Kısa bir not daha: Bitkisel yağlar içinde sadece zeytinyağı K vitamini içeriyor. Ayrıca zeytinyağı bağırsaklarda K1'den K2 üretimini de teşvik ediyor."
K2 vitamini, bakteriler tarafından sentezlenen bir vitamin olduğundan, genellikle fermente etler, peynirler ve hayvansal gıdalar gibi fermente ürünlerde daha çok bulunur. Doğal olarak K2 vitamini içeren besinler ise; bezelye, brokoli, ıspanak, meksika fasulyesi, çilek, kivi, böğürtlen ve fındık şeklinde sıralanabilir.
Vitamin A, D: Zeytinyağında kalsiyumun tutulmasına yardımcı olan antioksidan A vitamini, antiraşitik D vitamini, az miktarda da fitoserol maddesi, bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve mineraller kemik gelişimini sağlar.
9) Süt Ürünleri. Kas ve kemik gelişimi için hemen akıllara gelen süt ürünleri K2 vitamini deposudur. Peynir, yoğurt, kefir ve süt mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir.
Ispanak, tere, maydanoz, koyu renkli marullar, koyu renkli otların tümü zengin K1 vitamini kaynağıdır. Vitamin K2 (menakinon) ise o kadar kolay bulunmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Menaquinone (K2 vitamini olarak da bilinir): K2 vitamini et, yumurta ve peynir gibi bazı hayvansal gıdalarda ve fermente gıdalarda bulunur.
K2 konusunda araştırmaları olan bilim insanlarından Kanadalı araştırmacı Dr Kate Rheaume-Bleue'ye göre bir insanın günlük ihtiyacı yaklaşık 200 mcg, DrVermeer'e göre ise günde 45 - 185 mcg arasında değişiyor.
K2 Vitamini (menakinon), büyük ölçüde et, peynir ve yumurtadan elde edilir ve bakterilerden sentezlenir. Her iki alt türü de vücutta benzer şekilde çalışmaktadır. K vitamini, kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Pıhtılaşma, vücudun hem içinde hem de dışında aşırı kanamayı önlemeye yardımcı bir işlemdir.
Kalsiyumun yanı sıra D3 K2 vitamini de almak gerekir. Bu iki vitamin beraber alındığı takdirde, kalsiyumun kolayca emilmesini ve kemik kütlesine ulaşmasını sağlarken aynı zamanda kireçlenmeyi de önlemeye yardımcı olur. D3 K2 esasında ayrı ayrı da kullanılabilir, fakat birlikte kullanımı vitaminlerin etkisini artırır.
Zeytinin içeriğinde birçok vitamin bulunduğunu kaydeden Enç, şöyle konuştu: “Başta E vitamini, A, D ve K vitamini açısından zengin bir besindir.
Kalp Sağlığı için: Oleik Asit
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
A, D, E ve K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı, kendine özgü tat ve kokusu ile diğer bitkisel yağlara tercih edilir. Zeytinyağının hasat zamanı, kalitesi üzerinde oldukça etkilidir.
Değerli Sağlık Profesyonellerimiz ve Tüketicilerimiz,
Sindirimi, emilmesi ve kanda taşınması için bir taşıyıcı sistem gerekir. Bu bağlamda, D vitamini emiliminin artırılması için yağ içerikli besinlerle birlikte veya yağ bazlı formlar içerisinde tüketilmesi önerilmektedir (1,2).
K1 gibi, K2 de vücutta önemli miktarlarda depolanmaz. Tükürük bezlerinde, pankreasta, beyinde ve göğüs kemiğinde ufak miktarlarda bulunur. Ancak bu depolar kolayca tükenir. K1 vitamininin aksine, vücutta K2 çevrimi yoktur.
Fazla D3 her şeyden önce kanda kalsiyum seviyelerinin aşırı yükselmesine yol açıyor. Bu durum da kendini mide bulantısı, yorgunluk, susuzluk, sık idrara çıkma, baş dönmesi gibi belirtilerle gösteriyor. D3 toksikozunun kemik sağlığını da olumsuz etkileyebileceği aklınızda olsun.
K2 vitamini takviyesi arteriyel sertliği azaltarak arterlerin esnekliğini korur ve kan damar sağlığına olumlu etki eder. Plasebo ve K vitamininin karşılaştırıldığı bir çalışmada plasebo alanlarda damar sertleşmesinin daha da arttığı, K vitamini alanlarda ise %6 oranında damar sertleşmesinde azalma gösterilmiştir.
Farklı D3K2 vitamin takviyelerinin içeriğindeki D3 vitamini ve K2 vitamini miktarı değişiklik gösterir. D3+K2 vitamini, normal şartlarda takviyenin dozuna göre 4 veya 11 yaş üstü için uygundur. Bazı durumlarda ise doktor daha küçük yaşlarda kullanılmasını önerebilir.
Kimyon iyi bir demir, manganez, magnezyum, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. İçinde bulunan diğer vitaminler arasında tiamin, riboflavin , niasin , A , C, E, K vitamini ve B6 vitamini bulunur.
Prof. Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
K vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde K vitamini düzeyi ölçülerek yapılır. Test özel bir hazırlık gerektirmez. İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz.
Sayın üyemiz, 30.11.2020 tarihli Devit-3 endikasyonları başlıklı duyurumuz güncellenmiştir. SUT Ek4-E madde 13/31 de kolekalsiferol (Vitamin D3 )mono preparatları ''yalnızca ruhsatlı endikasyonlarında reçetelenmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır'' denilmektedir.
“Temel kaynağı yeşil yapraklı sebzeler olan K vitamininin en önemli özelliğinin pıhtılaşmayı sağlamak olduğu artık hepimizce bilinmektedir. Zaten ismi pıhtılaşmadaki önemi ortaya konduktan sonra verilmiştir; K Almancada pıhtılaşma anlamına gelen Koagülation kelimesinden gelmektedir.
K vitamini eksikliği sonucunda pıhtılaşma için gerekli olan kan proteinlerinin üretimi bozulur, buna bağlı olarak pıhtılaşma bozuklukları, olağan dışı ve aşırı kanamalar ortaya çıkabilir. K vitamini eksikliği yetişkinler arasında oldukça nadir görülür.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri