Zilyetliğin kazanımı hukuki bir ilişkiye dayanabileceği gibi hırsızlık gibi olaylar neticesinde de elde edilebilir. Kişi bir kere zilyet olduktan sonra başka bir kimse bu malı zilyetlik iradesi ile ele geçirmedikçe iradeye ve fiili hakimiyete bakılmaksızın zilyet olarak kabul edilir.
Zilyetliğin Kazanılmasının Çeşitleri
Kendisine katıldığımız Sirmen'e göre, Zilyetliğin Kazanılması, «Aslen Kazanma», «Miras Yoluyla Kazanma» ve «Devren Kazanma» olmak üzere üç şekilde olur.
Zilyetliğin Devren Kazanılması: Bir kişinin eşya üzerindeki fiili hakimiyeti bilerek ve isteyerek başkasına devretmesi suretiyle zilyetlik devredilir. Zilyetliği kazanan kişinin zilyetliği daha önce eşyayı zilyetliğinde bulunduran kişinin rızasına dayanmaktadır. Örneğin satışla zilyetlik devredilebilir.
Bir kişinin bir şey üzerinde zilyet olabilmesi için zilyetlik iradesine ve fiili hakimiyete sahip olması gerekir. Yani kazara ele geçmiş olan, bilinçsiz olarak bünyesine alınmış eşyalar üzerinde kişilerin zilyet olduğu kabul edilemeyecektir. Bilindiği gibi zilyetlik bir hak değil hukuki durumdur.
ZİLYETLİK: Bir eşyayı fiili hâkimiyet altında bulundurma anlamına gelir. Zilyetliğin iki unsuru vardır. a) Maddi Unsur: O şey üzerinde fiili hâkimiyet sahibi olabilecek durumda bulunma. b) Manevi Unsur: Eşya üzerinde fiili hâkimiyete sahip olma iradesi yani zilyetlik iradesinin bulunması.
İlgili 31 soru bulundu
Mesela, bir arabanın sahibi olan kişi o arabanın hem maliki hem zilyedidir. Ama bu arabayı kullanan şoför, arabanın bir tamirhaneye bırakılmış olması halinde tamirci, hatta sadece park etmek üzere arabanın teslim edildiği park çalışanı gibi başka kişiler de, araba kendi hakimiyetleri altında iken, zilyet sayılırlar.
Zilyetliğin aralıksız on yıl sürmesi ile kastedilen, tescilden itibaren on yıl boyunca taşınmaz üzerindeki zilyetliğin kesintisiz olarak devam etmesidir. Şayet herhangi bir sebeple zilyetlik kaybedilirse, zilyetliğin aralıksız sürdürülmesi şartı sağlanmamış olacağından mülkiyetin kazanılması söz konusu olmaz.
Zilyetlik; aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla da elde edilebilir. Bunun dışında dolaylı, tek başına, birlikte, hakka dayanan ve asli zilyet türleri de vardır.
Oğuzman/Sel ç /Oktay-Özdem r, s. 47. “Zilyetlik, bir kimsenin bir eşyayı fiili hakimiyeti altında bulundurması, bir eşya üzerinde fiili kudret kullanması olarak tanımlanır. Nitekim T.M.K. 973. madde hükmüne göre “bir şey üzerinde fiili hakimiyeti bulunan kimse, onun zilyedidir.”
Zilyet yani mülk sahibi olan kişi, söz konusu mala hakim olan kişi statüsündedir. Örneğin bir ev sahibi, içinde kiracı olmayan evini herhangi bir kişiye kiralayana dek o evin zilyeti olma hakkına sahiptir.
Mülk üzerinde zilyet hakkına sahip olmak mülkün tapulu veya tapusuz olmasına göre belirlenmektedir. Tapusuz taşınmazlarda zilyet hakkının kazanımı daha kolayken tapulu mülklerde zilyet hakkına sahip olmak uzun vadede sonuç vermektedir. Zilyet hakkına sahip olan kişi taşınmaz mülk içerisinde söz sahibi olan kişidir.
5) Tek Başına Zilyetlik – Birlikte Zilyetlik: Tek başına zilyetlik, bir eşya üzerinde bir tek kişinin yalnız başına zilyet olmasıdır. Tek başına zilyet, asli veya fer'i zilyet olabilir.
Birlikte zilyetlik, elbirliği hâlinde birlikte zilyetlik ve paylı birlikte zilyetlik olmak üzere ikiye ayrılır: Elbirliği Hâlinde Birlikte Zilyetlik: Birden fazla kişinin bir eşya üzerindeki fiilî hâkimiyeti ancak hep beraber hareket etmek suretiyle kullanabilmeleri elbirliği (iştirak) hâlinde birlikte zilyetliktir.
Sahipsiz Taşınırların Aslen Kazanılması
Sahipsiz bir taşınırı malik olmak iradesiyle zilyetliğine geçiren kimse, onun maliki olur (MK m. 767). Örneğin, bir av hayvanını yakaladığınız zaman veya çöp topladığınız zaman herhangi bir sürenin geçmesine gerek kalmadan bunların mülkiyetini kazanmış olursunuz.
Malik sıfatını davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmesi gerekir. Zilyetlik, bir kimsenin taşınır veya taşınmaz malı, bilerek ve isteyerek elinde bulundurması,kullanması, o mal üzerinde hakimiyet kurması halinde oluşur.
Mirasçılar, malikin ölmesiyle mirasa bir kûl halinde ortak olarak sahip olduklarından, mirasın zilyetliği tüm mirasçılara birden geçmektedir (MK m. 599).
Haklı Zilyet-Haksız Zilyet
Eğer zilyetlik bir ayni hak ya da şahsi hakka dayanıyorsa hakka dayanan, dayanmıyorsa hakka dayanmayan zilyetlik olarak tanımlayabiliriz. Hakka dayanmayan (haksız) zilyet, kişinin durumu bilip bilmemesine bağlı olarak iyi niyetli ya da kötü niyetli olarak iki'ye ayrılır.
Genel olarak zilyetlik davalarında, özel olarak da zilyetliğin iadesi davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir. Bu davaların hak düşürücü süresi, zilyedin fiili ve faili öğrenmesinden itibaren 2 ay ve her halükarda gasp veya saldırı fiillerinden itibaren 1 yıldır.
Bir eşyanın, sahibi tarafından kullanılmasına asli zilyetlik denir. Örneğin: Kişinin tapusu kendi üzerine olan bir evde oturması ya da kendi adına çıkardığı bir kredi kartıyla alışveriş yapması. Diğer zilyetlik türleri ise feri, müşterek ve iştirak halinde zilyetliktir.
Peki, zilliyet tapu nedir? Zilliyet tapu, tapusu bulunmayan gayrimenkuller için ifade edilen bir kavram olarak karşımıza çıkar. Zilliyet tapusu olan bir gayrimenkulün satışını almak için iyi bir araştırma yapılması gerekir. Zilliyet tapusu ile ilgili en iyi araştırmayı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden yapabilirsiniz.
Cevap : Cevap163:Eşyanın zilyetliğinin, tarafların karşılıklı irade beyanı ile devredilmesine zilyetliğin teslimsiz devri denir.
ZİLYETLİĞİN KORUNMASI DAVASI NASIL AÇILIR
Bir şey üzerinde fiili hakimiyeti bulunan kimse onun zilyedidir Saldırıda bulunan, şey üzerinde bir hak iddia etse bile; zilyetliği saldırıya uğrayan, ona karşı zilyetliğin korunması davası açabilir.
Kararla gecekondusunun tapusu olmayanlar da kentsel dönüşüm yasasındaki haklardan faydalanabilecek. Buna göre, tapusu olmadan, bir başkasının ya da hazine'nin arazisinde oturanlara, yıkılacak evleri için enkaz bedeli ödenecek.
Kural olarak tapu iptal ve tescil davasında zamanaşımı yoktur. Yolsuz bir tescil söz konusuysa 30 yıllık tapunun bozulması mümkündür. Eğer kazandırıcı zamanaşımı söz konusu olmuşsa 30 yıllık tapu bozulamaz.
TMK'nun 984. maddesine göre, Hazine'ye ait taşınmaz üzerinde davacının zilyetlikten kaynaklanan bir hakkı varsa, zilyetliğine vaki gasp ve saldırıdan dolayı dava hakkı fiili ve faili öğrenmesinden başlayarak iki ay ve herhalde fiilin üzerinden bir yıl geçmekle düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri