Bilişsel Empati Başka bir kişinin zihinsel durumunu ve yaşanan türlü durumlara karşı tepki olarak ne düşünebileceğini anlayabilmeyi içerir. Bu, psikologların zihin teorisi veya da diğer insanların ne düşündüğü hakkında düşünme olarak adlandırdıkları şeyle ilgilidir.
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor.
Empati, diğer insanların ne hissettiğini duygusal olarak anlama, olayları onların bakış açısından görme ve kendinizi onların yerinde hayal etme yeteneğidir. Esasen kendini bir başkasının yerine koymak ve onun hissettiklerini hissetmektir.
Zihin teorisi (ya da Zihin Kuramı, İng. theory of mind) diğerlerinin bilgi, duygu, inanç, niyet ve zihinsel durumlarını anlama becerisidir. Başlangıçta şempanzelerin zihinsel durumlardan çıkarım yapmaları için kullanılsa da bugün genel olarak insanlar için kullanılmaktadır.
Üzgün bir arkadaşımız bizi aradığında onunla neşeli bir şekilde konuşmayız. Ses tonumuzu daha ciddi ve üzgün hale getiririz. Onunla aynı hisleri taşıdığımızı göstermek için empati kurmaya çabalarız. Karşınızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmek empati olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
5. Düzey: Danışman'ın danışana duyduğu saygıyı, en üst düzeyde iletmesidir. Beşinci düzeyde empati kurmak gerekir. En az üçüncü düzeyde saygı tepkisi veriniz.
Empati test edilebilir bir yetenektir. Doğuştan geldiğini hatta beyinde bunun için özel sinirlerin (ayna nöronları) varlığını iddia edenler vardır. Öte yandan, anadan-babadan öğrenilebileceği gibi, bence sonradan da gelişebilir. Yeter ki başkalarının mutluluğundan mutlu olmak istensin.
Zihin, anlama kabiliyeti ve idrak etme kuvveti demektir. Bu sözcük aynı zamanda hafıza manasında da kullanılır. Zihin kelimesinden türetilmiş olan birçok tamlama ve kalıp ifade edebi eserlerde de sıklıkla geçer. Örneğin zihn-i mahdud, dar görüşlü anlamına gelir.
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Bazen psikopatlar (karanlık üçlü özelliklerine sahip insanlar), empati kuramayan, duygusuz kişiler olarak nitelendirilirken, bazen bu konuda herhangi bir sorunları olmadığı ancak umursamadıkları düşünülüyor.
SOĞUK EMPATİ: kişinin duygularını anlar ancak duygusal durumunu paylaşmaz. SICAK EMPATİ: duygularını anlar, destek olma hissini hisseder.
Empati yoksunluğu, karşıdaki insanın duygularını anlamakta ve dolayısı ile onu desteklemekte güçlük yaşamaya neden olur. Bu durumu daha aza indirgemek için ilk adım, duygu tanımasıdır. Duygu tanıma aslında pek çok yetişkinde de çok iyi gelişmiş bir özellik değildir.
2-3 yaş arasında bulunan çocuklar, duyguları taklit edebilmeye başlamaktadır. 3-5 yaş arasında, diğer insanların düşünce ve duygularının kendisinden farklı olduğunu görmeye ve bu kişilere yardım etmeye başlamaktadır. 6-9 yaş arası, empatinin tam olarak başladığı zamandır.
Beynimizin temporal bölgesinde bulunur. Duyguların farkında olunmasına, duygusal tepkilerimizde ve empati yaparken beynin devreye giren kısmıdır ve limbik sistemimizin bir parçasıdır. Özellikle ön (anterior) bölümü dikkat ve yüksek seviyede bilinçli kontrolden sorumludur.
Empati, eşduyum ya da duygudaşlık, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.
Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır.
Zihniniz düşüncelerinizi oluşturur, beyin ise fiziksel düzeydeki asıl işi veya süreci takip eder.
üzerinde durduğunu; ancak, çok boyutlu ve evrensel olarak nitelediği bu beşli grubu (disiplinli zihin, sentezci zihin, yaratıcı zihin, saygılı zihin ve etik zihin) seçtiğini ifade etmektedir.
Zeka, diğer şeyler arasında, akıl yürütme (mantıklı düşünme yeteneği), plan yapma, problem çözme, soyut düşünme, karmaşık fikirleri kavrama, çabuk ve deneyimlerden öğrenme yeteneklerini içeren genel bir zihinsel kapasitedir.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kimseler empati kurma becerisinden yoksundurlar. Bu kişiler için en önemli şey güçtür. Güce ulaşma ve kullanma konusunda önlerine çıkan hiç kimseyi ve hiçbir şeyi önemsemezler. Bazıları çok başarılı olabilir, başarılarını insanlar takdir de edebilir.
Empati kurmak, karşı tarafın duygu ve düşüncelerinin daha iyi irdelenmesini sağlar. Böylece daha mantıklı, sağlıklı ve sevgi dolu ilişkilerin temeli atılmış olur. Karşı tarafı dinlemeden, kendini onun yerine koymadan davranışlarda bulunmak öfke dolu sonuçlara neden olabilmektedir.
Kişinin karşısındaki insanı anladığını ve on önemsediğini göstermesini sağlar. Bu sayede iletişim kolaylaşır. Yanlış anlaşılmalar azalır, samimiyet ve güven ortamı hızla gelişir, sorunlar ve problemler daha kolay dile getirilir ve bu sayede bunlara daha çabuk ve kolay çözümler üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri