Bitkisel yağlardan ceviz yağının yüzde 50 Omega-6 ve yüzde 10 Omega-3, keten tohumu yağının yüzde 14-15 Omega-6 ve yüzde 57-60 Omega-3 yağı içerdiğini hatırlatalım.
İnsan sağlığına oldukça yararlı olan ceviz, daha çok tekli doymamış yağları içermekle beraber, günlük yağ ihtiyacımızın bir parçası olan omega-3 ve omega-6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerince de oldukça zengindir (Amaral et al., 2003).
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar.
Omega-6 Kaynakları
Mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, aspir (yalancı safran) yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağı ω-6 yağ asitlerinin önemli kaynaklarıdır.
Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega 3 yağının %85'ini almış olur. Omega 3 yağı, antioksidan içeriği ile kalp sağlığına faydalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
* BALIK YERİNE CEVİZ
Peki balık yerine ne tüketebiliriz? İşe ceviz 30 gramı 2.5 gram Omega-3 içerir), zenginleştirilmiş yumurta ve portakal suyu gibi kalbe yararlı ve DHA açısından zengin besinler yiyerek başlayabilirsiniz. Ama bunlar yeterli olmayacağı için balık yağı tabletleri kullanabilirsiniz.
GÜNDE EN FAZLA KAÇ CEVİZ YEMELİYİZ? Günlük 28 gram ceviz 190 kaloridir. İster çerez gibi tüketebilir ister yemeklerin içerisine koyup yiyebilirsiniz. Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengin olduğu için günlük belirli oranlarda tüketmemiz gerekir.
Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Faydaları:
Zeytin ve zeytinyağının içinde kimyasal olarak çift bağlı yağ asitleri bulunur. Bu asitlerin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlarıdır.
Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.
Ortalama 50-60 gr olan doğal bir yumurta sarısında, 900 mg doğal ve bozulmamış temel yağ olan Omega-3 vardır. Yumurta sarısında bulunan bu Omega-3, kan kolesterolünü düşürür.
Ceviz genel olarak sağlıklı ve güvenli bir besindir. Ancak çok fazla tüketilirse içerdiği lif nedeniyle ishal, gaz veya şişkinliğe yol açabilir. Yüksek kalorili olduğu için kilo alabilirsiniz. Boğulma riskinden dolayı çocuklar dikkatli yemelidir.
Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Türkiye Beslenme Rehberi verilerine 19-50 yaş arasındaki kadınların günlük 1,1 g/gün, erkeklerin 1,6 g/gün Omega 3 tüketmesi önerilir. Emziren ve hamile kadınlarda ise günlük alınması gereken Omega 3 miktarı 1,4 g/gün olarak belirtilir.
Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir.
Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan yeşil zeytin, omega-3 yağ asitleri barındırır. Bu sayede sinir hücrelerinin deforme olmasının önüne geçerek daha dinç bir sinir sistemi sağlar.
Omega-6 yağ asidinin fazla tüketilmesi kan pıhtılaşması ve kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp alerji ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişimine yol açarken, balık yağı; kan pıhtılaşmasını, kalp ritminin bozulmasını ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişmesini önler.
Ayrıca tavuk eti, omega 3 yağ asitleri bakımından iyi bir kaynak olup, kardiyovasküler etkiler gösterir.
Taze otla beslenen hayvandan elde edilen tereyağı, yemle beslenen hayvanınkinden daha fazla omega-3, CLA gibi faydalı yağları, antioksidan, vitamin ve mineralleri içerir.
4.Kırmızı mercimek
Kırmızı mercimekte bol miktarda bulunan ve vücut için gerekli olanlardan biri de omega 3 yağ asitleri.
Ceviz içerdiği yap bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
İçinde yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi bulunduran ceviz, çocukların beyin gelişimini destekler. Yetişkinlerin zihinsel performansı artırır. Yapısındaki bazı biyoaktif bileşenler ile beyin hücrelerini korur.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri