Kısa bir not daha: Bitkisel yağlar içinde sadece zeytinyağı K vitamini içeriyor. Ayrıca zeytinyağı bağırsaklarda K1'den K2 üretimini de teşvik ediyor.
K2 vitamini, bakteriler tarafından sentezlenen bir vitamin olduğundan, genellikle fermente etler, peynirler ve hayvansal gıdalar gibi fermente ürünlerde daha çok bulunur. Doğal olarak K2 vitamini içeren besinler ise; bezelye, brokoli, ıspanak, meksika fasulyesi, çilek, kivi, böğürtlen ve fındık şeklinde sıralanabilir.
Zeytinin içeriğinde birçok vitamin bulunduğunu kaydeden Enç, şöyle konuştu: “Başta E vitamini, A, D ve K vitamini açısından zengin bir besindir.
Vitamin A, D: Zeytinyağında kalsiyumun tutulmasına yardımcı olan antioksidan A vitamini, antiraşitik D vitamini, az miktarda da fitoserol maddesi, bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve mineraller kemik gelişimini sağlar.
9) Süt Ürünleri. Kas ve kemik gelişimi için hemen akıllara gelen süt ürünleri K2 vitamini deposudur. Peynir, yoğurt, kefir ve süt mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ispanak, tere, maydanoz, koyu renkli marullar, koyu renkli otların tümü zengin K1 vitamini kaynağıdır. Vitamin K2 (menakinon) ise o kadar kolay bulunmaz.
Menaquinone (K2 vitamini olarak da bilinir): K2 vitamini et, yumurta ve peynir gibi bazı hayvansal gıdalarda ve fermente gıdalarda bulunur.
Kalp Sağlığı için: Oleik Asit
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Halk arasında sıvı altın adıyla da bilinen bu yağı yemeklerinizde kullanabilir ya da içebilirsiniz. Zeytinyağını içecekseniz, özellikle sabah kahvaltısında, birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. Akşam zeytinyağı içmek, zararlı değildir; ancak uzmanlar genellikle sabahları içilmesini öneriyor.
Sağlık sorunu olmayan bir birey günde ortalama 1–2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilir.
K2 Vitamini (menakinon), büyük ölçüde et, peynir ve yumurtadan elde edilir ve bakterilerden sentezlenir. Her iki alt türü de vücutta benzer şekilde çalışmaktadır. K vitamini, kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Pıhtılaşma, vücudun hem içinde hem de dışında aşırı kanamayı önlemeye yardımcı bir işlemdir.
Zeytinde yüksek oranda A vitamini bulunduğu için katarakt gibi göz rahatsızlıklarının önüne geçer. Zeytinin sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli bir rolü vardır. Bu rolü sayesinde kolon kanserini önlemede etkili olabilir.
Zeytinde bulunan E vitamini ve yağ, bağırsakların daha verimli işlemesini sağlar. Düzenli olarak zeytin tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür. Zeytinin yapısında yer alan lifler, yediğiniz yemeklerin kolayca sindirilmesini gerçekleştirir.
K2 konusunda araştırmaları olan bilim insanlarından Kanadalı araştırmacı Dr Kate Rheaume-Bleue'ye göre bir insanın günlük ihtiyacı yaklaşık 200 mcg, DrVermeer'e göre ise günde 45 - 185 mcg arasında değişiyor.
Kalsiyumun yanı sıra D3 K2 vitamini de almak gerekir. Bu iki vitamin beraber alındığı takdirde, kalsiyumun kolayca emilmesini ve kemik kütlesine ulaşmasını sağlarken aynı zamanda kireçlenmeyi de önlemeye yardımcı olur. D3 K2 esasında ayrı ayrı da kullanılabilir, fakat birlikte kullanımı vitaminlerin etkisini artırır.
Zeytinyağının, kolesterol düzenleyici etkisi ile kalp hastalıkları riskini azalttığını dile getiren Karatay, "Zeytinyağı, damar tıkanıklıklarını önlemede yardımcı olur, tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir, ayrıca kanseri önleyici maddeler içerir.
Kötü huylu kolesterolü azaltır, kan şekerini dengeler
Yani aç karnına içeceğiniz zeytinyağı kötü huylu kolesterolün azalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda damar sağlığını koruyan iyi huylu kolesterolün de artmasını sağlıyor. Bunun sebebi ise içinde muhteva ettiği oleik asit.
Zeytinyağına katılan birkaç damla limon aç karnına tüketildiğinde sadece karaciğerdeki zehrin atılmasında yardımcı olmuyor aynı zamanda sindirim sistemini de temizliyor. Zeytinyağı limon karışımı Alzheimer hastalığından ve ruhsal çöküntüden korunmanıza yardımcı olur.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.
Polifenoller Açısından Zengindir
Sızma zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip olan polifenoller açısından oldukça zengin bir besindir. Polifenoller, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve bunamaya karşı etkilidir. Zeytinyağı, antioksidan ve antienflamatuar olan iki polifenol içerir.
K2 vitamini fermente gıdaların içinde de bulunmaktadır. Geleneksel ev yapımı turşumuz, yoğurdumuz, kefirimiz, ev yapımı sirke, ev yapımı şalgam suyu, ev yapımı salça, taze peynir, halis tereyağı v.s gibi pek çok gıda doğal K2 vitamini içerir.
Süt, yoğurt, peynir, kaşar ve benzeri ürünler içerisinde bolca K vitamini ve probiyotik bulunmaktadır. Kırmızı et içerisinde yüksek oranda K vitamini bulunur. Balık, tavuk gibi beyaz etler içerisinde yüksek oranda K vitamini yer alır.
Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülür ancak K vitamininin fazla alınması, kanın pıhtılaşmasına ve damar tıkanıklığına, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri