Bazı metinlerde ve şiirlerde ''bend'' şeklinde de yazılan sözcük, suların önüne çekilen set demektir.
bend [bent|bent; bended] {fiil}
bükmek {fi.} eğmek {fi.}
Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı kelimelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (<kitab), sebep (<sebeb); bant (<band), bent (<bend), cilt (<cild), etüt (<etüd), metot (<metod), standart (<standard); ahenk (<aheng), hevenk (<aveng), renk (<reng) vb.
1. Kendine bağlamak, etkisi altına almak: Dinleyin bir güzel methin edeyim / Bir beni var şîrin cânı bendetmiş (Karacaoğlan).
Paragraf, bir düşünce ya da konuyu belirten küçük bölümdür. Bend, paragraflarda ifade edilen düşünce veya konuyu sistematik olarak daha küçük alt bölümlere ayıran bölümdür.
İlgili 30 soru bulundu
İkiden fazla bütünlük meydana getiren dizelere “bent bir başka deyişle küme, bölüm denilmektedir. Bu konu ile alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek şu şekildedir: “Kırmızı Karanfil” şiiri üçer dizelik olan iki bentten meydana gelmiştir.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 13 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. MADDE 13- (1) Maddeler sırasıyla fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir.
Bir maddenin birden fazla paragrafı varsa, bunlardan her birine “fıkra” denir. Fıkralar ise, “cümle”lerden oluşmuştur. Maddenin içinde 1, 2, 3,... veya a, b, c, ... gibi sıralama varsa bunlardan her birine “bent” denir.
Bend olur ya da bend olmak ise bağlanmak ve tutulmak anlamında kullanılmaktadır.
Bent (bend) kelimesi Farsça olup Arapça'sı seddir. Bugün Türkçe'de suyu depolamak amacıyla yapılanlara baraj, kabartmak amacıyla yapılanlara bağlama denmektedir. Bentlerin çoğunun gövdesi trapez kesitlidir ve harçlı taş duvar gibi inşa edilir.
Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadırlar. Maddelerde anlatım bütünlüğü fıkralarla kurulması gerekmektedir. Fıkra, madde içinde anlam bütünlüğü sağlayan her bir paragrafa verilen hukuki isimdir.
Terkib-i Bent, farklı uyaklara sahip birkaç bentten meydana gelen ve bentlerinin sonunda uyakları aynı birer beyte sahip olan Divan edebiyatı şiir biçimidir.
Bent kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Bent kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı bend şeklindedir.
Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir. Bu şekilde mısraların sayısına bağlı olarak beyit ve bent arasındaki fark ortaya çıkar.
Türkülerdeki dörtlüklere (üçlük veya ikilik de olabilir) "bent" adı verilir. Nakaratlar ise halk dilinde "bağlama" ve "kavuştak" olarak adlandırılır.
Fıkra, latife, nükte veya nekre, özlü bir anlatımı olan, nükteli ve güldürücü kısa hikâye. Nasreddin Hoca fıkraları, Karadeniz fıkraları ve Bektaşi fıkraları bunlara örnektir. Hikâye şeklinde olmayan güldürücü sözlere espri veya nükte denir.
Su bendi, nehir üzerinde kurulan, suyun akış özelliklerini ve su seviyesinin yüksekliğini değiştiren bir bariyerdir. Birçok tasarımı bulunmakla birlikte genellikle su, daha düşük bir seviyeye akmadan önce, bendin üstünden serbestçe akmaktadır.
Zuhur etmek ise gizli bir şeyin aşikar olması ve ortaya çıkması demektir. Tasavvufta en önemli kavramlardan biri olan zuhur, Allah'ın sıfatları ile birlikte yeryüzüne tecelli etmesi anlamında kullanılır. Buna kısaca zuhurat da denir.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesini sağlamak amacıyla yapılan sağlam, dayanıklı yapı. Bu kelime yerine 1930-34 yılları arasında yapılan Çubuk Barajı inşa süresinde Fransızcadan Baraj (barrage) sözcüğü Türkçeye girmiştir. Anadolu'da baraj yerine büğet terimi de kullanılır.
Hukuk (mahkemeye sunulan) şikâyet dilekçesi.
Tüzük için yetki kanununa ihtiyaç duyulmaz. KHKnin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından, Tüzüklerinki Danıştay tarafından yapılır. Yönetmelikler, tüzüklerden farklı olarak çok daha dar ve özel bir alanı kapsar, Danıştayın incelemesine gerek yoktur. Bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.
Genel olarak 2 sessiz harf bir araya geldiği için yazım hatası çok sık yapılan sözcüklerden biri olarak bu kelime öne çıkıyor. Ancak bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı 'fıkra' olarak ifade edebilir.
Çerçeve sözleşme, mevzuatımızda açıkça tanımlanan sözleşme tiplerinden biri değildir. Ancak genel hatlarıyla tanımlamak gerekirse, çerçeve sözleşme, ileride akdedilmesi muhtemel münferit sözleşmelere yönelik ortak hükümleri belirlemek amacıyla düzenlenen sözleşmeler olarak tanımlanabilir.
Divan Edebiyatı şiirlerinde, bent olarak adlandırılan bölümler genellikle 8 veya 10 dizeden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri