El-Hakim esması Allah'u Teala'nın yegane hüküm ve hikmet sahibi olduğuna işaret eder. Her şeyi olduğu gibi bilen ve gerekeni en güzel en faydalı şekilde yapan O'dur. "... Göklerdeki ve yerdeki her şey Allah'ı tespih eder.
Her gün kılınan 5 vakit namazın ardından 78 defa 'Ya Hakim Celle Celalühü' zikir eden kimse ibadet ettiği kadar hikmet sahibi olmakla birlikte öğrenme kabiliyeti de eskisine göre artmış olmaktadır. 'Ya Hakim Celle Celalühü' her gün zikir edilirse kişinin ilminde artış görünür.
Sözlükte “iyileştirmek amacıyla menetmek, düzeltmek, hükmetmek” anlamına gelen hükm masdarından sıfat olup “hüküm ve hikmet sahibi” demektir.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Hakim esmasının kelime anlamı hikmetin ve hükmün sahibi olandır. El-Hakim ismi şerifi yüce Allah'ın her şeyi bildiğini, her şeyi eksiksiz ve kusursuz yaptığını, hikmetinin sonsuz olduğunu belirten bir esmadır.
Hukukî hükümlerin koyucusu ve kaynağı anlamında fıkıh usulü terimi. Gerçeğe ulaştıran şey anlamında kelâm ve fıkıhta kullanılan terim.
İlgili 16 soru bulundu
Her namaz sonrasında 78 kez "Ya Hakim Celle Celaluhü" zikri çekilirse kişinin öğrenme kabiliyetinde artış meydana gelir. " Ya Hakim Celle Celalühü" zikrine 78 kez devam eden kişi ilimde ilerler ve başarı kaydeder.
Hakimlik temel olarak ikiye ayrılır. Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır. Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir.
Kur'an-ı Kerîm'de Allah'a yaklaşmak için çeşitli vesîleler aramak gerektiğine delâlet eden âyetler bulunur. Söz konusu vesîleler arasında dua etme, yakarışta bulunma, namaz kılma, oruç tutma, sabır ve tövbede bulunma gibi birçok iba- det türünü saymak mümkündür.
Hakem ismiyle “kötü şeylere engel olan” mânasındaki mâni', “mutlak adalet sahibi” anlamındaki adl, “bütün emirleri ve işleri yerli yerinde olan” mânasındaki hakîm, “her şeye gücü yeten anlamındaki kādir, kavî, metîn ve muktedir isimleri arasında anlam yakınlığı vardır (bk.
Allah'ın İradesi: Allah'ın (c.c) istediğini istediği gibi dilemesi ve seçmesi, mutlak ve sınırsız olan iradesine Külli İrade denir.
Esmaül Hüsna (Allahın 99 ismi) gerek okuyan gerekse ezberleyen kulların cehennem ateşinde yanmaktan korunacağı müjdesi verilmiştir. Aynı zamanda her türlü isteğin gerçekleşmesi için okunması tavsiye edilen Allah'ın isimleri, rahmet ve mağfiret dileyen kulların da imdadına yetişmektedir.
l " Ya Halık Celle Cellaluhu" zikrine her gün 731 kez devam eden kişi sıkıntılarından kurtulur ve işlerinde başarıyı yakalar. l El-Halık esmasının iyileşmesi güç hastalıklar için okunması, yazılması, taşınması ve sürekli zikredilmesi tavsiye edilir.
Zayıf ve güçsüz manasındaki zelîlin zıddı olan azîz, Allah'ın kuvvet, güç ve kudretinin kadim olduğunu ifade etmektedir. Hiçbir kuvvet O'nun yegâne galip olmasının üzerinde değildir. Hakîm ismi ise, sonsuz bir ilme sahip olmasıyla Allah'ın bütün yaptıklarının hikmete mebni olduğuna dikkat geçmektedir.
- Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir. - Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir.
- Her işte başarılı olabilmek ve hastalıkta şifa bulabilmek için 5 vakit namazdan sonra 108 kere ''Ya Hakk Celle Celalühü'' zikrine devam edilmelidir. - Doğruyu ve hakkı bulmak için günde 108 kere zikir olarak okunmalıdır. - Bu ismi vird eden kişiler görevlerini devamlı yapma azmi içerisinde olurlar.
Allah lafzı, yüce Yaratıcımız'ın özel adıdır. Sahih olan görüşe göre hiçbir kelimeden türememiştir. Başka hiçbir varlığa isim olarak verilmemiştir, verilemez de. "Allah" ism-i şerifi, diğer bütün isimleri içinde toplar; hepsinin manasını ihtiva eder.
İslam dinine göre insanın sorumluluğu da kendisine cüz'i irade verilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Buna göre cüz'i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah'ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.
Arapça bir kelime olan ferd (çoğulu efrâd) sözlükte “tek, yegâne, eşi olmayan” anlamına gelir. Terim olarak senedinin herhangi bir yerinde râvi sayısı teke düşen veya senedindeki yahut metnindeki bir özellik açısından başka rivayetlerden farklı olan hadisi ifade eder.
Yüce yaratıcı zamandan münezzehtir. 4- Kıyam Bi-Nefsihi: Allah, kimseye ihtiyaç duymaz.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Kim Allah'a kavuşmayı arzu ederse bilsin ki Allah'ın belirlediği sürenin sonu mutlaka gelecektir. O, her şeyi bilir, her şeyi işitir.
Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır. Değerli Müminler! İbadet, müminin nişanı, imanın hayata yansımasıdır. Allah'a yakın olma arzusunun ve hayırlı bir kul olma gayretinin göstergesidir.
Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir.
Hakim doğru olmalıdır, hilekar olmamalıdır, namuslu olmalıdır61. Bu iki kavram, birbiriyle çok yüksek bir irtibat içinde olmasından dolayı, mevzuatta bir arada yer almışlardır denilebilir. Bu hüküm uyarınca, hakim doğru, güvenilir, dürüst ve namuslu (edepli, haya sahibi) olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri