Ziraat Katılım Bankası A.Ş. tamamı T.C. Hazinesi tarafından ödenmiş 675.000.000 -TL sermayesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 15.10.2014 tarih ve 29146 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10.10.2014 tarih ve 6046 sayılı izniyle kurulmuştur.
Banka organları Umumi Heyet, Umumi Heyet Müfettişleri, İdare Meclisi ve Umum Müdürlük biçiminde oluşturuldu. Prof. Leon MORF, Genel Müdürlük görevine getirildi. Bütçe Kanunu ile Ziraat Bankası bir devlet müessesesi olmaktan çıkarıldı ve Anonim Şirket hâline geldi.
Ziraat Bankası A.Ş.
Geleneksel bankalar müşterilerine kredi (faizli borç) verir. Katılım bankaları ise ticaret yöntemiyle fon kullandırırken müşterisinin ihtiyaç duyduğu malı, hizmeti veya hakkı peşin olarak satıcısından satın alır ve üzerine kâr ilave edip müşterisine vadeli olarak satar.
Devlete ait bankalar kamu bankası olarak da anılmaktadır. Bu devlet bankaları ise; Kamu mevduat bankaları, kamu katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları olarak alt gruplara ayrılmıştır. Bankaların tamamı ev, araba, apartman, temel ihtiyaç gibi pek çok kredi seçeneği sunuyor.
İlgili 37 soru bulundu
Evet. Türkiye'de faaliyet gösteren kredi kuruluşlarının yurt içi şubelerindeki resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki mevduat ve katılım fonları (tasarruf mevduatı, ticari kuruluşlar mevduatı ve diğer kuruluşlar mevduatı) sigorta kapsamındadır.
Hesabın vadeden önce kapatılmaması esastır. "Kur Korumalı TL Katılma Hesapları" karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslâmî Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür.
Bunlar; 35 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 3 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası, Türk Ticaret Bankası ve Adabank), 16 kalkınma ve yatırım bankası ve 6 katılım bankası şeklindedir.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir.
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın geçtiğimiz aylarda katılım bankacılığı ile ilgili gerekli izinleri almasının ardından 6 ay gibi kısa bir sürede ilk hazırlıkları Ziraat Bankası tamamladı ve bugün Ziraat Katılım Bankası çatısı altında ilk şubesini Eminönü'nde açtı.
Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık bünyesinde Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu kurulmuştur.
Türkiye'de kamu mevduat bankası olarak hizmet veren devlet bankaları şu şekildedir: T.C. Ziraat Bankası: Türkiye'nin ilk bankasıdır ve 1863 yılında kurulmuştur. Bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet vermekte olup mevduat, kredi ve kredi kartı gibi ürünler sunmaktadır.
Bunlar arasında Cavit Çağlar'ın 2.86 milyar dolar kaynak aktarılan İnterbank'ı, Garipoğlu'nun 2.63 milyar dolar kaynak aktarılan Sümerbank'ı, Erol Aksoy'un 1.99 milyar dolar kaynak aktarılan İktisat Bankası, Dinç Bilgin'in Etibank'ı vardı.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
Kuveyt Türk, uluslararası alanda katılım bankalarının prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen IRBA'da “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü. Kuveyt Türk Genel Müdür Ufuk Uyan, “Ülkemizde ve dünyada ilklere imza atarak bankacılık sektörüne öncülük ediyoruz.
Halkbank'ı 1 trilyon 93 milyar lira ile Garanti BBVA, 1 trilyon 30 milyar lirayla Yapı Kredi, 1 trilyon 3 milyar lirayla Akbank, 555 milyar lirayla QNB Finansbank, 503 milyar lirayla Denizbank ve 365 milyar lirayla Kuveyt Türk izledi. Böylelikle aktif büyüklüğü 1 trilyon TL'yi geçen banka sayısı 7 oldu.
Yurt içi şubelerde; resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar, her bir mevduat bankasında her bir kişi için, 2023 yılında 400 Bin TL'ye kadar sigorta kapsamındadır.
Sigorta Kapsamında Güvence Altına Alınan Katılım Fonları
TL, Döviz ve Kıymetli Maden cinsinden katılım fonu ve mevduatlar her bir katılım bankasında ve mevduat bankasında her bir kişi için 400.000 TL'ye kadar sigorta kapsamında değerlendirilmektedir.
Tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının, resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki tüm gerçek ve tüzel kişiler için 400 Bin Türk Lirasına kadar olan kısmı sigorta kapsamındadır.
Kâr payı; tasarruf sahiplerinden toplanan fonların, ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucu elde edilen kazancın birikim yapmak isteyen kişilere paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir.
Ziraat Katılım müşterisi iseniz Katılma Hesabınızı Şubelerimizin yanı sıra İnternet Şubesi, Katılım Mobil üzerinden açabilirsiniz. Henüz Ziraat Katılım müşterisi değilseniz Katılım Mobil üzerinden Görüntülü Görüşme ile Şubeye gitmeden Ziraat Katılım Müşterisi olabilir ve hesabınızı açabilirsiniz.
el Cevab: Katılım bankalarının faizsiz kredilerini kullanarak ev almanız caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri