm yemeklerde kullanıma uygundur.
Erkeklerde görülen prostat hastalığına karşı zeytin çekirdeğinin yutulması önerilmektedir. Zeytin çekirdeğinin içinde bulunan maddeler erkeklerin prostata yakalanma riskini en aza indirir. Zeytin çekirdeğinin antioksidan yönünden zengin yapısı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudun direncini artırır.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor. Ülser ve gastrit gibi mide problemlerine iyi geliyor. Basur ve prostatı engelliyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltıyor.
Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.
Zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıtın özelliklerine değinen Kıvrak, şöyle konuştu: "Kül miktarı diğer yakıtlara göre daha düşük, daha çevreci bir ürün. Bu bildiğiniz odun, zeytin çekirdeğinin odununu yakıyorsunuz. 1 ton zeytin çekirdeği atık olarak ortalama 3-4 kilogram civarında geriye kül bırakıyor.
Zeytinin zeytinyağına dönüştürülmesi sırasında meydana gelen zeytin karasuyu; zeytinin içerisindeki özsu, zeytin yıkama suları, proses sırasında katılan su ve pirinadan sızan suların toplamından meydana gelmektedir (Ben Sassi ve ark., 2006).
Doç. Dr. Güngörmüşler, "Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir.
Kullandığınız zeytinlere göre değişkenlik gösterecek olsa da 30-40 gün içinde kullanılabilir hale gelecek olan zeytinlerinizi kurduğunuz pet şişe ya da kavanozlarda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız üzerine ayçiçek yağı ya da mısır özü yağı gibi bir sıvı yağı koymalı ve çalkalayarak tüm zeytinlerin yağ ile ...
Zeytinyağının elde edilme aşamalarında biriken hiçbir tortu ya da zeytin parçasının kalmaması için filtreleme yapılır. Şişeleme işleminden önce zeytinyağı pamuk filtrelerden geçirilerek filtrelenir. Böylece zeytinyağının içerisinde bulunan tüm parçacıklar süzülür.
Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Pirina Yağı (Serbest oleik asitlik <%1) zeytin meyvesinden elde edilmektedir. Pirina yağı zeytinden ilk sıkım naturel sızma yağ elde edildikten sonra zeytin posasında kalan zeytin yağının kimyasal çözücüler ve diğer farklı kimyasal prosesler ile rafine edilerek elde edilmektedir.
Pomace Zeytinyağı Zeytin sıkımından sonra geriye kalan zeytin posasından (pirina) ayrıştırılarak elde edilen yağlardır. Asitlik durumlarına göre genellikle sabun sanayinde kullanılmakta olup,10 asite kadar olanları rafine edilerek yemeklik olarak da kullanılabilir.
Zeytin Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı ? Zeytin ağaçlarında çiçeklenme döneminde çiçek dökmesi farklı sebeplerden olabilir. Eğer sıcaktan dolayı çiçek dökmesi oluyor ise, çiçekler açmaya yakın yüzde 10 luk çinko ve bor içerikli sıvı gübre, sunguart kaolin ile karıştırılıp zeytin ağaçlarına verilmelidir.
-Zeytinyağı posası= Ayırma hunisi ile yaparak. -Demir ve odun talaşı=Yüzdürme yaparak. -Altının saflaştırılması= Ayrımsal damıtma yaparak.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri