Yara iyileşmesi: Zeytinyağı, ciltteki yara iyileşmesini destekleyebilir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde zeytinyağı, yara bölgesindeki iltihabı azaltabilir, enfeksiyon riskini önleyebilir ve cildin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilir.
Apseli ve akıntılı yaralarda; mürsafi, mesteki, sarısabır, çam sakızı, terebentin, birer tatlı kaşığı alınarak yeteri kadar zeytinyağı ile merhem yapılır, yaraya sürülür. Deri yırtılmaları veya kesiklerde, zeytinyağını, arı balmumu, doğranmış soğan ve kuyruk yağı ile karıştırarak yara merhemi olarak kullanılır.
Ağrıyan bir bölgeye zeytinyağı sürmek, cildin nem dengesini sağlayabilir ve tahriş olmuş veya kurumuş cildi yatıştırabilir. Bu da ağrıyan bölgelerde rahatlama hissi sağlayabilir.
Zeytinyağı, mide sağlığına bir dizi olumlu etki sağlayan besleyici bir yağ türüdür. Mide ülserlerini önlemek, sindirimi iyileştirmek, IBS semptomlarını hafifletmek, antioksidanlarla mide kanseri riskini azaltmak ve mide iltihabını azaltmak gibi faydalar sunar.
Zeytinyağının cilde bu denli fayda sağlamasının en büyük sebebi, içerdiği polifenol ve antioksidan değerinin oldukça yüksek olmasıdır. Eğer doğal ve kaliteli bir zeytinyağı alırsanız; bu anlamda belirtilen tüm faydaları elde edebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Yara iyileşmesi: Zeytinyağı, ciltteki yara iyileşmesini destekleyebilir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde zeytinyağı, yara bölgesindeki iltihabı azaltabilir, enfeksiyon riskini önleyebilir ve cildin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilir.
Göz çevresi gibi hassas bölgelerden kaçının. Bekletme Süresi: Zeytinyağını cilde uyguladıktan sonra, cildinize bir süre emilmesi için zaman vermek önemlidir. Bu süre, genellikle 15 ila 30 dakika arasında değişebilir.
Vücutta incinen bir yer, zeytinyağıyla ovulduğunda yumuşatılarak ağrının giderilmesi sağlanır. İltihaplı bölge zeytinyağı damlatılarak iyileştirilir. Bazı yaralanmalara, çekirdeğiyle birlikte ezilen zeytin sürülürse iyi gelir.
İltihaplanmayı azaltabilir
Zeytinyağındaki oleik asit gibi antioksidanlar ve iltihaplanmaya karşı oynadıkları rol üzerine yapılan araştırmalar, bunların iltihaplanmayı ve iltihap derecesini gösteren C-Reaktif Proteininin düzeyini azalttığını gösterdi. Sızma zeytinyağı, polifenoller açısından zengin.
Zeytinyağının içerisindeki bu fenolik bileşikler antibiyotik direncine sahip bazı bakteri türleri üzerine dahi öldürücü etki göstermiştir.
2) Zeytinyağı
Zeytinyağında bulunan polifenol adlı maddeler, farklı şekillerde bölünerek kanın pıhtılaşmasını engeller ve yeniden düzeni sağlar.
Araştırmalar taze ve yeni hasat natürel sızma zeytinyağının, içerdiği oleokantal enzimi sayesinde doğal bir anti-inflamatuar (iltihap giderici) etkisi olduğunu gösteriyor. Bu enzimin Cox-1 ve Cox-2 gibi, kimyasal habercilerin yapımını engelleyerek tıpkı ilaçlar gibi ağrıyı azalttığı anlaşılmıştır.
Araştırmada, önerilen düzeyde sızma zeytinyağı yemenin, migren gibi genellikle kronik ağrıların etkilerini azalttığı da ifade edildi.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Akabinde açılan deri kısmının etrafındaki sağlıklı deriye iyot içeren sıvı sürülmelidir. Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır.
Sızma zeytinyağının, enfeksiyon ve antibakteriyel, antiviral ve antimikrobiyal etkilere sahip enfeksiyöz hastalıklar için faydalı olduğu çeşitli çalışma ve araştırmalarda yer almaktadır. Her biri kendine özgü sağlık yararları olan sızma zeytinyağında pek çok fenolik bileşik bulunmaktadır.
Sızma zeytinyağı
İçeriğinde oleokantal enzimi olan sızma zeytinyağının, doğal bir anti-inflamatuar yani iltihap giderici etkisi vardır. Ayrıca bu enzimin ağrıyı azalttığı belirtilmiştir.
Zeytinyağı ve limon karışımı, kalp sağlığını destekleyen bir kombinasyondur. Zeytinyağı, doymamış yağlar açısından zengin bir kaynaktır ve kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. LDL (kötü) kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalığı riskini azaltır.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Yara İyileşmesini Hızlandırır
Yara iyileştirmesi, kantaron yağını üne kavuşturan özelliğidir. Sarı kantaron, kolajen ve elastin sentezini canlandırması, iltihabi reaksiyonu önlemesi, bakteri ve küf dahil mikropların gelişimini engellemesi sayesinde yara iyileştirme özelliğine sahiptir.
Kantaron yağının en yaygın kullanım alanı yara izi tedavisidir. Kantaron yağı hücre yenileme özelliği sayesinde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yarada mikrop ve iltihap oluşması engeller. Yanık tedavisinde de oldukça etkilidir.
Cildi nemli tutar
Zeytinyağı, cildinizi yumuşak, pürüzsüz ve nemli tutmaya yardımcı olan nemlendirici özelliklere sahiptir. Cildin derinliklerine kolayca nüfuz eder ve uzun süreli sonuçlar verir. Kuru cilde sahip olanlar için oldukça faydalıdır.
Yüzü Nemlendirmek İçin. Cildi nemlendirmek, yara iyileşmesini hızlandırmak, güneşin zararlı etkilerini ve yaşlanma belirtilerini azaltmak zeytinyağı yüze sürmenin faydaları arasındadır.
Zeytinyağını beslenme listenize dahil etmek, uzun vadede cilt sağlığınıza inanılmaz faydalar sağlar. Bunun yanı sıra zeytinyağını direkt olarak da yüzünüze uygulayabilir, onu bir güzellik malzemesi haline getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri