Zeytinyağı; ayrıca gaz sancısı ve kabızlık sorunlarının çözümü için de idealdir.
0-6 aylık bebeğiniz kabız olduğu zaman zeytinyağını ılıtıp avucunuzun içine alarak karnına saat yönünde masaj yapabilirsiniz. Bu kabızlığa bağlı olarak yaşadığı gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olur.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Bebeklerde Gaz Sancısı Tedavisi
Sancı çeken bebeklerin sırtına veya karnına zeytinyağı ile masaj yapmak ya da ılık bez koymak da bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracaktır. Bebeği hafif hareketlerle sallamak ve kucakta gezdirmek de rahatlamasını ve gaz çıkarmasını sağlamaktadır.
Aç karnına zeytinyağı içmek ne işe yarar? Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır.
İlgili 26 soru bulundu
Her sabah aç karnına 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmeniz, bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. E vitamini ve selenyum açısından zengin olan zeytinyağı, kalp ve damar hastalıklarının riskini en aza indirerek vücut sağlığınızın iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.
Zeytinyağı, sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir. Aynı zamanda safra salgısını uyarabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir.
Bebeğiniz için ek gıdaya başladığınızda ve sıra sebzelere geldiğinde vitaminlerin emilimi için mutlaka zeytinyağı kullanın. Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı, hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olur.
Ayından bittikten sonra ek gıdaya geçtiklerinde kabızlık problemi yaşayabilirler. 0-6 aylık bebeğiniz kabız olduğu zaman zeytinyağını ılıtıp avucunuzun içerisine alarak karnına saat yönünde masaj yapabilirsiniz. Bu kabızlığa bağlı olarak yaşadığı gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Anne ve babaların ilk etapta yapmaları gerekenler nelerdir? Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3–4 aylıkken kendiliğinden geçiyor. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve paniğe ve ümitsizliğe kapılmamak en önemli noktadır.
Bebeklerde gaz sancısı doğum sonrası ilk iki haftada görülmez. Kısaca gaz sancısını bebeğin doğumu sonrası 15 günü ile 3. ayı arasında özellikle akşam saatlerinde başlayan, en az 3 saat süren ve en az 3 hafta günde 1-3 saat arası süren ağlama nöbetleri olarak tanımlayabiliriz.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Bebeklere ne zaman zeytinyağı verilmelidir? Uzmanların tavsiyelerine göre bebeklere anne sütünün yeterli gelmediği ve artık ek gıdaya geçildiği 6. aydan itibaren natürel sızma zeytinyağı verilebilir. İlk 12 ay içerisinde anne sütü yetersiz gelmeye başlıyor ve destekçi besinlere geçiş süreci ortaya çıkıyor.
Yenidoğan kabızlığında, bazen annenin kabız olması da bebeğin sindirimini etkileyebilir. Bebek yenidoğan kabızlığı yaşıyorsa, sadece anne sütü ile besleniyorsa bebeğe günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz. Kakası sert ise mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendi beslenmenizi düzenlemelisiniz.
Bebek doğduğunda henüz dış dünyaya karşı bir savunması olmadığından, bağışıklık sistemi de oldukça zayıftır. Bu sebepten dışarıdan korunmaya mecburdur. Bu bağlamda bebekler ilk doğduğunda tüm vücuduna sızma zeytinyağı ile güzelce masaj yapılır ve kundaklara sarılır. Kısa sürede tüm vücudunun bu yağı emdiği görülür.
Uzmanlar, bebeklerin ilk 6 ay mümkünse yalnızca anne sütü ile beslenmesini tavsiye ediyor. 6. aydan sonra ise yine anne sütü destekli ek gıdaya başlanabileceği belirtiliyor. Zeytinyağı ise 6. aydan sonra bebeklerin beslenmesine yemeklerle birlikte dahil edilebilir.
Son araştırmalar, emziren annelerin diyetlerine yani beslenme düzenlerine natürel sızma zeytinyağı eklemeleri gerektiğini göstermektedir. Akdeniz diyetine uyan emziren annelerin daha sağlıklı yağ asidi profiline sahip süt sağladığı ve zeytinyağında bulunan temel besinlerin anne sütüne geçtiği bilinmektedir.
Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan gaz masajı bağırsakları harekete geçirmektedir. Bu tekniği ritmik hareketlerle bir süre devam ettirirken arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
“Kabız olan bebeğe zeytinyağı içirilmelidir”
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Zeytinyağı bağırsakların içini yumuşatmaya yardımcı olarak dışkının kolondan geçişini kolaylaştırır. Aynı zamanda dışkının daha fazla su tutmasını ve daha yumuşak kalmasını da sağlar. Sabahları aç karnına alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı sağlıklı ve yetişkin bireylerde kabızlığı giderebilir.
Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir.
Zeytinyağı mide ve bağırsak sistemini eski haline getiriyor. Çok doğal bir probiyotiktir. Probiyotik demek bağırsak sistemindeki dost bakterileri, savaşan bakterileri çoğaltan demektir. Bu yönden antidepresftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri