Zeytinyağı: Zeytinyağı, trigliserit oranını düşürmeye yardımcı doymuş yağlardan, oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Zeytinyağı: Antioksidan özelliği olan bir doymuş yağdır. Kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin yanında günde 2 yemek kaşık tüketilen zeytinyağının kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü iyi kolesterolü arttırdığı bilinmektedir.
Trigliserid düzeyini düşürmek için düşük kalorili ve lifli besinler tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de brokolidir. Brokoliyi haşlayarak düzenli olarak tükettiğinizde kalp sağlığınızı korur ve trigliserid düzeyini olması gereken rakama indirebilirsiniz.
Trigliserid yüksekliğine yol açan beslenme yanlışımız yağdan zengin beslenmek, yani yağlı yiyecekler değil. Zannedildiğinin aksine kırmızı et de, yağlı peynirler, yoğurtlar, sütler de trigliseridi pek yükseltmez.
Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi
Şeker, beyaz un içeren yiyecekler trigliseridi artırıp kilo alımına neden olabilir. İhtiyaç fazlası kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edildiği için yüksek trigliseridi mevcut olan kişilerin, kalori tüketimini azaltmaya odaklanması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Sarımsak sadece mutfağımızda bir lezzet öğesi değil, insan sağlığı üzerindeki geniş yelpazedeki etkileri ile aynı zamanda bir ilaç özelliğinde. Tansiyon düşürücü, trigliserit ve kolesterol düşürücü, kan şekerini düşürücü, kansere karşı etkisi en öne çıkanlar, şüphesiz.
Yoğurt ile beslenen grupta serum trigliserit ve total protein değerleri istatistiksel anlamda azaldı. Buna karşın total kolesterol, glukoz, albümin, değerleri yoğurt ile beslemeden etkilenmedi.
Soğan içerdiği antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyon ile savaşan bileşikler sayesinde trigliserid seviyesini düşürür ve kolesterolü düzene sokar. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kuruyemişler kan trigliseridini düşürme etkisine sahip konsantre lif, omega-3 yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri içermektedir. Yapılan çeşitli çalışmalar kuruyemişlerin kan trigliserid seviyesini düşürdüğünü göstermektedir.
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla kalori tüketildiğinde, vücut bu kalorileri trigliserit haline getirip yağ hücrelerinde depolamaktadır. Bu nedenle kilo vermek, kan trigliserid düzeylerini düşürmenin etkili bir yoludur.
Trigliserid kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak; sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL'nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder.
Zeytinyağı: Zeytinyağı, trigliserit oranını düşürmeye yardımcı doymuş yağlardan, oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Yapılan araştırmalara göre zeytinyağı, kan şekeri seviyesini düşürür ve diyabet hastaları için insülin görevi görür ve sorunlara pozitif etki sağlar.
Zeytinyağının zararları
Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur. Yüksek ısıda kolay yanar. Kızartma yapmadan önce yandığını fark ederseniz kesinlikle kullanmayın. Çok fazla miktarda zeytinyağı tüketimi safra kesesinde taş oluşumuna ya da tıkanmaya neden olabilir.
Kan yağları: Kolestrolü 200 mg/dl'nin üzerinde olan kişiler düzenli olarak günlük çörek otu yağı kullandığında, toplam kolesterol ortalama %4.78, LDL kolesterol %7.6, trigliseritler ise %16.65 oranında düşmüştür.
Elma sirkesinin, atardamarlarda yağ oluşmasına neden olan trigliseridleri düşürücü etkisi olabilir.
9-Sert kabuklu kuru yemişler (fındık, badem, ceviz) trigliseridi düşürür ancak çok yerseniz (fazla kalori aldığınız için) gene trigliseridi yükseltir. California Loma Linda Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada 583 kişiye günde 67 gram (bir avuçtan biraz fazla) ceviz, fındık, badem üçlüsünden birisi verildi, ...
'Trigliserid ve LDL seviyesini artırıyor'
Bunlar kahvede ve tortusundaki (telvesinde) yağ damlacıklarında bulunan kimyasallar" dedi. Drayer, "Çalışmalar, bu maddelerin trigliserid ve LDL kolesterol seviyesini artırabildiğini gösteriyor.
Düzenli egzersiz yapın
Aerobik egzersiz, kanınızdaki HDL (iyi) kolesterol miktarını artırabilir ve bu da trigliserit düzeylerini düşürebilir. Yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzme gibi aktiviteleri içerebilen haftada 5 gün en az 30 dakika aerobik egzersiz yapılmasını trigliserit seviyenizin düşmesine yardımcı olacaktır.
Yapılan araştırmalar düzenli zencefil tüketmenin yüksek kolesterolü olan kişilerde trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir. Zencefil, kan dolaşımını düzenleyerek damarlarda yağ birikmesini engeller ve kalp krizi ya da felç riskini azaltır.
Maden suyu kötü kolesterol üretimini durdurur. Vücuttaki yağ oranını azaltan maden suyu böylece kötü kolesterol üretiminin de azalmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol yağ dokularına, kılcal damarlara ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini yükselten kan basıncını artırır.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Doymuş yağların yirmiden fazla çeşidi var. Bunların hepsi aynı derecede zararlı değil. LDL kolesterol düzeyini yükselten doymuş yağlar en çok tereyağında tam yağlı sütte ve diğer tam yağlı süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, ayran, dondurma) bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri