1. – 2. Hafta Döllenmiş yumurtaya “zigot” adı verilir. Döllenme süreci oluşan zigotun 16 eş hücreye bölünüp rahme yerleşerek burada büyümeye devam etmesi ile sürer. Yani teknik olarak gebeliğin ilk 3 haftasında hamile değilsinizdir.
Hücrelerin hızla çoğaldığı zigot dönemi, organların oluşumundaki ilk aşamadır. Döllenmeden itibaren zigot olarak anılmaya başlayan canlı 3. haftanın ardından embriyo olarak anılır.
Zigot hızlı bir şekilde tüpler içerisinde bölünerek büyür, embriyoyu oluşturur ve tüplerin içinden rahme doğru ilerler. Tüpler embriyonun rahmin içerisine doğru hareket etmesini kolaylaştıracak yapıdadır. Nihayet 3. Haftanın sonuna doğru embriyo yaşamını sürdüreceği rahmin içine ulaşır.
Döllenmeden sonraki ilk iki hafta içinde yer alır. Döllenmiş yumurta bu dönemde zigot olarak adlandırılır. Hücre bölünmesi ve zigotun uterus (rahim) duvarına tutunması germinal dönemde gerçekleşir.
Gebeliğin 1. Ayında Bebek Gelişimi
Plesanta hormon üretimini tetiklediği için bu gebeliğin ilk ayında sabah bulantılarınız ve diğer belirtiler de kendini göstermeye başlar. Anne karnındaki 1 aylık bebeğinizin boyu yaklaşık 1-2 mm kadardır ve büyüklüğü bir haşhaş tanesini geçmez.
İlgili 41 soru bulundu
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
1. – 2. Hafta
Döllenmiş yumurtaya “zigot” adı verilir. Döllenme süreci oluşan zigotun 16 eş hücreye bölünüp rahme yerleşerek burada büyümeye devam etmesi ile sürer. Yani teknik olarak gebeliğin ilk 3 haftasında hamile değilsinizdir.
Döllenmeden başlayıp ikinci haftanın sonuna kadar olan döneme zigot dönemi denir.
Embriyonel plak yuvalanmanın 10.gününde şekillenmeye başlar. Önce baş ve kuyruk çıkıntısı meydana gelir. Yeni oluşan canlı varlığa implantasyondan sonraki ilk 2-3 haftalık döneme zigot adı verilir. Bundan sonra başlayan 5 ila 8.haftaya kadar süren evreye embriyo denir.
7.hafta, hamilelikte 2. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bu hesaba göre tam 1,5 aylık hamilesiniz.
Ultrasonografi ile rahim içi bir gebelik son adet tarihine göre 4. - 5. hafta aralığında bakılan transvajinal ultrason muayenesinde gestasyonel kese adı verilen gebelik kesesi 1-3 mm civarında izlenir. Ancak 4. haftada embriyo henüz ultrasonla görülebilecek boyutta değildir.
8 haftalık gebelik 2 aylık hamilelik demektir.
Yumurta bir zigot haline gelir ve embriyonik gelişimin germinal aşaması başlar. Germinal aşama, döllenmeden erken embriyonun gelişimine ve implantasyona kadar geçen süreyi ifade eder. Germinal evre, gebeliğin yaklaşık 10. gününde sona erer.
Bebeğin gelişim sürecinin ölçümünde temel faktör, döllenme sonrası ortaya çıkan ilk hücrede (zigot) yer alan kromozomlar, yani DNA dizilimidir. Bebek cinsiyetinin belirlenmesinde kullanılan kıstas ise insan genetiğini oluşturan 46 kromozom arasında Y kromozomunun oluşan zigotta bulunup bulunmamasıdır.
Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).
HCG anne kanında tespit edilmeden önce yumurtalıkta korpus luteum tarafından algılanarak estrojen ve progesteron hormon salgısını artırır. HCG adetin 18.günü embriyoda, 21.günü annenin kanında saptanır. 4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Yumurtanın döllenme olasılığı son regl tarihinden başlayarak ortalama 14-3 ila 14+3. günlerde gerçekleşir. Bu süreçte yumurtalar döllenmek üzere tam anlamıyla olgunlaşmıştır.
Bebeğin ultrasondaki ilk görüntüsü, gebeliğin 4,5 veya 5. haftalarında vajinal ultrason ile görüntülenebilir. Vajinal ultrason düşük riskini artırmaz. Tüm gebeliklerde 10. Haftaya kadar düşük riski yüksektir.
2.Ay: (4-8 HAFTALAR)
Bu haftada gebelik hormonunun etkisiyle anne adayında halsizlik, uyku hali, yorgunluk, duygu durum değişiklikleri, sabah bulantıları, iştahsızlık olabilir. Kokulara karşı aşırı bir hassasiyet, bazı kadınlarda barsak alışkanlıklarında değişiklik, özellikle kabızlık olabilir.
Anne karnındaki 5 haftalık bebek, yaklaşık olarak 2 mm boyutuna ulaşmıştır. Yani henüz bir pirinç kırığı kadardır. Yine de burun ve göz gibi organların temelleri bu haftada atılır. Beyin, kalp ve omurilik hızlı bir şekilde gelişirken, göbek kordonu ve plasenta oluşmaya başlar.
Ancak hamileliğin 7. haftasında embriyo henüz yalnızca 10 mm, yani 1 santimetre çapındadır. Bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle bu haftada anne karnı büyümeye başlamamıştır. Ancak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi durumlar söz konusu ise karın bir miktar büyümüş olarak görülebilir.
Hamileliğin 7 ve 9. haftaları arasında bebeğin anne karnındaki hareketleri bütün vücut ile birlikte zıplama şeklinde hareket eder.
Hamileliğin 6. haftasında artık transvajinal ultrason ile bebeğin kalp atışları duyulabilir.
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle duyulabilir. Bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir ve kalp atışları en rahat ve net şekilde 8.haftadan sonra daha sağlıklı dinlenebilir. Heyecanla ve keyifle bu sürecin tadını çıkarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri