Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
3. Zeytinyağını her çeşit salatanın üstüne ilave etmek için kullanabilir ve salata soslarına dahil edebilirsiniz. 4. Zeytinyağını, marine ederken veya balık, et ve sebzeler için sos hazırlarken kullanın. 5. Ekmeğe sürmek için tereyağı veya margarin yerine zeytinyağı kullanın.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Çünkü sızma zeytinyağı buna rağmen kızartma ve soteleme için hâlâ yeterince yüksek bir dumanlanma derecesine sahip. Yani müjde: Zeytinyağı kızartmalar da dahil tüm sıcak tariflerde kullanmaya uygun!
Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur.
İlgili 42 soru bulundu
Zeytinyağının meyvemsi tadını hissetmek ve bu tadın en saf halini yemeğin lezzeti ile birleştirmek için soğuk yemeklerde sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz.
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Kahvaltılık Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Kahvaltılık zeytinyağı yapımında küçük hafif çukur bir kase içine yarım çay bardağı zeytinyağı koyun. Daha sonra zeytinyağının üzerine 1 çimdik tuz, 1 tutam kekik ve 1 tutam kırmızı pul biber ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız kahvaltılık zeytinyağı servis edebilirsiniz.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir. Dumanlaşma ile yanma birbirinden farklıdır.
Kurabiye ve kek benzeri tarifler hazırlarken genellikle zeytinyağından uzak durulur. Ancak tam tersine zeytinyağı bu tariflere harika bir doku verir. Doğru ölçülerde kullanıldığı takdirde diğer aromalara baskın gelmeden lezzetine ve kıvamına değer katar.
Yatmadan önce zeytinyağı içmek sindirimi kolaylaştıran yönü ile birlikte sağlık açısından gerçekten çok doğru bir avantaj ve tercihi olmaya devam etmektedir. Korkmadan tüketebileceğiniz bu sağlıklı gıda, gerçekten zengin içeriği ile birlikte mide asidini azaltan bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Zeytinyağına en çok yakışan çeşniler fesleğen, limon, kekik, dere otu, maydanoz ve biberiyedir.
İki adet yumurtayı bir kapta 10 dakika boyunca kaynatıyoruz. Daha sonra yumurtalarımız soğuduktan sonra kabuklarını soyup dilimliyoruz. Üzerine zeytinyağı ve baharatları ekleyip servis ediyoruz.
Hazırlanışı: Fırını 165-170 derecede önceden ısıtın ve 20 x 20 santimlik bir fırın kabını yağlı kağıtla kaplayın. Benmari usulü olarak, orta boy bir kapta, zeytinyağı ve çikolatayı kısık ateşte ısıtın, çikolata tamamen eriyene ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Ben mutfağımda ayçiçek yağı kullanmayı sevmediğim için zeytinyağı ile yaptım ve sonuç çok güzeldi, hem hafif hem sağlıklı :) Zeytinyağı severlere özellikle tavsiye ederim :) Kaba yumurtaları kırın güzelce çırpın. Üzerine vanilyayı ekleyin, çırpın.
Salça ile zeytinyağı tavada kavrulur. Üzerine fasulye kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domates ve sarımsak da konulur. Tuz ve şekeri de katılır. Üzerine gelinceye kadar su ilave edilir.
Zeytinyağlı taze fasulye aslen bir yaz yemeğidir. Bu nedenle domatesin de en güzelini, lezzetlisini bulabileceğimiz yaz mevsiminde bu yemeğe salça koymaya gerek yoktur.
Lezzetli zeytinyağlı yemekler yapmanın püf noktalarından bir diğeri de toz şeker kullanımıdır. Pişirme esnasında ekleceğiniz toz şeker, zeytinyağlı yemeklerde tat dengesini sağlar. Taze sarımsak kullanarak da yemeklerinizi çok daha leziz hale dönüştürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri