İlk olarak zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağını karıştırdıktan sonra bir solüsyon haline getirin. Solüsyon haline getirene kadar karıştırın. Daha sonra bitlerden kurtulmak için bu solüsyonu olduğu gibi yavaş yavaş saçınıza dökün.
Hijyenik olmayan ortamlarda kolayca yaşasalar da temiz saçlara bulaşma oranları da az değildir. Genellikle ensede, kulak arkası ve saç diplerinde şiddetli kaşıntı ile kendini gösterir. Evde saç biti temizleme sirke ve zeytinyağı gibi bitkisel yöntemlerle basitçe yapılabilir.
Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, ayçiçeği yapı, tatlı badem yağı ve hint yağı saçların üzerini kaplayarak bitlerin boğularak ölmesine sağlayabilir.
Biti Ne Öldürür? Biti öldürmek için etkili yöntemler arasında doktor kontrolünde kullanılan bit şampuanları, bit losyonları ve bit tarakları bulunmaktadır. Bit şampuanları, bitleri öldürmek ve yumurtaları yok etmek amacıyla kullanılırken, bit tarakları bitleri saçtan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
İlgili 40 soru bulundu
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
(Ölü bit ve yumurtalar saç telleri arasında kalırlar. İnce uçlu tarak ve el ile özenle temizlenmelidir.) Tüm bunlar ek olarak; evin sık sık havalandırılması, ortak eşya kullanımı ile öz bakım vb. konularına dikkat edilmesi, el hijyeninin sıklıkla yapılmasının sağlandığınması etkili olacaktır.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Birçok farklı bakteri ve virüs taşıyabilen kasık bitleri kendi kendine geçmeyeceği için uzman bir doktor tarafından incelendikten sonra tedavi edilmesi gerekir.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
- Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır. Bu olan bit ve yumurtalarını öldürür. - 2 – 3 günde bir çocuğunuzun saçını tarakla kontrol edin.
Saç diplerinden ucuna kadar vazelin sürün. 1-2 saat beklettikten sonra saçlarınızı bit tarağı ile tarayın. Ardından şampuan ile saçlarınızı durulayın. Zeytinyağını bitlerden kurtulmak için kullanmadan önce ısıtın.
Hindistan cevizi ve anason spreyinin, bitleri öldürmekte permethrin losyonundan daha iyi olduğu da gösterilmiştir. Hindistan cevizi yağı (zeytinyağı gibi) ayrıca saçların yağlanmasını sağlayıp bit ve bit yumurtalarını (sirke olarak da bilinir) saçlardan kolayca almaya da yardımcı olur.
Ancak iyi bilinmesi gereken nokta, saça zeytinyağı sürmek bit yapmaz. Bit, pire gibi istenmeyen durumlar dışarıdan başka bir yerden geçer çoğu zaman. Bununla beraber saç temizliği düzgün yapılmıyorsa bit üremesi olur. Özellikle okula giden çocuklarda olabilen bir durumdur bu.
Zeytinyağının saça faydaları temelde; kepeği yok etmesi, güçlü ve parlak kökler oluşturması, şekil vermeyi kolaylaştırması, saçların daha düzenli uzaması, parlaklaşması, sağlıklı hale gelmesi, gerekli nem oranını sağlaması olarak sayılabilir.
1) Vazelin
Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün. Belirli bir müddet beklettikten sonra bit tarağı yardımı ile birlikte taramaya başlayın. Daha sonra bu şekilde 15 dakika bekleyin.
Karbonatla bit temizleme de mümkündür. Karbonatlı suyu saçınızda bekletip ardından ince tarakla bitleri temizleyebilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı bol suyla durulayın. Birkaç tekrarın ardından saçtaki bitler temizlenecektir.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar. Saç derinize taze limon suyunu sürün. 30 dakika beklettikten sonra sirkeyle ve sıcak suyla durulayın.
Özellikle çocuklar için kimyasal içermeyen doğal ürünler tercih edilebilir. Bu ürünler arasında, bit yağı, lavanta yağı ve çay ağacı yağı gibi bitlerin sevmediği kokular bulunur. Bu yağlar, saç derisine uygulandığında bitleri uzak tutabilir.
Saçta bit olmasa da bitin yumurtası olan sirkelere rastlanabilir. Ancak temas halinde sirke değil, bit bulaşıyor.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
Bunların normal tarama ile saçtan düşmesi mümkün değildir. Ölü yumurtalar ise tedavi uygulandıktan sonra tarama sırasında saçtan uzaklaştırılabilir. Uygulanan tedaviye rağmen, saçlar taranırken düşen beyazımsı renkteki oluşumlar baş derisi, kepek, ölü bit ve sirkeler olabilir. Bu tedavinin amacına ulaştığını gösterir.
Ağızları delici ve emicidir. Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak yaşarlar ve kan emerek beslenirler. Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir.
Bit rozeti çeşitleri, çocukların saçlarında bulunan bitlerle mücadele etmek için özel olarak tasarlanır. Bit önleyici rozet, saç derisine yerleşen ve çoğalan bitleri uzak tutmak amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri