Sağlığımız için faydalı olan doğal zeytin çekirdekleri içerisinde özel bir yağ barındırır. Bir zeytin çekirdeğini kırdığınız zaman içinden pıhtılaşmış bir yağ çıkar.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır. Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Zeytin yağı : Siyah zeytinler olgunlukları nedeniyle daha yüksek yağ içeriğine sahiptir ve temel olarak zeytinyağını çıkarmak için kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
Normal olarak zeytinin yağı olgun zeytinden çıkarılır. Fakat günümüzde farklı bir tat arayanlar veya farklı ürün elde etmek isteyenler, olgunlaşma süresi tamamlanmamış, rengi henüz koyulaşmaya başlamamış zeytinleri (erken) daldan kopararak bu zeytinden yağ elde ediyorlar. Buna da erken hasat zeytinyağı deniliyor.
Lekeli bölgeye kağıt havlu ile bastırın ve zeytinyağını olabildiğince alın. Lekenin üzerine karbonat dökün ve 10 dakika bekletin. Karbonatı su ile durulayıp lekenin üzerine sıvı bulaşık deterjanı sürün. Birkaç dakika beklettikten sonra sıcak su ile durulayın ya da makinenin durulama ayarında temizleyin.
Salamura edilecek siyah zeytinler, özel havuzlarda tuz ilave edilmeden salamura suyuna yatırılır ve 6-8 ay kadar salamura suyunda bekletilerek tatlandırılır. Tam zamanında havuzlardan alınıp, yağlanarak yemeğe hazır hale getirilir.
Son derece zahmetli olan bu işlem, yeşil zeytinin en doğal biber dolgulu halidir. Biberli Yeşil zeytin alırken içerisinde doğal kapya biberi olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Son zamanlarda bu işin zahmetli olmasından dolayı hazır sağlıksız kırmızı kremalar da zeytinlerin içerisine dolgu yapılmaktadır.
Zeytin siyah sofralık şekilde tüketilecek ise zeytin bir miktar karardığında, kararmanın dış kabuktan zeytin etine geçmekte olduğu zaman zeytin olgunlaşmış demektir. Zeytin yağı çıkarılacak ise zeytin siyah ve yumuşak olduğu zaman (elle sıkıldığında çekirdeği çıkacak şekilde yumuşak) olduğu zaman olgunlaşmış demektir.
100 kilo zeytinden ne kadar yağ çıkar? 100 kilogram zeytinden çıkan yağ zeytinin kalitesine ve yağ çıkarma usulüne göre değişebilir. Fakat ortalama 20 litre yağ alınabilceği söylenebilir.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
İlk olarak bu soruya cevap vererek başlayalım: Gerekli araçları ve aletleri temin ettikten ve çokça emek ve vakit ayırdıktan sonra evde zeytinyağı yapmak mümkün. Fakat biz zeytinyağı yapma aletleri, taş değirmenler, özel damıtma üniteleri, metal plakalar vb. alarak hazırlanabilecek zeytinyağından söz etmeyeceğiz.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Yağışlardan dolayı zeytinin fazla su çektiğini ifade eden Öge, ''Dolayısıyla yağ oranı az çıkıyor.
Zeytin, kasım ile mart ayları arasında olgunlaşır. Koyu mor ya da siyah hale dönen zeytin hasat edilerek zeytinyağı elde edilir. Erken hasat zeytinyağı için ekim ayında yani zeytin henüz yeşilken hasat yapılır. Henüz olgunlaşmamış zeytinler, tüm sızma zeytinyağı elde etme aşamalarından geçirilir.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir.
Olgunlaşan zeytinler zeytin yağı fabrikasında sıkılarak zeytin yağı elde edilmektedir. Yemeklik zeytinler ise sofralık ve yağlık olmak üzere 2 grupta toplayabiliriz. Yağlık zeytin fidanları arbequina, gemlik, memecik ve çekişte zeytinleri uygundur.
Kullandığınız zeytinlere göre değişkenlik gösterecek olsa da 30-40 gün içinde kullanılabilir hale gelecek olan zeytinlerinizi kurduğunuz pet şişe ya da kavanozlarda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız üzerine ayçiçek yağı ya da mısır özü yağı gibi bir sıvı yağı koymalı ve çalkalayarak tüm zeytinlerin yağ ile ...
Yoğurma esnasında, makinenin dışında sıcak su dolaştırılarak zeytin ısıtılır. Zeytin ortalama 27 dereceye kadar ısıtılırsa soğuk sıkım zeytinyağı adını alır. 27 derecenin üstünde bir sıcaklığa ulaşırsa sıcak sıkım yapılmış olur. Sıcak sıkımda zeytin, 35 ila 60 derece arasında bir sıcaklığa kadar ısıtılabilir.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için sağlam ve hasarsız danelerin doğru zamanda uygun usullerle hasat edilmiş olması ve hiç bekletilmeden zeytin sıkma tesislerinde doğru şekilde işlenmesi gerekir. Zeytinlerin hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri