Bu süreye önem vermek gerekir. Triger kayışı değişim süresi ise kullanıma bağlı olmakla birlikte ortalama 5 yıldır. Triger zincirinin ömrü genellikle kayışa göre çok daha uzundur. Ancak o da kırılabilir ya da metal oksitlenmesi olabilir.
Gürültü: Motor çalışırken anormal bir ses duyarsanız, bu triger zincirinin aşındığını veya gevşediğini gösterebilir. Özellikle soğuk başlatmalarda metalik bir tıkırtı veya zıngırtı sesi duyulması, zincirin gevşediğine işaret edebilir.
Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve triger zinciri koparsa çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
yağın,km.si veya süresi dolmuşsa değiştir elbette. Motor peryodik bakımı dışında yağın trigerle beraber değişmesi gerekmez.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Zinciri yaklaşık 300 kilometrede bir motosikletler için üretilmiş zincir yağı ile yağlanması tavsiye edilir.Zincirin sürüşten hemen sonra sıcakken yağlanması daha iyidir, çünkü yağ, baklaların arasındaki o-ringlere daha iyi nüfuz edecektir.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Günümüzde araç servislerine araç performans tutkunları tarafından en çok gelen sorulardan birisi “triger değişimi performansı etkiler mi? “ olmaktadır. Bu sorunun cevabı dışardan bakıldığında hayır olarak söylenebilir.
Set içerisinde bulunan zincir veya kayış, su pompası, gergi bilyası, aracın markası ve motor modeline göre özel olarak tasarlanır. Triger seti alırken, alanında deneyimli bir uzmandan destek almanız önemlidir. Aracın motor durumu ve şasi numarasına uyumlu bir model tercih etmelisiniz.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir.
Doğru araçlara ve becerilere sahipseniz, triger kayışını değiştirmek zor bir iş değildir. Daha zor kısımlar, ana motor kasnağının çıkarılması ve yeni kayış ayarıyla birlikte doğru zamanlamanın ayarlanması olabilir. Araç kılavuzu, değiştirme sürecinde size yardımcı olabilecek tüm ayrıntılara sahiptir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Yumuşak olan ve triger kayışı üretiminde kullanılan malzeme gereğince, zaman içerisinde kilometreye bağlı olarak kopar. Bu durum bu süreç boyunca motor içindeki sürtünme ve ısınmadır. Zamanında değiştirilmeyen ve bakımı aksatılan triger kayışı da bir süre sonra kopabilir.
Birbiriyle eş zamanlı çalışan bu parçalar aslında bir zincirin halkalarını oluşturur. Triger kayışı değişim süresi geçtiğinde ise kopmalar meydana gelir. Triger kayışı koptuğunda araçlar çalışmayacaktır.
Genel süre: Dizel araçlarda triger kayışı genellikle 80.000 km ile 120.000 km arasında değiştirilmesi önerilir. Bazı üreticiler, daha uzun değişim aralıklarını destekleyen uzun ömürlü triger kayışları kullanabilir, ancak bu aralık, aracın modeline ve teknik özelliklerine bağlı olarak değişebilir.
Triger zinciri kullanım süresi açısından daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olup motorun ömrünü de uzatmaya katkı sağlarken triger kayşı ise belirlenen periyotlarda değişimi gerekir. Triger zinciri değişimi sinyal verdiği halde ertelenirse kırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri