Prof. Dr. Yaprak, şöyle devam etti: “Araştırmalar zeytinyağı tüketiminin karaciğerdeki yağ seviyelerini düşürmeye, kan akışını artırmaya ve karaciğer enzim seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Sarımsak ise antioksidandır.
İspanya'da yapılan araştırmaya göre karaciğerinizin düşmanı olan ayçiçek ve balık yağına karşı karaciğerinizin dostu zeytinyağı! Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
Karaciğeri temizlemek için en önemli yöntem de işte zeytinyağı tüketmektir. Fazla miktarda zeytinyağı tüketimi de safraya bolca uyarı gönderilmesini ve safra kanallarının açılıp karaciğerin de uyarılmasını sağlamaktadır. Bu sayede de kendini temizler karaciğer ve öncesine göre çok daha fazla sağlıklı olur.
Doğanın mucizesi zeytinyağı metabolizmayı hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri temizler.
Karaciğer enzimlerindeki yükselmenin daha yaygın görülen nedenleri şunlardır: Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, özellikle asetaminofen. Kolesterolü kontrol etmek için kullanılan statin ilaçları dahil olmak üzere bazı reçeteli ilaçlar. Alkol tüketimi.
İlgili 23 soru bulundu
Karaciğer Rahatsızlıklarında Etkili
Pekmez, kan dolaşımına pozitif etkisi ile karaciğer hastalıklarının tedavi sürecini hızlandırır. Damar tıkanıklığı ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Sigara içenlerde görülen damar tıkanıklığına karşı düzenli tüketilmesi tavsiye edilir.
Günde 2-3 fincan Türk kahvesi içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı görüldü. Hatta kahvenin metabolik sendrom ve diyabet üzerine de olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışmada kanıtlandı.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Özellikle sabahları aç karnına içilen zeytinyağı-limon karışımı hem sindirimi rahatlatır hemde safra kesesi ve karaciğere iyi gelir. Vücudumuzun laboratuvarı olan karaciğerlerinizin sağlığını zeytinyağı-limon suyu karışımı ile koruyabilirsiniz.
Ispanak, roka, karahindiba en iyi seçeneklerdir. Avakodo yemek, karaciğerin vücuttan toksinleri temizlenmesi için “glutation” üretimine yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak avakado tüketenlerin daha sağlıklı bir karaciğere sahip olduklarını göstermiştir.
Kötü kolesterol türlerinden biri olan LDL kolesterol, pulmoner kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini arttırır. Zeytinyağı içerdiği antioksidanlar sayesinde LDL kolesterolün olumsuz etkilerini azaltır. Ayrıca iyi kolesterol türü olan HDL kolesterolün seviyesini arttırır.
4.Limon Suyu: Vücuda oldukça fazla yarar sağlayan limon suyu aynı zamanda karaciğerin temizlenmesine ve yenilenmesini sağlar. Gün içerisinde aç karna bir bardak limonlu su tüketmek karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine destek olmaktadır.
Kür için sadece zeytinyağı ve organik limon suyuna ihtiyacınız var. Bu şifalı kür sindirim sisteminizi güçlendirir, böylece karaciğerinizdeki ve derinizdeki toksinlerden arınmanıza yardımcı olabilir. Tek yapmanız gereken her sabah bir yemek kaşığı zeytin yağı ile yarım organik limon suyunu karıştırıp içmek.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
Her sabah içeceğiniz bir miktar zeytinyağı, sağlığınızın korumasında oldukça etkilidir. Aç karnına içeceğiniz zeytinyağının vücudunuza hiçbir zararı olmayacaktır. Aksine vücut sağlığınıza birçok açıdan fayda sağlayacaktır. Aç karnına zeytinyağı içerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ne kadar tükettiğinizdir.
İnsan acı acı gülümsüyor bazen, karaciğer yağlanmasının önlenmesinde ve düzeltilmesinde faydalı bir besin olan yumurta sarısı, özellikle karaciğer yağlanmasında diyetten çıkarılıyor.
Sağlıklı bir vücut için olmazsa olmaz besinlerden olan zeytinyağını her sabah aç karnına bir yemek kaşığı içerseniz sayılamayacak kadar çok faydasını göreceksiniz.
Özellikle sahip olduğu potasyum nedeniyle karaciğerin temizlenmesinde son derece yardımcıdır. - Muz; Yine sahip olduğu potasyum içeriği nedeniyle vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu nedenle de karaciğer temizlenmesini destekler.
Dr. Yaprak, şu bilgileri verdi: “Kahvenin karaciğer koruyucu etkisinin altında yatan temel mekanizmalar arasında; kahvenin antioksidan özelliği, karaciğerde detoks yapan enzimleri uyarması, karaciğer sertleşmesine yol açan bazı zararlı büyüme faktörlerini azaltması sayılabilir.
Ceviz, Omega-3'un yanı sıra, glutatyon açısından da zengindir. Bu madde, karaciğerin detoks yapmasına, yani içerisindeki zararlı maddeleri dışarı atmasına yardımcı olur. Günde üç bütün ceviz tüketmek, karaciğer sağlığına çok iyi gelir.
Yeşil Çay: Sağlık açısından sayısız faydalarının bulunduğu bilinen yeşil çay karaciğer yağlanmasına da iyi gelmektedir. Yeşil çay içeriğinde zengin besin ögelerine sahiptir ve vitaminden minerale kadar değerler yüksek orandadır.
Süt grubu besinleri tüketmek, vücudun ihtiyacı olan protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmamak gerekir. Süt ürünlerini yağsız tercih etmek gerekir. Antioksidan açısından zengin olan meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir.
En iyi antioksidanlardan biri olan sarımsak, karaciğerin yenilenmesinde oldukça önemli bir besindir. Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri