Zeytinyağı, düşük komedojenik bir yapıda olmasına rağmen yine de doğal halinin kullanılmamasında fayda var. Çünkü oldukça yoğun bir kıvamda olan bu yağ, cilt tarafından çabuk emilmediği için kirlerin cilde tutunmasına neden olabiliyor.
Komedojenik değildir ve bu nedenle gözeneklerinizi tıkamaz. Bunun yerine, cildi arındırarak bakterileri, fazla sebumu ve ölü cildi çözmeye yardımcı olur.
Mineral yağlar bir başka değişle petrol türevi yağlar bu listenin en başında gelirken bitki bazlı yağlardan Hindistan cevizi yağı, shea yağı, kakao yağı, palmiye yağı ve keten tohumu yağı gözenek tıkayan doğal komedojenik yağları oluştururlar.
Komedojenik nedir? Komedojenik cilt üzerindeki gözenekleri tıkayan anlamına gelmektedir. Eğer kullandığınız kozmetik ürünler komedojenik ürünler ise içeriklerinde bulunan mineral yağlar, parafin vb. maddeler sivilce (akne) oluşumuna yol açabilir. Komedojenik olmayan gözenekleri tıkamayan anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Sarı kantaron yağı komedojenik mi? Sarı kantaron yağı zeytinyağı ile benzer özellikler gösterir. Yüksek gözenek tıkayıcı etkiye sahip değildir. Skoru 2'dir ve çoğu cilt için güvenlidir.
Aşırı sebum üretimi, cildin yağ dengesinin bozulmasına yol açar. Beraberinde fazla yağ kaynaklı olarak gözenekler genişler ve kirin, ölü hücrelerin gözeneklere yerleşmesi söz konusu olur. Bu da siyah ya da beyaz renkte komedon oluşumuna sebebiyet verir.
Kuru yüz iyi gelen yağlar zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Yağlı yüze aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kuşburnu çekirdeği yağı iyi gelir. Sivilceli yüzlerin ise kekik yağı ve jojoba yağı kullanması önerilir.
Hindistan cevizi yağı, shea yağı ve zeytinyağı gibi doğal yağlar yüzyıllardır cilt ve saç bakımı için kullanılmaktadır. Bu yağlar nesilden nesile çeşitli nemlendirici, koruyucu ve anti bakteriyel nitelikleri için pazarlanmıştır.
Kekik yağı, biberiye yağı, jojoba yağı, kuşburnu yağı, kadife çiçeği yağı… Bu yağların her biri sivilce lekelerinizi en kısa sürede yok edecek özelliğe sahipler. Bu yüzden de cildinizi temizleyin ve bu yağları kullanın. Ardından cildinizi nemlendirin.
Esans yağlar arasında hemen her cilt tipi için uygun olanlar ise şunlardır: Aynısefa, papatya, lavanta, yasemin, buğday veya kuşburnu yağı. Eğer çok yağlı ve sıklıkla sivilce çıkartan bir cilt tipiniz varsa bu yöntemi uygularken şu esans yağları tercih edebilirsiniz: Çay ağacı, nane veya kekik yağı.
Doğal yağların cilt üzerinde kullanımının, sivilce oluşumuna neden olduğu ve gözenekleri tıkadığı gibi doğru bilinen yanlışlar bulunur. Cilt dokusu için faydalı özellikleri bulunan doğal yağlar seçtiğiniz ve önerilen uygulama şekillerini takip ettiğiniz sürece, hiçbir zararları bulunmaz.
Cilde zeytinyağı sürmek sivilce yapar mı? Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı gözeneklerde dolmaya neden olmadığı için sivilce yapmaz. Ayrıca anti inflamatuar özelliktedir yani bakteri oluşumunu da engeller. Sivilce ve iltihaplanmalara meyilli bir cilde sahipseniz, gönül rahatlığıyla zeytinyağı ile bakım yapabilirsiniz.
Sivilce Tedavisi: Zeytinyağının içerdiği antioksidanların yanı sıra anti-inflamatuar özelliği, iltihapların yayılmasını engelleyerek sivilcelerin azalmasına etki ediyor.
Yüze Zeytinyağı Sürmek Kıllanma Yapar Mı? Zeytinyağının içilmeden direkt olarak cilt üzerine uygulanması oldukça yaygındır. Yüze zeytinyağı sürmenin bir zararı yoktur ve kıllanma yapmaz. Aksine cildi yumuşatarak, parlak ve canlı gözükmesini sağlar.
Hücreleri yenileyici ve doku onarımına yardımcı olan kantaron yağı konu cilt beyazlatma olduğunda hızır gibi yetişenlerden. Kantaron çiçeğinden elde edilen bu doğal yağ antiseptik etkileri ile cildi aydınlatıyor, parlatıyor ve beyazlatıyor.
Karma Cilt Tipi
Kuru ve yağlı cilde sahipseniz yüzde rasyosu %50'ye yakın olan badem yağı, argan yağı, kayısı çekirdeği yağı, susam yağı veya kuşburnu çekirdeği yağı seçmelisiniz. Bu yağlar her iki duruma çok uzak olmadan karma cilt tipleri için daha dengelidirler.
Öncelikle kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olmak için en sık kullanılan yağlardan biri avakado yağıdır. Omega 3, A vitamini ve önemli yağ asitlerini barındıran bu yağ cildi nemlendirme ve koruma konularında oldukça başarılıdır.
Komedon tedavisinde en etkili silahlarımız Salisilik asit, Retinol veya AHA'lardır.
Cilt temizliği esnasında yüz mutlaka ılık su ile yıkanmalıdır. Sıcak su ile yapılan cilt bakımı gözeneklerin açılmasına sebep olarak komedon oluşumuna davetiye çıkarmaktadır. Sert cilt peelingi yapmakta aynı şekilde gözenek yapısına zarar vererek komedon oluşumunun hızlanmasına yol açacaktır.
Hormonsal değişimlerden dolayı çıkan komedonlar regl dönemin başladıktan sonra kendiliğinden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri