B vitamini içeren yulaf kepeği birçok minerali de yapısında barındırır. Yulaf kepeği her yaştan kişi için kemik güçlendiren bir tahıl ürünüdür. Kas ve kemiklerin daha güçlü olmasını, kas hastalıklarının önlenmesini sağlamaktadır.
YULAF KAS VE KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
Zira sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde yulaf çocukların kemik ve kas gelişimlerini hızlandırır, artırırken, diyet yaparken de kas ve kemik incelmesi, kaybı gibi sorunları önler.
Kemik erimesini önlüyor
Biraz sütle karıştırılmış yulaf, oldukça kuvvetli bir kalsiyum kaynağına dönüşüyor. Yulafın bu şekilde tüketilmesi kemik erimesinin önüne geçiyor.
Her gün en fazla 50 gr olacak şekilde tüketilen yulaf zararları konusunda endişe duymadan faydalanabileceğiniz değerli bir besindir. Düzenli tüketim ile yulafın kilo kontrolü, kas gelişimi, kalp ve damar sağlığının korunması gibi birçok faydasından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
Kritik sorulardan biri de yulaf ezmesi çiğ yenir mi sorusudur. Bu besinin midemizin sindirip, yararlarını tam olarak alabilmesi için pişirilmesi gerekir.
Yulaf ezmesini sütle pişirerek içerisine kuru meyveler eklenip tüketilebilir. Bunun yanında çiğ olarak yulafı yoğurtla karıştırıp taze meyveler ya da kuru meyveler kullanarak diyetinizde uzun süre tok ve enerjik kalabilirsiniz.
Kabuklarından sıyrılan yulaf tanelerini tüketebilirsiniz: Dış kabuğundan sıyrılmış ve tane şeklinde kullanılır. Pilav olarak tüketilebilir. Kesilmiş yulaf olarak tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesi olarak tüketilebilirsiniz: Yulafların buharda pişirilmesi ile tüketilir.
D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir.
Canan Karatay, “Türkiye'de 'Sende osteoporoz var' diye senelerce hanımlara hormonlar, ilaçlar verildi. İşte efendim bu peynir (Ezine peyniri) hepsinin yerine geçer. Hanımlara da Beylere de kemik erimesini önlemek için bol bol yiyin diyorum" dedi. Ezine 75.
Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından sorumludur. B vitaminleri ise karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine ve proteinlerin uygun bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur ve bu sayede kas gelişimine katkıda bulunur.
Yulaf, diğer tahıllara göre daha fazla çözünür posa içeriyor. Bunlardan biri de betaglukan. Betaglukan, sindirim siteminde sünger görevi görüyor, kolesterolün atılmasını sağlıyor. Ayrıca sinir ve sindirim sistemlerine, metabolizmaya, kemik ve kaslara iyi geliyor, tiroit bezlerini çalıştırıyor.
Yulaf tüketimi, sağlıklı durumdaki bireylerde pek de zararlı olan nitelikteki olumsuz etkiyi pek yaratmaz. Ancak yulaf tüketimi bazı insanlarda şişkinliğe ve gaza neden olabilmektedir. Bunun haricinde avenin duyarlılığı söz konusu olan kişilerin yulaf tüketiminden kaçınmasının gerekliliği söz konusudur.
Yulaf, zengin besin değerleri ve antioksidan kaynağı olması nedeniyle vücudun daha sağlıklı ve zinde kalmasını sağlayan bir besindir. Özellikle diyet yapanların daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olarak hızlı kilo vermesine yardımcı olan yulaf, sabah kahvaltılarında tüketilmesi önerilmektedir.
Yulaf içerisinde çok miktarda melatonin barındırır ve bu sayede uykusuzluğu önleyerek uyku kalitesini artırır. Akşamları yoğurt ile birlikte tüketeceğiniz yulaf tohumları gece uykusunu en verimli şekilde geçirmenizi sağlarken, kaslarınız için gerekli olan protein desteğini de büyük oranda karşılar.
Bunlardan birisi de yoğurt ve süt olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yulafı süt ve yoğurt gibi besinlerle tüketmenin daha faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle kilo verme açısından süt ve yoğurt ile güvenli bir şekilde yulaf tüketilebilir.
- Bir kase yoğurda 3 yulaf ezmesini ekleyin. - İsteğinize göre karışıma; böğürtlen, muz, çilek, elma, üzüm, şeftali, ananas gibi mevsim meyveleri ekleyebilirsiniz. - Vücut direncinizi artırmak istiyorsanız karışımın üzerine bir tatlı kaşığı bal gezdirebilirsiniz.
Bir porsiyon için 1 çay bardağı süt veya su, 3 yemek kaşığı yulaf gerekiyor . - Sütü bir cezveye/sos tenceresine dökün. - Sütün içine yulafları ekleyin. - Lapa haline gelene kadar orta ateşte pişirin.
Nasıl buğday veya çavdarı çiğ tüketmiyorsak yulafı da aynı şekilde çiğ tüketmemeliyiz. Çiğ tüketilen yulaf tüm tohumlar gibi vücudumuzdan sindirilmeden atılır. Bunu da içeriğindeki fitik asite borçludur.
14. Yulaf ise yaklaşık bir buçuk saatte sindirilebilir. Yulaf, karbonhidrat, protein, lif, Omega 3 ve Omega 6 ile doludur ve genellikle sindirimi kolaydır.
Yulaf ezmesi akşam yemeğinde de rahat bir şekilde tüketilebilir. Akşam yemeğinde tüketilen yulaf iyi uykuyu da destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri