Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğurularak yapılan bir tür peynir çeşididir. Zeytinyağlı sürk kahvaltı sofralarının da vazgeçilmezidir.
Sürk; taze çökelek, karabiber, zeytinyağı, fesleğen yaprağı, karanfil, pul biber, zahter, yenibahar, kimyon, tarçın, muskat, acı biber salçası ve sarımsağın karıştırılmasıyla üretilmektedir. İçerisinde çeşitli baharatlar yer alan sürk peynirine kimi bölgeler içerisinde baharatlı çökelek şeklinde de hitap edilmektedir.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Sürk salatası yapılırken domates, soğan, biber ve salatalık yemeklik minik minik doğranır, maydanoz ince ince kıyılır. Hepsini karıştırıp sürk de minik minik doğranıp içine katılır. Yağı ve tuzu eklenip karıştırılıyor. Kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti olarak Hatay'da tüketilir.
İlgili 16 soru bulundu
Arapçada "çökelek" anlamına gelen sürk, zeytinyağı, karabiber, pulbiber, fesleğen yaprağı, zahter, karanfil, taze çökelek, yenibahar, tarçın, muskat, kimyon, sarımsak ve acı biber salçasının karıştırılması ile hazırlanmaktadır.
Sürk; günlük taze çökeleğin içine tuz, nane, toz karabiber, bol miktarda zahter, kırmızı pul biber, yenibahar, çakşır otu ve kimyon konulup uzunca bir süre yoğrularak yapılan bir tür peynir çeşididir. Sürk, birinci kalite özel yapılmış ev yapımı bir çökelek ürünüdür. Tercihe göre küflendirilerek ya da taze tüketilir.
Dilerseniz taze şekilde tüketebilirsiniz. Taze olarak tüketmek için dışının kurumasını engellemeniz gerekli. Bunun için de sürk toplarını ayrı ayrı streç filme sarmanız lazım. Kurusun ama küflenmesin isterseniz oda sıcaklığında veya fırında kuruttuktan sonra bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Diğer süt ürünlerini saklama koşulları ile benzerlik gösteren sürk peyniri, güneş ışığı almayan serin bir alanda saklayabilirsiniz. Sürk peynirini kâğıda sararak cam saklama kabına koyarak buzdolabında bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
İtalya kökenli bir peynir olan ricotta, peynir altı suyundan elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynirdir. Yağ ve tuz oranı düşük olduğu için tatlımsı bir tada sahiptir. Yapı ve tat olarak lor peynir veya tatlı lor denilen peynire benzer.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek). Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor.
Arapça' da çökelek anlamına gelen “Sürk”, Hatay'a özgü bir tattır ve kendine has yapım aşaması vardır. Küflü Çökeleğin malzemeleri; taze çökelek, zeytinyağı, karabiber, fesleğen yaprağı, pul biber, karanfil, zahter, yeni bahar, tarçın, kimyon, muskat, sarımsak ve acı biber salçasıdır.
Bir kaç gün tepside kurutulan Sürk artık yemeye hazırdır. Ben streç filmle kaplayıp buzdolabında muhafaza ediyorum. Kahvaltı için bir tane dilimleyip zeytinyağı ile karıştırıyorum. Bazen de içerisine domates ve biber doğrayıp salata olarak da kahvaltıda yiyoruz.
Sürk, birinci kalite özel yapılmış ev yapımı bir çökelek ürünüdür. Tercihe göre küflendirilerek ya da taze tüketilir. Sabah kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.
- A ve C vitamini ile kalsiyum ve fosfor kaynağı olan çökelek gelişim çağındaki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Yaşlılarda ise kemik erimesi riskini azaltır. - Yağ oranının düşük olması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olur. - Yüksek protein içeriği ile vücudun kas kütlesinin arttırılmasını sağlar.
Hatay'ın en beğenilen peynirlerinden olan ve en çok tercih edilen sıkma peyniri, günlük taze olarak üretilmektedir. Kahvaltıda dilimlenip yenilebildiği gibi, tost yapımında da kullanılabilir. Ayrıca mikro dalgada eritilip üzerine pul biber serpiştirip yiyebilirsiniz.
Hatay Kahvaltılık Mini Sürk (Zeytinyağında) Baharatlı Çökelek 500 Gr; Arapça'da çökelek anlamına gelen "Sürk", Hatay'a özgü yöresel bir peynir çeşididir ve asitliği ilerlemiş sütten veya yoğurttan, yağ üretilen yörelerde yağın eldesinden sonra geriye kalan ayranın kaynatılmasıyla elde edilen çökelekten yapılmaktadır.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
Derince bir kabın içerisine çökeleği alın, üstüne baharatları ilave edin, sarımsağı rendeleyin. Zeytinyağını da ilave ettikten sonra, güzelce yoğurun. Yumurta biçiminde şekil verin ve kağıt havlu serdiğiniz bir tepsiye dizin. Bir kaç saatte bir kağıt havluyu değiştirin, böylece daha kuru bir peynir elde edeceksiniz.
Zahter, Hatay ile bütünleşmiş bir baharat. Zahterli ekmek mutlaka yapmanız ya da denemeniz gereken bir lezzet.
Rezene diğer adıyla şumra, çok yıllık, sağlam yapılı otsu bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz Havzası olan bu bitki günümüzde hemen hemen tüm kıtalarda yetişmektedir. Rezene bitkisi tazeyken sebze olarak kullanılır. Rezene meyveleri de keskin kokulu ve hafif yakıcı lezzetlidir.
Tarihte baharatı ilk kullanan ülke uzakdoğu olarak kabul edilir. Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri