Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi, B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.
Yeşil kısımları, provitaminler ile A ve C vitamini bakımından beyaz kısmından daha zengindir. Pırasanın yapısı, su ve vitaminin yanı sıra birçok mineral sağlar. Bunlar arasında, demir, fosfor, potasyum, bakır, magnezyum, selenyum ve potasyum vardır.
Pırasa yoğun bir mineral havuzuna sahip olduğu için gece yatmadan önce tüketildiği zaman uyku hissinizi arttırmış olur. Bol mineral içerdiği için beyin uyuşarak uyku haline geçmeye yardımcı etki göstermektedir.
Pırasanın tüketildiğinde bağırsakları yumuşattığı ve kabızlığı giderdiği bilinir. Çok sık kabızlık problemi yaşayanlar, pırasa yemeğinden yardım alabilirler.
Yıkanmadığı takdirde, buzdolabında 10 güne kadar muhafaza edilebilen pırasayı buzdolabı poşetine koyarak saklamak, sebzenin nem dengesini düzenler ve daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Pırasa pişirildikten sonra en fazla iki gün içinde tüketilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır. Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar. Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Ayrıca pırasa, su ve limon kullanılarak hazırlanan pırasa suyu, pırasa detoksu olarak kullanılır. Ödem attırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı zayıflama diyetlerinde önerilmektedir.
Pırasa yoğurtla yenir mi? Pırasanın protein değeri düşüktür. Yoğurt ile birlikte pırasa tüketilmesi protein değerini artırabilir. Ancak pırasanın et gibi proteinli, yağlı ama lifsiz besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
PIRASA DAMARLARI KORUYOR
Bazı çalışmalarda, “kaempferol”ün nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlattığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Pırasa bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır.
Görüntü olarak yeşil soğana benzeyen pırasa güçlü bir iltihap söktürücü besindir. Vücuttaki serbest radikalleri kolayca atmaya yardımcı olan bu güçlü iltihap söktürücü bu sayede akşamların rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
Zeytinyağlı Pırasa dolapta kaç gün dayanır? Pişmiş pırasayı ise 1-2 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Çünkü pişmiş pırasa buzdolabında dahi olsa bile 2 günden fazla dayanmayacaktır.
Kan damarlarını korur
Pırasalar, kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı koruyan bir flavonoid olan kaempherol içerir. Kaempherol, doğal bir dilatör olarak görev yapan ve kan damarlarını gevşeten nitrik oksit üretimini uyarır. Kan damarlarının dinlenmesini sağlar ve hipertansiyon riskini azaltır.
Lif bakımından zengin olan pırasa, kolesterolü düşürür. Damar sertliğini engeller. Kalp krizi riskini azaltır. Kabızlığı önler, karaciğeri güçlendirir.
Araştırmalar pırasanın dahil olduğu allium ailesinin kan basıncını düzenlediğini ve arterlerde kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek kalp krizine karşı koruduğunu göstermiştir. Pırasa kalp-damar sağlığını tehdit eden homosistein oranını da düzenlenliyor.
Tencereye yağı koyalım. Soğanı, havucu, sarımsakları ekleyip 2 dk kavuralım. Salçayı ekleyip karıştıralım. Sonra pırasaları ilave edelim.
Pırasa midede şişkinlik yapabilecek sebzeler içerisinde bulunur. Özellikle kalın bağırsak üzerinden lif konusunda eritme sorunu ile beraber midede şişkinlik meydana gelebilir. Bu da doğal olarak gaz problemini yaratması ile beraber huzursuzluk ortaya çıkarır.
- Pırasa yemeği yapılırken soğan kullanmak zorunda değilsiniz. Pırasa soğangillerden geldiği için tercihe bağlı. Ben küçük bir soğan kullanıyorum lezzetini arttırdığını düşünüyorum. - Yaz günlerinde sadece domatesle hazırlayabilirsiniz.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
Vitamin ve mineral zengini bu sebze, allium sebze cinsidir. Hem yaprakları yani yeşil kısımları hem de baş yani beyaz kısmı yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri