Mehmet Özgü Manisalı: Küflü zeytinden üretilen zeytinyağında küf oluşmaz ancak hava sirkülasyonu olmayan ortamda depolanan nemli ve ıslak kalan zeytinin üzerinde bakteri ve küf oluşur. Küflü zeytinlerin sıkılması sonucu küf tadı ve kokusu solvent (çözücü) olan zeytinyağının içine işler.
Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozulan zeytinyağının tadında ve kokusunda farklılıklar meydana gelir. Aynı zamanda kokusu zeytin kokusundan çıkar çirkin bir hal alır. Zeytinyağının bozulduğunun bir diğer göstergesi de kıvamıdır.
Zeytinyağının küf ya da toprak gibi ekşi kokmaması, meyvemsi, aromatik bir kokuya sahip olması gerekir. Domates, enginar ve taze meyve kokusu ile bezenmiş gurme bir zeytinyağını tatmak için Komili Tek Bahçe lezzetini deneyebilirsiniz.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Zeytinyağı bozulur mu:
Uygun koşullarda saklanmazsa çabucak bozulur. Nefasetini ve sağlığa yararlı özelliklerini kaybeder. Bu nedenle ışık ve hava almayan kaplarda ve serin ortamlarda saklanmalı ve bir yılda tüketilmelidir.
Özellikle şeffaf ambalajlar içerisinde saklanan zeytinyağları güneş ışığına maruz kaldığında kalitesi düşer, tat ve kokusu değişir. Bu nedenle zeytinyağının, renkli şişelerde veya kaliteli laklı tenekelerde saklanması bu duruma bir önlem olarak tercih edilebilir.
En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
Rutubetsiz ortamda cam, teneke veya toprak kapta saklamak zeytinyağı için ideal bir saklama koşuludur. Uzun süre bekletilmesi halinde içeriğindeki omega ve doymamış yağlar bozulmaz. Saklama koşullarına uyduğunuz takdirde asitlenmeye rastlıyorsanız, zeytinyağı hakiki olmayabilir.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için uygun değildir çünkü Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturabiliyor.
Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
zeytinyağı bekledikçe tam olarak bozulmasa bile, lezzetini kaybedecektir. Çünkü zeytinyağı saklama sürecinde hava, ısı ve ışıktan etkilenmektedir. Hava, içinde barındırdığı yüksek miktarda oksijenle, temas ettiği organik tüm ürünleri okside ettiği gibi zamanla zeytinyağını da okside eder.
Çoğu zeytinyağı, şişelendiği andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle şişelendikten sonra yaklaşık 12-18 ay daha az dayanır. Bu zaman aralıklarının ötesinde, zeytinyağları, yemeklerinizde hoşlanmayacağınız şekillerde ortaya çıkabilecek buruk veya acı notalar geliştirebilir.
Suyun içine zeytinyağı dökün
Dolu bir su bardağı içerisine az miktarda zeytinyağı damlatın. eğer bu işlemi yaptıktan sonra suyun üzerinde baloncuklar halinde bir küme oluşuyorsa zeytinyağınız hakikidir. ancak sahte ise hiç bir işlevsellik gerçekleştirmeden yağ su üstünde kalacaktır, bu sahte bir yağa işaret eder.
Bu nedenle, zeytinyağının tüm doğallığını ve lezzetini koruyabilmesi için taze olarak tüketilmesi gerekir. Özellikle filtresiz zeytinyağların en fazla 5-6 ay içerisinde hatta mümkünse 3 ay içerisinde, çökme işlemi ve oksidasyon gerçekleşmeden tüketilmesi tavsiye edilir.
Açıkta kalan zeytinyağı bozulur mu? Rutubetsiz ortamda cam, teneke veya toprak kapta saklamak zeytinyağı için ideal bir saklama koşuludur. Uzun süre bekletilmesi halinde içeriğindeki omega ve doymamış yağlar bozulmaz. Saklama koşullarına uyduğunuz takdirde asitlenmeye rastlıyorsanız, zeytinyağı hakiki olmayabilir.
Küf, insan vücuduna girdiğinde zamanla bütün bağışıklık sistemini çökertebilir. Karaciğerde ve iç organlarda tahribat oluşturabilir. Yavaş yavaş öldürücü dahi olabilir. Bu nedenle küflü zeytin tüketilmemelidir.
220 derece yüksek sıcaklıkta sıcak su buharı ile damıtılarak nötralizasyon işlemi arıtılma yapılır. Sonra vakumlarda soğutulur. Ve koyu olan renk açılır. Daha sonra da deodorizasyon işlemi ile kendine özgü tat ve koku giderilir.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Zeytinyağı paslanmaz çelik teneke ve kaplarda ya da koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır. Zeytinyağını eğer yüksek miktarda satın aldıysanız günlük kullanım için birer litrelik şişelere aktarmak bütünü korumanıza yardımcı olur. Zeytinyağını saklama şişelerine paylaştırarak ağzını sıkıca kapatın.
Zeytin yeşilken toplandığı için erken hasat zeytinyağının rengi de yeşilin tonlarında olur. Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem, yağın elde edildiği zeytinin cinsi ve su oranı gibi birçok faktöre bağlıdır.
Zamanında hasat edilen ve olgunlaşması tamamlanan zeytinin rengi ise mordan siyaha doğru koyulaşıyor. Bununla birlikte zeytinin içerisindeki su, klorofil ve polifenol gibi maddelerin oranı da azalıyor. Bu ise elde edilen zeytinyağının sarı veya yeşile doğru çeşitli tonlarda olmasına neden oluyor.
Zeytinyağının içindeki tortunun altına çökmesi ve daha parlak renkli olması için zeytinyağı kabına bir tutam tuz atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri