Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
TMK yapılan değişiklik sonrasında açık şekilde görülmektedir ki, 3. Kişinin boşanma davasında ya da aldatma etkeninde sorumluluğu kanunen olmamaktadır. 3.kişi olarak nitelendirilen kişi kendi istek ve talebi ile mahkemeye gelebilir. Bu geliş mahkemede şahitlik etmek için olabilir.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Tanık beyanları, video kayıtları, ses kayıtları, mesaj kayıtları, ekran görüntüleri, mesaj kayıtları vb. Deliller zina sebebiyle açılacak boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Türk Medeni Kanunu'nda aldatılan eşin birlikte olduğu üçüncü kişiye karşı tazminat talep etmesi ile ilgili bir hüküm yer almamaktadır.
Zina Mutlak Bir Boşanma Sebebidir
Zina, mutlak boşanma sebebidir. Zina vakıasının gerçekleşmesi halinde boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır. Zina, olmadığı takdirde evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine kademeli olarak dayanılmış ise; zinanın ispatlanması halinde, bu sebeple boşanma kararı verilmesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
Eşler boşanma ve boşanmaya bağlı unsurlarda mutabık olmalıdır. Ancak çekişmelide tarafların boşanma veya boşanmaya bağlı unsurlarda mutabık olmadığı durumlarda karar verilmelidir. Anlaşmalı tek celsede sona erer iken çekişmeli boşanmanın tek celse ile sona ermesi mümkün değildir.
Aldatma (zina) sonucu boşanma davasında, davalı tam kusurlu sayılır ve aldatan eşin maaşının en az 10 katıya kadar tazminat ödemesine karar verilebilir. Bu tazminat bedeli, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Ancak, aldatılan eşin aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit sayılır ve tazminat ödenmez.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Bu bağlamda, tanık ifadeleri, fotoğraflar, mesaj içerikleri, ses kayıtları vb. deliler zina sebebiyle boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Kusurlu Olan ve Aldatan Eş Nafaka Alamaz!
Boşanma davalarında aldatan eş, aldattığı eşinden daha yüksek bir kusura sahip olması nedeni ve konunun aldatma olması nedeniyle tazminat ya da nafaka alamamaktadır. Bu durum aldatılan eşin alabileceği bir hak olmaktadır.
İslam'da recm
Kur'an'da zina suçunun cezasını belirten ayetler şunlardır: Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz sopa vurun; Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah'ın dini hususunda sizi sakın acıma duygusu kaplamasın! Müminlerden bir grup da onlara uygulanan cezaya şahit olsun.
İlgili maddeler şu şekildedir; Madde 440 – Zina eden zevce hakkında üç aydan, otuz aya kadar hapis cezası tertip olunur. Zevcenin bu fiiline şerik olan kimse hakkında dahi aynı ceza hüküm edilir.
İslâm ceza hukuk doktrininde zina suçu dışındaki had ve kısas suçlarının ispatı için iki erkeğin şahitlikte bulunması şart koşulmuştur. Zina suçunda ise, dört kişinin (erkek) şahitliği gerekli görülmüştür.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Zina(aldatma) Sebebiyle Açılan Boşanma Davalarında Hak Düşürücü Süre Nedir. TMK Madde 161/2 uyarınca ' Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak 6 ay ve her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Aldatan Eşin Telefon Kayıtları Nasıl Alınır? Aldatan eşin telefon kayıtları ancak mahkeme kararı ile çıkar. Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Zina, evli birinin eşinden başka birisiyle cinsel ilişkide bulunması demektir. Zina kanunen iki halde gerçekleşmiş olur, bunlar; evli birinin eşinden başka biriyle cinsel ilişkiye girmesi veya. buna teşebbüs etmesidir.
Dini nikâhın varlığı yahut düğün günü, sürenin başlangıcında dikkate alınmamaktadır. Evlenme sebebiyle kadın eşin işten ayrılması durumunda işveren işçisinin kıdem tazminatını ödemelidir. Ancak işveren böyle bir durumda ihbar tazminatını ödemeyecektir.
Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilir mi? Geliri olmayan eşe tazminat cezası verilebilir. Çünkü bu tazminat, tarafın geliri olup olmamasıyla ilişkili değildir. Boşanma davasında kusurlu olan taraf, tazminatla cezalandırılır.
Kusuru olmayan ya da daha az kusurlu olan eş, aile bütünlüğü, şeref ve psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmesi nedeniyle manevi tazminat talep edebilecektir. Manevi tazminatta önemli olan boşanmaya neden olan olaylarda kusurlu eş tarafından manevi olarak acı duyması ve zarara uğraması gerekmektedir.
Zina her türlü delil ile ispat olunmaktadır. Ses kaydı, fotoğraf, mesaj içerikleri, tanık beyanları, başkasından çocuğun olması gibi birçok yolla zinanın ispatı sağlanabilir. Zinanın ispatının oldukça zor olması nedeniyle Yargıtay bazı durumlarda zinanın varlığının kabul etmektedir.
Türk medeni hukukuna göre, aldatmanın hapis vb. bir cezası olmamaktadır. Bu durumda sadece karşı tarafa ödenmesi muhtemel olan tazminat vardır. Ayrıca aldatmanın sonuçlarına göre, taraflar arasında gerçekleşen mal paylaşımı da etkilenebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları, istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3-5 yıl arasında bir sürede sonuçlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri