Ziraat Onay nedir? Ziraat Onay uygulaması, müşterilerimizin internet ve mobil bankacılığa giriş yaparken veya giriş yaptıktan sonra işlemler esnasında, işlemlerinin güvenliğini arttırmak amacıyla kullanılan güvenlik tercihlerinden biridir.
Ziraat Mobil uygulamasına, SMS ile giriş yaptıktan sonra Güvenlik Ayarlarım menüsünden güvenlik tercihinizi Ziraat Onay olarak belirleyebilirsiniz. Ziraat Mobil'e bir sonraki girişinizde sadece internet bankacılığı şifrenizi tuşlayarak giriş yapabilirsiniz.
Ziraat Onay: Şifresiz İşlem Onayı
Hem İnternet Bankacılığı'nda hem de Ziraat Mobil'de kullanabileceğiniz Ziraat Onay teknolojisi sayesinde işlemlerinizi herhangi bir şifre girmeye gerek kalmadan güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
0850 220 0000 - 0850 258 00 00 - 444 00 00 numaralı Müşteri İletişim Merkezimizi aradığınızda sizden kart şifresi /Dijital şifre ve Ziraat Onay/ SMS şifresi ile kendinizi doğrulamanız gerekmektedir. Şifreleriniz size özel bir bilgidir.
Kartınızdaki kısıtları değiştirmek için 0850 258 00 00 Müşteri İletişim Merkezi, İnternet Şube ve Mobil Kanallarımız aracılığıyla işlem yapabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
EONAY (boşluk) kartınızın son 6 hanesini yazarak 4757'ye SMS gönderebilirsiniz. 444 0 000 nolu Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini arayarak bankanıza talimat verebilirsiniz.
Hesaplarınıza kısıt getirmek isterseniz İnternet Bankacılığımız'da Profil ve Ayarlar -> Hesap Kısıtı adımlarını izleyerek hesaptan işlem yapılmaması için “Sadece İzleme Yetkisi”, hesabın hiç görüntülenmemesi için “Hiç Gösterme” seçimlerini yaparak kısıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Merkez Bankası tüketicilerin bilgilendirilmesini talep ediyorsa, başvuruların incelenmesi ve cevaplanması en geç 10 iş günü, ek araştırma gerektiriyorsa en geç 20 iş günü içinde yapılır.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Zaman Kısıtlama
İnternet Bankacılığı'nı kullanmak istemediğiniz zamanları belirleyebilirsiniz. Tanımınızı isterseniz gün, tarih ve saat aralığında (yalnızca 09:00-18:00 saatleri arası gibi) gerçekleştirebilirsiniz. Belirlediğiniz gün, tarih veya saatlerde İnternet Bankacılığı'na erişiminiz engellenir.
Bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz için telefonunuza SMS olarak gönderilen Mobil Onay Kodlarının kısa mesaj yerine SİM kart aracılığıyla iletilmesidir. SİM Mesajı, SMS'den farklı olarak telefon hafızanızda saklanmamakta, sadece telefonunuzun ekranında görüntülenmektedir.
Kart Doğrulama Kodu veya kısaca CVC* banka kartınızın veya kredi kartınızın üzerinde yazılı olan ilave bir koddur. Çoğu kartta (Visa, MasterCard, banka kartları vs.) bu kod kartınızın arkasındaki imza şeridinin üzerinde basılı olan sayının son üç basamağıdır.
Kredi Kartı İşlem Kısıtı Nasıl Kaldırılır? İşlem kısıtlarını kaldırmak için en etkili yol, kredi kartı sağlayıcınızla iletişime geçmektir. Bankanızın müşteri hizmetleri, genellikle telefon, internet bankacılığı veya şubeler aracılığıyla bu talepleri değerlendirir ve gerekli güvenlik doğrulamalarını yapar.
4747 Bakiye Sorgulama
Bakiye sorgulama servisi sayesinde günün her saati 4747'ye SMS göndererek Bankamızda bulunan hesaplarınızın anlık bakiye bilgilerini öğrenebilirsiniz.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Bankamızda kayıtlı iletişim numarası bulunan müşterilerimiz, kart bilgileri ile ek kontrolleri sağlamaları durumunda, web sitemizden ve Ziraat Mobil uygulamamızdan online başvuru ile dijital kanallarımıza başvurabilecek ve tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.
Banka Hesaba Neden Bloke Koyar? Kişilerin borçlarını ödememeleri sonucunda yasal sürecin başlatılması ile icra dairesi veya savcılık tarafından tüm bankalara kişinin banka hesaplarına bloke konulmasına adına bildirim yapılır. Borçlu kişinin hesabında bulunan paradan borcu miktarınca kadarı bloke edilir.
ATM işlemleri veya alışveriş esnasında kredi kartının şifresi 3 kez yanlış girildiğinde kart geçici bir süreliğine bloke olur. Bu durumda bankanın sağladığı imkânlara bağlı olarak internet bankacılığı veya müşteri hizmetleri üzerinden kredi kartı PIN bloke kaldırma işlemleri gerçekleştirilebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz. E-haciz genelde banka hesaplarına konulduğu gibi araçlara ve taşınmazlara da konulduğundan bu başlıklardan birisine ya da hepsine bakmanız gerekir.
Kredi ön onayı; taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi gibi ürünlere başvuru yapan kişiler için bankalar tarafından yapılan ilk değerlendirmedir. Bankalar, merkez şube dışında gelen başvurular için bu yöntemi kullanır. Kredi ön onayı; telefon, internet, SMS ve mobil bankacılık üzerinden yapılan başvurular için kullanılır.
Kredi Ön Onayı ve Bankalar
Kredi ön onay sürecini, bir ön değerlendirme raporu olarak görebiliriz. Taşıt, konut ya da ihtiyaç kredileri için başvuru yapan tüketici, banka tarafından ilk aşamada otomatik olarak değerlendirildikten sonra talebi için onay ya da ret alır.
Onaylanan kredi kullanılmazsa ne olur? Onaylanan krediyi kullanmamak, bankaların masraf ücreti kesintisi yapmasıyla sonuçlanır. Sözleşmelerde belirtilen bu kesintinin tutarı, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
Kart Başvurusu
Onay SMS'inden sonra Bankamız ATM'sinde öncelikle banka kartınız ile şifreli bir işlem gerçekleştirmeniz, sonra kartınızı ATM'ye tekrar takarak görüntülenen menüden kredi kartınızı seçmeniz gerekmektedir. Böylece kartınızın kredi kartı özelliği açılacaktır.
Merkez Bankası, son zamanlarda kredi kartlarında nakit avans işlemlerinin artması sebebiyle kısıtlama getirildiğini açıkladı. 18 Mayıs 2023 tarihi itibariyle kredi kartıyla nakit avans işlemlerine limit sınırı getirildi. Çoğu banka ise kredi kartından nakit avans işlemini kapattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri