Zihinsel süreçler, bilgiyi işleme, depolama, hatırlama, dikkat, dil kullanımı ve problem çözme gibi zihinsel faaliyetleri içerir. Algı ise çevremizdeki bilgileri algılama, anlama ve yorumlama sürecidir.
Fizyolojik psikolojide çeşitli içsel süreçlerin (duyum, algı, motivasyon, düşünme, bellek, dikkat, güdülenme, duygulanım vb.) ve davranışların (iletişim, yeme, okuma, uyuma, öksürme, tiksinme vb.)altında yatan fizyolojik süreçler araştırılır.
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Bu tanımı incelemek gerekirse en önemli kısımları: bilimsel, davranış, bireysel ve zihinsel. Psikolojinin bilimsel yönü, psikolojik sonuçların bilimsel yöntemlere uygun kanıtlarla ortaya çıkarılmasını gerektirir.
Süreç odaklı psikoloji; kişisel gelişimden danışmanlığa, psikoterapiden grup çalışmalarına kadar geniş bir alana yayılan teorik ve pratik yaklaşımlardan biridir. Amerika'da süreç çalışması olarak bilinen yaklaşım, Avrupa ve Asya'da süreç odaklı psikoloji olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir.
eğitim psikolojisi, gelişim ve öğrenme psikolojisinden beslenen karma bir alandır eğitim psikolojisi; öğrenme süreci, öğrenmeyi etkileyen faktörler, bireyin gelişimsel özellikleri, güdülenme, sınıf yönetimi, öğrenme ürünlerinin değerlendirilmesi, aile çocuk ilişkileri gibi birçok konu ile ilgilenir.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Psikoloji, kuramsal ve uygulamalı psikoloji adı altında iki dala ayrılır; Kuramsal Psikoloji: Bu dal, öğrenme, düşünme, güdülenme gibi psikolojik süreçlerle ilgilidir.
İnanan kimseye derinden nüfuz etmesi, kişiliğe etkide bulunabilmesi, güçlü duygu ve davranışlar üretmesi imanın psikolojik unsurlarıyla doğrudan ilgilidir. İmanın yapısında bulunan bu psikolojik unsurlar, bilişsel; iradi, duygusal ve davranışsal olmak üzere dörde ayrılır.
Bilinçsiz zihnin kaynağı omurilikteki sinir ağı ve beyinde gizli tutulan geçmiş anı ve izlenimlerdir. Bilinçsiz zihin kalp, dolaşım sistemi, sindirim ve üreme gibi istem dışı otonom hareketleri de kontrol etmektedir.
Hayatta karşılaşılan sorunları çözme yetisi ve bir amaca yönelik dünyaya uymamızı sağlayan uyumsal davranışların bir arada kullanılmasını gerektirir. Farklılık ve sınırlılıklar zekâ ve uyumsal davranışlarda olduğu zaman yapılan isimlendirme zihinsel yetersizliktir.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Duyusal işleme, çevreden veya vücuttan gelen duyusal uyaranların algılanması, yorumlanması ve yanıt oluşturulması sürecidir. Merkezi sinir tarafından gerçekleştirilen bu süreç otomatik olarak yapılmaktadır. Duyular, beyne bilgi ulaştırmanın tek yoludur.
deney ve gözleme dayanarak yapmaktadır. Psikolojinin konusu organizmanın (insan ve hayvan) deney ve gözlem yoluyla incelenebilen ve ölçülebilen davranışlarıdır. Psikoloji insan davranışlarının yanı sıra hayvan davranışlarını da incelemektedir.
İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen, normal kabul edilen davranışların dışındakileri düzeltmeye çalışan, bilgilerini bilimsel araştırmalardan alan ve insanların yaşadıkları problemleri çözmek için kullanan kişilere psikolog denir.
Ders konuları psikoloji tarihi, psikolojide araştırma yöntemleri, duyum ve algı, davranış, öğrenme, motivasyon, duygu ve bellek, zeka, kişilik, gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, sosyal psikoloji, psikolojik bozukluklar ve psikolojik bozuklukların tedavisidir.
Bilişsel Yaklaşımı benimseyen bilişsel psikologlar duyum, algı, dikkat, karar verme ve dil olmak üzere zihinsel bilgi işleme süreçlerine ait bilişsel modeller üzerinde çalışır ve bilimsel yöntemler kullanarak insan davranışını belirleyen etmenleri açıklar.
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Eğitim psikolojisi ve okul psikolojisi çoğunlukla birbirleri yerine kullanılan terimler olmakla birlikte araştırmacı ve teorisyenler daha çok eğitsel psikolog olarak tanımlanmakla beraber okullardaki uygulayıcılar veya okulla ilişkili alanlardaki uzmanlar ise okul psikologları olarak tanımlanmaktadırlar.
PSİKOLOJİK BECERİLER
Kavram olarak, stres yönetimi, hedef belirleme, dikkat ve konsantrasyon yönetimi, uyarılmışlık kontrolü, psiko-enerji yönetimi, imgeleme, özgüveni yapılandırma, özfarkındalığın geliştirilmesi, düşünce yönetimi, liderlik, iletişim ve motivasyon yönetimi vb. konuları içermektedir.
Eğitim psikologları genellikle laboratuvar ortamında araştırma yaparak öğrenme ve öğretme sürecini açıklamaya çalışırlar. Öğrenme ve öğretme, güdülenme, pekiştirme, transfer gibi konuları inceleyerek bunları etkileyen koşulları araştırır; uygulamada kullanılabilecek genellemelere ulaşmaya çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri